Kaikkien ”yllätykseksi” leave-äänet voittivat 52/48 ja Iso-Britannia lähtee EU:sta. Cameronin uhkapeli sai nolon lopun.
Iso-Britannian pääministerin David Cameronin kansanäänestys muuttui painajaiseksi. EU:ssa pysyminen näytti vielä muutama kuukausi sitten varmalta, mutta maahanmuuttokriittisyys käänsi vanhemman sukupolven päät ja Britannia äänesti EU:ta vastaan.
Osakekurssit ovat samalla tasolla kuin pari viikkoa sitten
Markkinoiden reaktiot ovat olleet odotetut, sillä viimeisen viikon aikana näytti, että ”remain” -äänet voittaisivat. Sijoittajan kannattaa huomioida, että osakekurssit ovat Euroopassa nyt samalla tasolla kuin olivat pari viikkoa sitten, kun gallupit osoittivat ”leave” -äänten voittoa. Suomessa markkinat ovat ”onneksi” kiinni.
Markkinareaktiot
Voittajat (turvasatamat)
- Japanin jeni
- Dollari
- Kulta
- Turvalliset valtionlainat, kuten Saksa, Japani, USA
Häviäjät
- Punta (laskenut 8 %)
- Euro suhteessa dollariin (laskenut 3 %)
- Osakkeet yleisesti
- Eurooppalaiset pankkiosakkeet (laskeneet 15 %)
- Eurooppalaiset osakkeet (laskeneet 9 %)
- U.K. osakkeet (laskeneet 5 %, tosin palautunut pahimmasta pudotuksesta)
- Riskilainat
- Reunavaltioiden valtionlainat (Kreikka, Portugali, Italia, Espanja)
Mitä tästä seuraa?
Helsingin pörssi avautuu maanantaina laskuun ja erityisesti sykliset osakkeet laskevat. Ensi viikolla volatiliteetti on korkealla. Poliitikot ja keskuspankit yrittävät rauhoittaa tilanteen mahdollisimman nopeasti.
Mahdollisia skenaarioita on monenlaisia. Tässä kaksi:
- Brexit nostaa EU-kriittisyyttä monissa muissakin Euroopan maissa, mikä johtaa EU:n hajoamiseen => tällä on vahingollisia seurauksia osakemarkkinoille ja talouskasvuun
- Pöly laskeutuu ja elämä jatkuu. Sijoittajan kannattaa muistaa, että EU-erossa on kahden vuoden siirtymäaika
Jos uskoo ensimmäiseen skenaarioon, kannattaa pitää salkku mahdollisimman matalariskisenä ja käteistä (mieluiten dollareissa) varastossa. Jos uskoo jälkimmäiseen skenaarioon, niin jyrkkiä laskuja voi käyttää ostopaikkoina. Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -katsauksesta löytyy laajempi aiempi näkemyksemme. Käteinen, laaja hajautus ja laatuosakkeet ovat positiivisempaan skenaarioon uskovan sijoittajan valinta.
Keskuspankit lisäävät elvytystä
Joka tapauksessa kannattaa seurata riski-indikaattoreitamme sekä Japanin, USA:n, Euroopan ja Englannin keskuspankkien liikkeitä. On todennäköisempää, että keskuspankit elvyttävät kuin kiristävät Brexit-päätöksen vuoksi. Keskuspankeilla on varmasti suunnitelma, miten riskit minimoidaan, koska Brexit on näyttänyt viimeisen kuukauden aikana todennäköiseltä.
Varmaa on, että poliittinen epävarmuus Euroopassa lisääntyy ja vastaavat ”odottamattomat” tilanteet ovat uusi normaali. Talouskasvuennusteita myös todennäköisesti lasketaan.