Neljä mielenkiintoista yhtiötä Oslon pörssistä

Kansainvälisen hajauttamisen suosio on nousussa ja hyviä yhtiöitä löytyy naapuristakin. Pohjoismaista parhaiten vuonna 2023 on tuottanut Oslon pörssi. Listasimme mielenkiintoisimmat norjalaiset osakkeet.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kansainvälisen hajauttamisen suosio on nousussa ja hyviä yhtiöitä löytyy naapuristakin. Pohjoismaista parhaiten vuonna 2023 on tuottanut Oslon pörssi. Listasimme mielenkiintoisimmat norjalaiset osakkeet.

Oslon pörssi on erilainen suhteessa muihin Pohjoismaihin

Oslossa noteerattava yleisindeksi on vahvasti painottunut raaka-aine- ja energiayhtiöihin. Tätä painotusta korostaa Equinor (aiemmin Statoil), jonka osuus Oslon pörssin indeksistä on yli 30 prosenttia. Kirjotimme Equinorista laajan artikkelin vuoden alussa. Equinor on 100 miljardin euron markkina-arvollaan ja tasaisella osinkovirralla Oslon pörssin ehdoton kruununjalokivi.

Norjan pörssissä on myös muita merkittäviä toimijoita, kuten DNB-pankki, Orkla-konserni, Norsk Hydro (alumiinia ja sähköä tuottava yritys), Tomra Systems (pullojenpalautus- ja lajittelujärjestelmiä valmistava), Yara International (lannoitteita valmistava) ja Kongsberg Gruppen (kansainvälinen puolustusteollisuuden yritys).

Norjan pörssistä löytyy myös osakkeita, joilla suomalaiset sijoittajat ovat harjoittaneet spekulatiivista kauppaa, esimerkiksi Norwegian Air Shuttle -lentoyhtiön osakkeita. Nordnetin tilaston mukaan Norwegian oli suosituin norjalainen osake Nordnet-sijoittajien keskuudessa, mutta sen arvo on laskenut dramaattisesti, menettäen 99,99 % arvostaan neljässä vuodessa.

Oslon pörssi selkeä ykkönen pohjoismaissa tänä vuonna

Vertailtaessa Oslon, Kööpenhaminan, Helsingin ja Tukholman pörssien tuottoja vuoden alusta on Oslo selkeästi parhaiten tuottanut pörssi.

Oslon yleisindeksi on noussut reilut kahdenksan prosenttia, Tukholman noin 5,5 prosenttia ja Kööpenhamina noin kolme prosenttia. Helsingin pörssin kurimuksesta on kirjoitettu paljon, eikä syyttä. Helsingin pörssin laskenut yli 12 prosenttia. Tuottoero Osloon on siis yli 20 prosenttiyksikköä reilun kymmenen kuukauden jaksolla.

Helppo tapa vertailla yhtiöitä

Käytimme kehittämäämme Osaketyökalua osakkeiden arvioinnissa. Osaketyökalu mahdollistaa osakkeiden hakemisen eri maiden, raaka-aineiden ja toimialojen perusteella.

Osaketyökalu arvioi osakkeet kuuden faktorin perusteella asteikolla 1-10, missä 10 edustaa parasta ja 1 heikointa arviota. Valitsimme parhaat Osloon listatut yhtiöt tämän arvioinnin perusteella, ja kokonaispisteet heijastavat osakkeen houkuttelevuutta faktoreihin perustuen.

  1. Momentti: Tämä mittaa osakkeen lyhyen aikavälin kurssikehitystä (3, 6 ja 12 kuukautta). Korkea kurssitrendi tuo korkeammat pisteet.
  2. Kokonaisriski: Arvioi osakkeen kurssiriskiä (volatiliteetti, beeta-kerroin, likviditeetti) ja liiketoiminnan riskiä. Matala riski tuo korkeammat pisteet.
  3. Laatu: Arvioi yhtiön laatua, joka lasketaan operatiivisen tuloksen vakaudesta, ROE:sta, taseen vakavaraisuudesta ja tulostrendistä.
  4. Arvo: Arvioi osakkeen arvostuslukuja (kuten P/E, EV/EBIT, osinkotuotto-%). Matala arvostustaso tuo korkeammat pisteet.
  5. Kasvu: Arvioi yhtiön ennustettua liikevaihdon ja tuloksen kasvua sekä toteutuneita kasvulukuja. Voimakas kasvu tuo korkeammat pisteet.
  6. Osinko: Kertoo, mitkä yhtiöt ovat hyviä osingonmaksajia. Osinkopisteet lasketaan osingon vakaudesta ja kasvusta historiassa sekä nykyisestä ja ennustetusta osinkotuotosta. Painotamme enemmän osingon nousua historiassa kuin nykyistä osinkotuottoa.

Ylivoimaisesti parhaat pisteet vertailussa saa puolustussektorin järri Kongsberg Gruppen, joka on ollut kovassa nosteessa Euroopan panostaessa massiivisesti maanpuolustukseen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Suurimman yhtiön Equinorin pisteet ovat 65 ja se saa täyden kympin arvostusluvuista ja osingosta.


Osaketyökalusta voit tutustua tämän artikkelin osakkeiden lisäksi yli tuhanteen muuhun kansainväliseen osakkeeseen ja vertailla yhtiöitä pisteytyksen mukaan, tarkastella arvostustasoja ja tutustua yhtiöiden ennusteisiin.

Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen on yli 200-vuotias teknologiakonserni, joka jakautuu kolmeen liiketoimintasegmenttiin: merenkulku, puolustus & ilmailu sekä digipalvelut. Norjan valtio omistaa yhtiöstä enemmistön, 50,1 prosenttia osakkeista.

Suomen puolustusvoimat hyödyntää Kongsbergin valmistamaa NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmää. Norja ja Yhdysvallat ovat toimittaneet kyseistä järjestelmää myös Ukrainaan. Kongsberg tekee yhteistyötä Raytheon Technologiesin kanssa asejärjestelmien kehittämisessä, erityisesti ohjuspuolella.

Vuonna 2018 Kongsberg hankki Rolls Roycen merenkulunliiketoiminnot ja työllistää sitä kautta suomalaisia Raumalla, Turussa ja Kokkolassa.

Kongsbergin Gruppenin osake

Kongsberin osake on pärjännyt viiden vuoden aikana listan yhtiöistä ylivoimaisesti parhaiten ja nousua on kertynyt yli 360 prosenttia. Suurin osa noususta on tapahtunut edeltävän kolmen vuoden aikana, jolloin kurssi on noussut yli 270 prosenttia. Vuonna 2023 yhtiön kurssi on noussut noin 15 prosenttia ja analyytikoiden konsensussuositus on ylipainota / pidä.

Kongsberg Gruppen ennusteet

  • Liikevaihtoennuste 2023: 3 349 milj.€
  • EPS-ennuste 2023: 20,03 NOK
  • EPS:n 3 v kasvuennuste: 18,1 %
  • P/E 2023 tulosennuste: 23,3

Orkla

Orkla* hallinnoi lukuisia tunnettuja päivittäistavarakaupan kuluttajabrändejä. Suomessa Orklan omistuksessa ovat esimerkiksi Taffel-sipsit, Panda-makeiset ja Felix-ketsupit sekä -kastikkeet. Orklan keskeiset markkina-alueet ovat Pohjoismaat ja Baltian maat.

Orklan osakkeen kehitys

Viiden vuoden aikana Orklan kurssi on noussut noin 42 prosenttia. Kolmen vuoden aikana tuottoa on tullut -3,8 prosenttia verran, mutta vuoden 2023 alusta kurssi on noussut noin 17 prosenttia, joka on noin tuplasti enemmän enemmän kuin Oslon yleisindeksi. Yhtiö on vakavarainen ja maksaa kohtalaista 3,8 prosentin osinkoa. Orkla on defensiivinen yhtiö, joka voi olla toisaalta hyvä lisä salkkuun tässä markkinatilanteessa. Elintarvike- ja kulutustavaroiden kysyntä ei juuri dramaattisesti laske, vaikka maailmantalous ajautuisi taantumaan. Toisaalta inflaatio on osunut rajusti myös ruuanhintaan ja tämä voi saada kuluttajat valitsemaan halvempia tuotteita Orklan brändien sijaan.

Ennusteet

  • Liikevaihtoennuste 2023: 5 860 milj.€
  • EPS-ennuste 2023: 5,64 NOK
  • EPS:n 3 v kasvuennuste: 4,7 %
  • P/E 2023 tulosennuste: 14,1

Orklan kurssi vuoden alusta. Kuva: eToro & TradingView

Orkla eTorossa* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees.

DNB Bank

DNB Bank* on Norjan suurin finanssikonserni, ja sen keskeisin toimintaympäristö on Norja. Aiemmin yhtiö oli aktiivinen myös muissa Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa, mutta myöhemmin se on vetäytynyt näiltä markkinoilta tai säilyttänyt osuuksiaan fuusioiduissa yrityksissä. DNB on Norjassa toiseksi suurin pörssiyhtiö noin 29 miljardin euron markkina-arvolla. Pankin suurin omistaja on Norjan valtio, joka omistaa siitä 34 prosenttia.

DNB:n osake

DNB:n osake on kehittynyt vuoden alusta hyvin. Yhtiön kurssi on noussut noin 19 prosenttia. Kolmen vuoden jaksolla mittattuna DNB:n kurssi on noussut 98 prosenttia ja 74 prosenttia viiden vuoden aikana. Pankkien kursseja on tukenut korkojen nousu yleisesti ottaen Euroopassa ja DNB:n kilpaijoiden kurssit ovat kehittyneet hyvin saman suuntaisesti. DNB:n osinkotuotto on noin 5,8 prosenttia. Vuoden 2024 tulosennusteella P/E-luku on 9, joka on jonkin verran korkeampi kuin esimerkiksi SEB:n, Nordean ja Swedbankin, joilla P/E-luku on välillä 7,3 – 8,4.

Ennusteet

  • Liikevaihtoennuste 2023: 7 199 milj.€
  • EPS-ennuste 2024: 24,49 NOK
  • EPS:n 3 v kasvuennuste: 4,6 %
  • P/E 2023 tulosennuste: 8,9
DNB:n kurssi vuoden alusta.

DNB kurssi vuoden alusta. Kuva: eToro & TradingView

DNB Bank eTorossa* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees.

Equinor

Equinor* on Norjan pörssin merkittävä toimija ja maailman sadan suurimman yrityksen joukossa yli 112 miljardin euron markkina-arvollaan. Yhtiö perustettiin 50 vuotta sitten Norjan öljybuumin alkuaikoina ja se keskittyy öljyn, maakaasun, tuulienergian ja biopolttoaineiden tuotantoon ja jalostukseen. Norjan valtio omistaa 67 % Equinorin osakkeista, ja fossiiliset polttoaineet muodostavat edelleen merkittävän osan liikevaihdosta.

Equinorin kurssi

Pitkällä aikavälillä mitattuna Equinor on listan toiseksi paras yhtiö. Yhtiön kurssi on noussut viidessä vuodessa noin 116 prosenttia ja tämä vuoden alusta noin 14 prosenttia. Equinor on myös listan kovin osinkoyhtiö noin kahdeksan prosentin tuotolla.

Ennusteet

  • Liikevaihtoennuste 2023: 35 454 milj.€
  • EPS-ennuste 2023: 3,64 NOK
  • EPS:n 3 v kasvuennuste: -24,4 %
  • P/E 2023 tulosennuste: 9,3
Equinorin kurssi vuoden ajalta.

Equinorin kurssi vuoden alusta. Kuva: eToro & TradingView

Equinor eTorossa* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees.

Norjalaisia osakkeita on saanut eTorosta vuoden ajan ilman välityspalkkiota

eToro on laajentanut osakevalikoimaansa Oslon pörssiin vuosi sitten tarjoten 24 norjalaista yhtiötä. Suuri osa tässä artikkelissa mainituista yhtiöistä löytyy eToron valikoimasta. Norjassa valtion omistusosuus pörssiyhtiöissä on poikkeuksellisen suuri, mikä voi tarjota vakautta vaikeina aikoina, sillä Norjan valtiolla on mittavia öljyvaroja ja merkittävä eläkerahasto.

REKISTERÖIDY ETOROON* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja  etoro.com/trading/fees.

eToro on yksi kansainvälisen sijoittajan työkaluista

eToro tarjoaa edullisen vaihtoehdon sijoittamiseen, erityisesti kansainvälisten huippuyhtiöiden osalta, sillä niitä voi ostaa nollapalkkioilla. eTorossa on myös mahdollisuus ostaa osakkeiden osuuksia. Tämä tekee eTorosta houkuttelevan vaihtoehdon, etenkin kun monien kansainvälisten osakkeiden yksikköhinta on korkea. Vaikka eToron ansaintamalliin kuuluvat CFD-tuotteet ja virtuaalivaluuttojen spread-kulut, aidoista osakkeista ei ole vastaavia kuluja.

Suomalaiset sijoittajat ovat löytäneet eToron etenkin kansainväliseen sijoittamiseen, ja sen valikoima on laajentunut Oslon ja Kööpenhaminan pörsseillä, mikä tekee siitä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon.

REKISTERÖIDY ETOROON*

Tilaa eToroa ja kansainvälistä sijoittamista käsittelevät blogit!

Oletko kiinnostunut eTorosta? Etsitkö sijoitusideoita kansainvälisiltä sijoitusmarkkinoilta? Haluatko pysyä ajan tasalla Sijoittaja.fi:n kansainvälisten salkkujen kehityksestä? Tilaa alla olevan lomakkeen kautta kaikki asiaan liittyvä sisältö sähköpostiisi heti, kun se julkaistaan.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa  osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa  hinnanerosopimuksilla.Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia  sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski  velkavivun käytöstä johtuen. 76 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa  käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun  on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko  sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille. Copy Trading  ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on  vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees..

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
eToron kulut vuonna 2024. Onko eToro vielä markkinoiden halvin välittäjä?
Helsingin pörssi
Eniten alkuvuoden aikana omistajia lisänneet Helsingin pörssin osakkeet
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Sijoittajan valinnat