Analyysi: Fortumin osake nousussa kaksijakoisen tuloksen jälkeen

Fortumin osake lähti pirteään nousuun kaksijakoisen tuloksen jälkeen. Joko osakkeen kurssi kääntyy pysyvästi? Lue analyysi.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Fortumin osake lähti pirteään nousuun kaksijakoisen tuloksen jälkeen. Joko osakkeen kurssi kääntyy pysyvästi? Lue analyysi.

Fortumin Q3/2023 – Sähkön hinnan lasku vaikutti odotettua vähemmän Fortumin tulokseen tehokkaan suojauksen ansiosta

Fortumin liikevaihto oli 1 220 M€ (analyytikkojen konsensus 1380,9 M€), ja vertailukelpoinen liiketulos oli 226 M€ (analyytikkojen konsensus 212,5 M€). Vuoden kolmannella neljänneksellä Fortumin liikevaihto laski 35,4 % vertailukaudesta pääasiassa sähkönhintojen laskun seurauksena. Pohjoismaiden sähkön spot-hinnat laskivat Q3:lla suotuisten tuuli- ja sadeolosuhteiden sekä Olkiluodon kolmosyksikön säännöllisen sähköntuotannon lisätessä sähkön tarjontaa ja luoden hintapainetta. Tehokkaan suojauksen ja onnistuneen fyysisen optimoinnin ansiosta Fortumin saavutettu sähkönhinta oli yhtiön johdon mukaan hyvällä tasolla.

Fortumin vertailukelpoinen liiketulos laski Q3:lla 36,1 % viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Generation-segmentin tulos laski 262 (357) miljoonaan euroon pääasiassa alemman saavutetun sähkönhinnan vuoksi. Vesivoiman tuotantomäärien kasvu tasoitti osittain alemman saavutetun sähköhinnan vaikutusta. Consumer Solutions -segmentin tulos heikkeni pääasiassa siksi, että asiakkaat siirtyivät pienemmän marginaalin spot-tuotteisiin etenkin Ruotsissa ja Norjassa. Myös Muut toiminnot -segmentin tulos heikentyi edelleen.

Vuoden kolmannella vuosineljänneksellä Fortum alkoi nähdä merkkejä markkinoiden ja kysynnän heikentymisestä. Koska kysyntä on heikentynyt ja teollisuuden investoinnit ovat siirtyneet, Fortum alentaa kasvuinvestointeja koskevaa ohjeistustaan sekä vuositasolla että kasvun osalta enintään 1,5 miljardista eurosta enintään 1 miljardiin euroon vuosille 2023-2025. Fortum päivitti myös arvioita saavutettuun sähkönhintaan sisältyvästä optimointimarginaalista sekä vertailukelpoisesta efektiivisestä tuloverokannasta.

Q3-tulosjulkaisun yhteydessä Fortum ilmoitti käynnistävänsä tehostamisohjelman, jonka tavoitteena on asteittain vähentää vuositason kiinteitä kustannuksia 100 miljoonalla eurolla vuoden 2025 loppuun mennessä.

Fortumin taloudellinen asema on edelleen vahva. Syyskuun lopussa yhtiön velkaantumisaste oli 0,2 ja yhtiöllä oli yli neljä miljardia euroa nostamattomia luottoja ja 4,5 miljardia euroa likvidejä varoja.

Fortumin ohjaus

Fortumin hallitus hyväksyi uuden strategian maaliskuun 2023 alussa. Strategia sisältää uudet taloudelliset ja kestävän kehityksen tavoitteet. Samassa yhteydessä Fortum julkisti uuden liiketoimintarakenteensa, toimintamallinsa ja konsernin johtoryhmän jäsenet. Lisätietoja strategiasta löytyy tästä pörssitiedotteesta.

Q3-osavuosikatsauksen yhteydessä täsmennetty ohjaus on:

  • Generation-segmentin suojaukset pohjoismaiselle tukkusähkön tuotannolle: loppuvuodelle 2023 noin 75 % hintaan 50 euroa/MWh, vuodelle 2024 noin 65 % hintaan 47 euroa/MWh ja vuodelle 2025 noin 30 % hintaan 43 euroa/MWh.
  • PÄIVITYS: Fortum arvioi investointien ilman yritysostoja olevan noin 650 miljoonaa euroa (aiemmin 700 milj. euroa) vuonna 2023 ja noin 550 miljoonaa euroa vuonna 2024. Arvio sisältää vuosittaiset kunnossapitoinvestoinnit. Ohjeistus kasvuinvestoinneille on myös päivitetty ja niiden arvioidaan olevan enintään 1 miljardia euroa vuosina 2023-2025 (aiemmin enintään 1,5 miljardia euroa).
  • PÄIVITYS: Fortum päivittää arviota saavutettuun sähkönhintaan sisältyvästä optimointimarginaalista ja odottaa sen olevan 6-8 euroa/MWh (aiemmin 1-3 euroa/MWh).
  • PÄIVITYS: Fortum päivittää arviota vertailukelpoisesta efektiivisestä tuloverokannasta ja odottaa sen olevan 18-20 % vuonna 2023 (aiemmin 20-23 %) ja 18-20 % vuonna 2024 (aiemmin 19-21 %).
  • Fortum käynnistää tehostamisohjelman, jonka tavoitteena on asteittain vähentää vuositason kiinteitä kustannuksia 100 miljoonalla eurolla vuoden 2025 loppuun mennessä.

Verotusta koskeva ohjaus

Suomen eduskunta hyväksyi sähköalan väliaikaista voittoveroa (windfall-vero) koskevan lainsäädännön 27.2.2023, minkä jälkeen Fortum on julkaissut verotusta koskevan ohjauksen.

Fortum päivittää arviota vertailukelpoisesta efektiivisestä tuloverokannasta ja odottaa sen olevan 18–20 % vuonna 2023 (aiemmin 20–23 %) ja 18–20 % vuonna 2024 (aiemmin 19–21 %). Fortumin arvion mukaan väliaikaisella sähköalan voittoverolla ei ole vaikutusta yhtiön vuoden 2023 verotukseen. Fortumin vertailukelpoiseen efektiiviseen verokantaan vaikuttavat kertyvien voittojen jakauma eri lainkäyttöalueille sekä erot nimellisverokannoissa näillä lainkäyttöalueilla. Verokanta ei sisällä vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä.

Sähkön hinta on painunut alas

Vuonna 2023 sähkön hinta on ollut selvästi alempana kuin viime vuonna. Elokuun lopulla hinta hieman nousi, mutta syyskuun aikana sähkön hinta putosi takaisin touko-kesäkuun matalille tasoille. Hinta on pitkän aikavälin keskiarvoja alempana.

Fortumin osakekurssi

Fortumin osakekurssi oli vahvassa vedossa vuonna 2021. Ukrainan sota romahdutti kurssin, joka kävi kesä-syyskuukausina 2022 alle 10 euron. Irtautuminen Venäjältä sai kurssin uudelleen nousuun, mutta vuoden 2023 aikana osakekurssi on valunut sähkön hinnan vanavedessä. Myös nopeasti nousseet korot ovat laskeneet Fortumia, josta tarkemmin analyysin lopussa.

Q3-tulos ei ollut suoranaisesti positiivinen, mutta markkinat ottivat sen hyvin vastaan. Fortum Oyj:n osake lähti pirteään nousuun pörssin avauduttua tulosjulkistuksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan Fortumin vuoden 2022 tappiot sijoituksista olivat noin 9 miljardia euroa

Vuoden 2022 joulukuussa Fortum myi saksalaisen tytäryhtiö Uniperin kaikki osakkeet Saksan valtiolle. Uniper-osakkeiden myynnistä aiheutuva tappio oli vajaa 6 miljardia euroa. Aiemmin vuonna 2022 Venäjän liiketoiminnoista tehtiin 2,1 miljardin euron alaskirjaus, ja vuoden tilinpäätöksessä ilmoitettiin vielä uudesta 990 miljoonan euron arvonalentumisesta. Tappiot Fortumin Uniperin ja Venäjän sijoituksista vuonna 2022 olivat siis noin 9 miljardia euroa.

Venäjän valtio otti haltuun maassa olevat ulkomaiset omistukset

Vastatoimina länsimaiden asettamille pakotteille Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoitti 25.4.2023 asetuksen, jolla Venäjän valtio voi ottaa haltuunsa tiettyjen ulkomaisten yritysten omaisuutta maassa. Q1-osavuosikatsauksessa Fortum vahvisti, että asetuksen myötä Venäjän viranomaiset ottivat haltuun Fortumin tytäryhtiön omistukset Venäjällä. Fortum on toimittanut Venäjän presidentin hallinnolle virallisen vastalauseen, jossa yhtiö vastustaa jyrkästi asetusta, mutta määräysvallan arvion perusteella Fortum on menettänyt Venäjän toimintojensa määräysvallan.

Venäjän toimet eivät tulleet missään määrin yllätyksenä. On ollut jo pitkään selvää, että nurkkaan itsensä ajanut Venäjä ei kaihda katkaista kaikkia siteitä länsimaihin ja länsimaalaisiin yhtiöihin. Putinin allekirjoittama asetus osoittaa, että kaikki Venäjällä olevat sekä Venäjään liittyvät omistukset ja sopimukset ovat käytännössä arvottomia.

Olemme jo yli vuosi sitten, Ukrainan sodan alusta asti kirjoittaneet Fortumiin liittyvän merkittävän riskin siitä, että yhtiö joutuu tekemään vielä lisää alaskirjauksia Venäjän omistuksistaan. Tämä riski realisoitui huhtikuussa, ja Fortum ilmoitti kirjaavansa vuoden 2023 toisella neljänneksellä 1,7 miljardin euron arvonalentumiset (koko kirjanpitoarvo) ja niihin liittyvät muuntoerot.

Sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme Fortumin osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Fortumin Q3-tulos oli hyvin kaksijakoinen. Yhtiön liikevaihto laski merkittävästi sähkön hinnan laskun myötä, mikä laski myös Fortumin tulosta. Toisaalta tehokkaalla suojauksella Fortum onnistui lieventämään matalien spot-hintojen vaikutusta liiketulokseen, ja esimerkiksi analyytikot odottivat vielä heikompaa kvartaalitulosta. Fortumin taloudellinen asema on vahva, mutta toisaalta yhtiö on alkanut nähdä merkkejä markkinoiden ja kysynnän heikentymisestä, minkä takia yhtiö laski investointien ohjausta.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Tutki Fortumia Osaketyökalulla

Osaketyökalussa Fortum Oyj:n osake saa keskiverrot kokonaispisteet. Osakkeen kasvupisteet ovat heikot, mutta arvopisteillä yhtiö erottuu edukseen.

Tutustu Osaketyökaluun

Päijän Boats osakeanti
Sinua voisi kiinnostaa
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Volvo on mielenkiintoinen osake
Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella
Kansainvälinen sijoittaminen -webinaaritallenne
Webinaaritallenne: Kansainvälinen sijoittaminen – osakeideoita maailmalta
Sijoittajan valinnat