Kommentti: Nokian puheet 5G-megatrendistä ovat osoittautuneet pehmoisiksi

Nokian luvut kertovat, ettei se ole pystynyt lunastamaan lupauksiaan. Nokian johdolla on ollut harhainen käsitys 5G-megatrendistä ja loppulaskun maksavat osakkeenomistajat.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nokian luvut kertovat, ettei se ole pystynyt lunastamaan lupauksiaan. Nokian johdolla on ollut harhainen käsitys 5G-megatrendistä ja loppulaskun maksavat osakkeenomistajat.

Nokian puheet 5G-megatrendistä

Nokia on myynyt sijoittajille tarinaa valtavasta 5G-megatrendistä vuodesta 2018 lähtien. Sijoittajatarinassa 5G muuttaa tapamme käyttää mobiililaitteita, mahdollistaa suuret teknologiset murrokset ja on ennen kaikkea suuri liiketoimintamahdollisuus Nokialle, jonka piti olla tämän megatrendin teknologiajohtaja.

5G-megatrendin piti alkaa vuonna 2018 ja sen piti kestää ainakin vuoteen 2023 asti.

Vuoden 2018 ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistuksessa Nokia arvioi verkkoliiketoiminnan liikevaihdon kasvavan sen ensisijaista kohdemarkkinaa paremmin vuonna 2018 ja pidemmällä aikavälillä. Syynä tähän oli 5G-teknologian kiihtyvä asiakaskysyntä ja kaupallisten 5G-verkkorakennushankkeiden arvioitu alkaminen vuoden 2018 loppua kohden. Vuosina 2019 ja 2020 Nokia arvioi markkinaolosuhteiden parantuvan selvästi laajojen 5G-verkkorakennushankkeiden ansiosta. Nokian piti olla erittäin hyvissä asemissa, kun 5G-toimitukset alkavat.

Vuosi 2018 ei ollut Nokialta hyvä, sillä liikevaihto ja oikaistu liiketulos laskivat. Vuosi 2019 olikin sitten katastrofi ja Nokia joutui vaihtamaan toimitusjohtajaa. Suri sai väistyä ja tilalle tuli Fortumin Pekka Lundmark.

Lundmarkin aikana Nokia on saanut käännettä kannattavuudessa, mutta liikevaihto ei ole kasvanut. Vuodesta 2023 on tulossa heikko ellei Teknologia-segmentin lisensointisopimukset pelasta Q4:sta. Alla ovat Nokian avainluvut vuodesta 2017 vuoteen 2023, jossa kuluva vuosi vastaa Nokian ohjausta. 5G-megatrendin piti näkyä Nokian kasvuna ja vahvana tuloksena nimenomaan vuosina 2018-2023.

Näin ei ole käynyt. Liikevaihto on polkenut paikallaan ja liikevoitto on kasvanut vaivaiset 8 prosenttia.

5G ei ole megatrendi

Nyt, kun 5G-trendiä ja Nokian teknologiajohtajuutta on seurattu kuusi vuotta, voidaan todeta, että puheet ovat olleet pehmoisia, eikä niillä ole ollut katetta. Pehmoisten puheiden loppulaskun maksavat Nokian omistajat umpisurkealla kurssikehityksellä.

5G ei ole megatrendi, vaan normaali vanhentuneen teknologian korvaaminen uudella hieman paremmalla teknologialla. 5G ei ole tuonut kasvua, eikä lisää businesta Nokialle. Nokia ei myöskään ole saavuttanut vahvaa teknologiajohtajuutta, koska Nokia ei ole kasvanut markkinaa nopeammin tai pystynyt erinomaiseen kannattavuuteen.

Nokian osakkeen kokonaistuotto viimeisen viiden vuoden ajalta on -34 prosenttia. Se on Helsingin pörssin suuryrityksistä toiseksi heikoin. Edellä on vain Venäjä-riskistä silmille saanut Nokian Renkaat.

P/E-luvulla mitattuna Nokia on Helsingin pörssin suuryrityksistä sijalla kolme (käyttäen 2024 tulosennustetta). Luku on 7,8. Se ei ole suuren megatrendin aallonharjalla ratsastavan teknologiajohtajan lukema. Noin alhainen P/E-luku kertoo siitä, että markkina pitää Nokiaa syklisenä ”raaka-aine”yhtiönä tai hiipuvana teknologiakolossina, jonka liikevaihto ja kannattavuus vain laskevat vuosien kuluessa.

Nokian osakkeen kurssikehitys 5G-trendissä vs Nasdaq 100 -indeksi

Nokian osake on kehittynyt 5G-trendin aikana kehnosti. Se on vuoden 2018 alusta selvästi pakkasella, kun samaan aikaan Nasdaq 100 -indeksi on tuottanut yli 130 prosenttia. Nasdaq 100 -indeksistä löytyvät kaikki tärkeimmät teknologiayhtiöt, jotka oikeasti ratsastavat megatrendeillä. Indeksin yhtiöitä nostaa aidot megatrendit, kuten tekoäly, pilvipalvelut, sähköautot, kyberturva jne..

Nokian osake on nyt niin halpa, ettei tämä hetki ole paras osakkeesta irtautumiseen. Mutta heti, kun osake pääsee seuraavaan nousukauteen kiinni, kannattaa osakkeen luopumista vakavasti harkita. Ainakin rinnalle kannattaa ottaa aitoja megatrendiosakkeita ja verrata tuottokehityksiä.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Valmet osake: Valmetin tilaukset jatkoivat kasvussa – markkinanäkymiä kuitenkin laskettiin
Outokumpu osake: Outokummun Q4-ohjaus oli markkinoille lievä pettymys
Kempower osake: Tulos odotetusti tappiolla – osake laskussa
Sijoittajan valinnat