Mitä markkinassa tapahtuu? Katso uudet treidi-ideat: Ametek

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa ajankohtaisten markkinauutisten lisäksi yksi mielenkiintoinen treidi-idea, jonka kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Mitä markkinassa tapahtuu juuri nyt? Artikkelissa ajankohtaisten markkinauutisten lisäksi yksi mielenkiintoinen treidi-idea, jonka kurssiliikkeitä kannattaa seurata.

Markkinatilanne nyt

Tärkeimmät talousnostot viimeiseltä viikolta:

  • Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin tärkein inflaatiomittari, PCE-inflaatio, oli elokuussa vuositasolla 3,5 % (ennuste. 3,5 %; ed. 3,4 %) ja kuukausitasolla 0,4 % (ennuste. 0,5 %; ed. 0,2 %).
  • PCE-pohjainflaatio hidastui elokuussa vuositasolla 3,9 %:iin (ennuste. 3,9 %; ed. 4,3 %) ja oli kuukausitasolla 0,1 % (ennuste. 0,2 %; ed. 0,2 %).
  • Yhdysvaltojen hallinon toimintojen sulkemiselta vältyttiin, kun maan johto pääsi sopuun budjettiesityksestä 45 päivää kestävän väliaikaisratkaisun avulla. Pitemmästä ratkaisusta on tarkoitus sopia ajanjakson aikana.
  • Euroalueen inflaatio hidastui syyskuussa ja oli vuositasolla 4,3 % (ennuste. 4,5 %; ed. 5,2 %) ja kuukausitasolla 0,3 % (ed. 0,5 %). Pohjainflaatio puolestaan oli vuositasolla 4,5 % (ennuste. 4,8 %; ed. 5,3 %) ja kuukausitasolla 0,3 % (ed. -0,1 %).
  • Yhdysvaltojen teollisuussektorin luottamusta kuvaava ISM-indeksi nousi syyskuussa kolmatta kuukautta peräkkäin ja oli 49,0 (ennuste. 47,8; ed. 47,6), joka tosin edelleen kuvaa aktiviteetin hidastumista.

Osakeindeksien kehitys

Vuoden alusta

  • S&P 500 +10,60 %
  • Nasdaq 100 +34,09%
  • OMXH25 -15,27 %

Indeksit vuoden 2022 huipputasoja alempana

  • S&P 500 vuoden 2022 huipuista -12,22 % (huiput 4818 pist.)
  • Nasdaq 100 vuoden 2022 huipuista -13,12 % (16765 pist.)
  • OMXH25 vuoden 2022 huipuista -28,12 % (5787 pist.)

Laaja S&P 500 -indeksi on edelleen 50 päivän keskiarvon alapuolella ja lähestyy 200 päivän keskiarvon testausta. Teknisestä näkökulmasta indeksi on kuitenkin vielä pidemmän aikaväin nousutrendissä, sillä 50 päivän liukuva keskiarvo on 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Markkinoilla piilevien vaaran merkkien vuoksi on luultavaa, että indeksi käy testaamassa 200 päivän liukuvan keskiarvon tukitason, joka asettuu samoille tietämille kuin helmikuun paikallinen huippu. Erityisesti riskien realisoituessa, tukitaso voi hyvin myös pettää.

OMXH25 -indeksi on teknisestä näkökulmasta laskutrendissä. Indeksin 20 ja 50 päivän keskiarvot ovat 200 päivän keskiarvon alapuolella. Indeksin kurssi on 50 päivän keskiarvon alapuolella ja laski eilen elokuisten pohjien alapuolelle.

Nasdaq 100 -indeksi on myös 50 ja 20 päivän keskiarvojen alapuolelle. Teknisestä näkökulmasta indeksi on vielä pitemmän ajan nousutrendissä, sillä indeksin 50 päivän keskiarvo on 200 päivän keskiarvon yläpuolella. Verrattuna S&P -indeksiin, matkaa 200 päivän keskiarvoon on huomattavasti enemmän. Tämä johtuu siitä, että elokuun paikallisen pohjan tasolta on löytynyt tukea. Indeksi on ainakin vielä niukasti kyseisen tason yläpuolella.

Liukuvat keskiarvot ovat laajasti käytettyjä teknisen analyysin indikaattoreita, joista lisätietoa voit lukea täältä.

S&P 500 -indeksi ja liukuvat keskiarvot. Lähde: Tradingview.

Trendaavat sektorit – Yhdyskuntapalvelulla rajua laskua

Sektoreilla on jälleen takana laskuviikko, sillä vain kaksi pääsektoria ylsi positiiviseen viikkotuottoon. Listan järjestyksessä nähtiin kuitenkin muutos viime kuukauteen nähden, sillä sykliset pärjäsivät defensiivisiä paremmin. Nollan paremmalle puolelle ylsivät sykliset teknologia- ja viestintäpalvelusektori. Selvästi heikoiten pärjäsi defensiivinen yhdyskuntapalvelu. Sektorin heikkoa kehitystä selittää korkojen nousu uusin ennätyksiin ja Fedin puheet korkojen pitämisestä korkealla pitempään. Monet sektorin osakkeet ovat korkean osinkotuoton osakkeita, mutta odotettu osinkotuotto ei kuitenkaan ole niin houkutteleva kun samaa tai lähes samaa tuottoa on tarjolla selvästi vähemmän riskilliseltä korkomarkkinalta. Sektori on myös pääomaintensiivinen. Investoinnit ovat yleensä suuria ja tarvittu pääoma niiden tekemiseen on vallitsevassa markkinassa kallista.

Leading alasektoreista puolijohdesektori pärjäsi hyvin, liikennealasektori kohtuullisesti ja pankkisektori heikosti suhteessa pääsektoreihin. Syklisten sektoreiden pärjääminen suhteessa defensiivisiin, ja leading alasektoreiden menestys suhteessa pääsektoreihin viestii klassisesti ”risk on”- moodin vahvistumisesta. Lista on kuitenkin tällä viikolla hyvin inkonklusiivinen, joten johtopäätöksien teko mahdollisesta suunnasta on haastavaa.

Leading alasektorit tarkoittaa alasektoreita, joiden tuottoa seuraamalla saa käsityksen siitä, onko sykli kääntymässä. Jos puolijohde- (semiconductor), liikenne- (transport) ja pankkisektorit (banks) tuottavat muuta markkinaa paremmin, kertoo se syklin käänteestä positiiviseen ja riskisentimentin muutoksesta riskiä suosivaksi.

Viikon treidi-ideat: Ametek

Jäsenosiossa on listattu kuluneen viikon mielenkiintoisimmat treidi-ideat Suomesta ja maailmalta. Tarkastelussa Ametek osake, jonka kurssikehitys antaa viitteitä siitä, kannattaako osakketta ostaa vai myydä.



Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.





Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Kuuma alkukesä suosii näitä osakkeita
Sijoittajan valinnat