Sijoituscasena: siirtokelpoisia rakennuksia kunnille vuokraava Koskirent

Kiinteistömarkkina on ollut koko vuoden 2023 selvässä laskussa inflaatiosta ja korkeista koroista johtuen. Monet kiinteistösijoitus- ja rakennusalan yhtiöt ovat vaikeuksissa. Sektorilta löytyy kuitenkin kasvuala, joka ei näytä hidastumisen merkkejä. Esittelyssä mielenkiintoinen uusi sijoituskohde.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kiinteistömarkkina on ollut koko vuoden 2023 selvässä laskussa inflaatiosta ja korkeista koroista johtuen. Monet kiinteistösijoitus- ja rakennusalan yhtiöt ovat vaikeuksissa. Sektorilta löytyy kuitenkin kasvuala, joka ei näytä hidastumisen merkkejä. Esittelyssä mielenkiintoinen uusi sijoituskohde.

Tule kuuntelemaan Koskirentin sijoitustarina

Webinaari järjestetään keskiviikkona 11.10. kello 15. Webinaarin vetäjänä toimii Sijoittaja.fi:n perustajayrittäjä Timo Heikkilä. Haastattelussa Koskirent Oy:n hallituksen puheenjohtaja, perustajayrittäjä Tapani Koski.

ILMOITTAUDU WEBINAARIIN

Koskirent vuokraa siirtokelpoisia rakennuksia kunnille ja kaupungeille

KoskiRent Oy on vuonna 2013 perustettu kiinteistösijoitusyhtiö, joka vuokraa siirtokelpoisia rakennuksia kuntien ja kaupunkien päiväkoti- ja koulutarpeisiin.

Yhtiö tarjoaa Modulo tuotenimellä vuokrakohteita julkisen sektorin koulujen ja päiväkotien keskipitkän ja pitkän aikavälin tarpeisiin. Modulo tarjoaa julkisrakentamiselle joustavan, ja vastuullisen tavan toteuttaa aidosti käyttäjiään palveleva tila. Modulo haastaa perinteiset rakennustavat ja väistötilat tuomalla markkinoille muuntojoustavat, kestävyydeltään pysyviin rakennuksiin verrattavat tilat, jotka ihastuttavat muuntautumiskyvyllään, avaruudellaan ja palvelevuudellaan.  

Suomen opetusrakennusten vuokramarkkinan koko miljardi euroa

Vuosikysyntä opetuskäyttöön tuleville rakennuksille on noin miljoona neliötä vuodessa, joista vuokrattavien rakennusten osuus on noin 500 000 neliötä. Vuosittaisen vuokramarkkinan koko euroissa on noin 1 miljardia euroa.

  • Tarve syntyy 340 000 m2 uudisrakennuksista ja 653 000 m2 korjausvelasta. Korjausvelka on syntynyt pääosin 1940-1989 vuosina rakennetuissa opetusrakennuksissa.
  • Kysyntä vuositasolla jakautuu 85 prosenttisesti kouluihin, ja 15 prosenttisesti päiväkoteihin.
  • Kysyntä kasvaa, sillä 55 prosenttia kunnista odottaa vuokrakäyttöön tulevien opetusrakennusten tarpeen kasvavan lähivuosien aikana
  • Koskirentin vuosittainen 10 000 m2 (n. 21Meur) investointitavoite edustaa vain noin kahta prosenttia Suomen kokonaisvuokramarkkinasta.

Kunnissa valtava tarve vuokratiloihin

Siirtokelpoisten rakennusten markkinakasvun ajurit:

  1. Kaupungistuminen
  2. Demografiset väestötrendit
  3. Opetusrakennusten korjausvelka
  4. Lupa- ja kaavamääräykset

Kasvukeskukset tarvitsevat siirtokelpoisia rakennuksia, koska lyhyellä aikavälillä voi
syntyä muuttoliikkeen myötä paikallinen tarve lisätä nopeasti opetustiloja. Moduulirakennuksia voidaan siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan. Opetusrakennusten korjausvelka nostaa modulaarirakennusten kysyntää huomattavasti lyhyellä- ja pitkällä aikavälillä. Lisäksi suuressa osassa tilatarpeita on vaatimuksena, että koulut ja päiväkodit saadaan valmiiksi käyttöön puolen vuoden sisään tarpeen syntymisestä kevyillä kaavamääräyksillä. Tämä sopii erinomaisesti moduulirakennuksille.

Koskirentin avainluvut

Koskirent on kasvanut tasaisesti korkealla käyttökatteella. Vuokrasopimusten kassavirrat ovat lähes kaksinkertaistuneet vuodesta 2021. Kiinteistökannan nettoarvo on 38 miljoonaa euroa vuonna 2023.

Avainluvut202120222023e
Liikevaihto (TEUR)415942475580
EBITDA (TEUR)348934134533
Neliöt20 4622588730530
Kiinteistökannan arvo (GAV) (MEUR)324464
€/m2156417002096
Kiinteistönkannan nettoarvo (NAV) (MEUR)172138
Sopimuksien kassavirta 31.12. (MEUR)10,917,521
Kohteiden määrä152124
Kunta-asiakkaat131314
Lähde Koskirent Oy:n taloustiedot.

Tule kuulemaan sijoitusmahdollisuudesta webinaariin – onko tässä uusi Hoivatilat?

Koskirent Oy:tä on kehitetty aktiivisesti tytäryrityksemme SijoittajaPRO Corporate Financen ankkurisijoittajien tuella vuodesta 2017 lähtien. Yhtiön kohteita on lainarahoittanut viime vuosina yhteisellä rahoitussopimuksella Lähitapiola, OP Pohjola ja Veritas yli 20 miljoonalla eurolla. Yhtiön liikevaihto on tänä aikana kymmenkertaistunut viiteen miljoonaan euroon ja kiinteistökanta lähes kaksikymmenkertaistunut yli 30 000 neliöön.

Osa ankkurisijoittajistamme oli mukana myös Hoivatiloissa, joka on Sijoittaja.fi:n lukijoille tuttu osakkeen listautumisesta yrityskauppaan. Myös Hoivatilat omisti ja vuokrasi hoiva- ja päiväkotitiloja julkiselle sektorille. Osake oli pörssissä menestys. Osakkeen merkintähinta listautumisannissa vuonna 2016 oli 3,20 €/osake. Hoivatilat ostettiin pois pörssistä 16,00 euron osakehintaan alkuvuonna 2020. Sijoittajat saivat yli 400 prosentin tuoton sijoitukselleen.

Näemme Koskirentissä ja Hoivatiloissa yhteneväisyyksiä ja mahdollisuuden hyvään tuottopotentiaaliin. Tule kuulemaan webinaariin sijoituskohteesta lisää.

ILMOITTAUDU WEBINAARIIN

Tehty yhteistyössä SijoittajaPRO Corporate Financen kanssa. Koskirent Oy:n omistajina on Sijoittaja.fi:n lähipiiriin kuuluvia henkilöitä tai henkilöiden omistuksessa olevia yhtiöitä.

Päijän Boats osakeanti
Sinua voisi kiinnostaa
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Volvo on mielenkiintoinen osake
Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella
Kansainvälinen sijoittaminen -webinaaritallenne
Webinaaritallenne: Kansainvälinen sijoittaminen – osakeideoita maailmalta
Sijoittajan valinnat