Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio odotuksia matalampi

Yhdysvaltojen helmikuun inflaatio oli odotuksia matalampi. Tämä vahvisti toiveita siitä, että Fed voisi yhä leikata korkoja myöhemmin tänä vuonna. Markkinat eivät kuitenkaan innostuneet liika, sillä tullipolitiikka aiheuttaa epävarmuutta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen helmikuun inflaatio oli odotuksia matalampi. Tämä vahvisti toiveita siitä, että Fed voisi yhä leikata korkoja myöhemmin tänä vuonna. Markkinat eivät kuitenkaan innostuneet liika, sillä tullipolitiikka aiheuttaa epävarmuutta.

Helmikuun inflaatio 2,8 %

Yhdysvaltain työministeriön mukaan kuluttajahintaindeksi (CPI) nousi tammikuussa 0,2 % edelliskuukaudesta ja 2,8 % vuoden takaisesta. Vuositason inflaatio laski tammikuusta 0,2 % ja laski ensimmäisen kerran neljän perättäisen nousukuukauden jälkeen.

Energiakustannukset laskivat vuodentakaisesta. Bensiinin ja polttoöljyn hinnat laskivat, kun taas maakaasun hinta nousi merkittävästi. Inflaatio hidastui myös asumisen osalta, mutta elintarvikkeiden inflaatio kiihtyi. Inflaation hidastumisesta huolimatta, asumiskustannusten inflaatio vastasi noin puolta kuukausittaisesta kuluttajahintaindeksin noususta.

Ydininflaatio, joka ei sisällä ruoan ja energian hintoja, nousi 0,2 % edelliskuusta ja 3,1 % vuoden takaisesta, mikä oli myös ennusteita matalampi.

Tammikuun inflaatiolukemat:

  • Inflaatio 2,8 % (ennuste 2,9 %, edellinen 3,0 %)
  • Ydininflaatio 3,1 % (ennuste 3,2 %, edellinen 3,3 %)

Fedin odotetaan laskeva korkoja kesällä

Helmikuun lukujen jälkeen, Fedillä on nyt enemmän tilaa harkita koronlaskuja. Keskuspankki pysyy kuitenkin varovaisena, sillä Trumpin tullikorotukset voivat nostaa hintoja, hidastaa talouskasvua tai aiheuttaa molemmat skenaariot. Fedin odotetaan pitävän ohjauskoron nykyisessä 4,25–4,50 %:n vaihteluvälissä maaliskuun 18.–19. päivän kokouksessa.

Markkinat odottavat ensimmäistä koronlaskua kesällä, mutta kauppasodan kiristyminen voi pakottaa Fedin tasapainoilemaan inflaation hillitsemisen ja työmarkkinoiden tukemisen välillä. Jos työmarkkina heikkenee merkittävästi, Fed voi päätyä laskemaan korkoja riippumatta tulleista, kunhan inflaatio-odotukset pysyvät hallinnassa. Korkofutuurimarkkinat hinnoittelevat tällä hetkellä kolme 0,25 %-yksikön koronlaskua vuoden 2025 loppuun mennessä, ensimmäinen niistä kesäkuussa.

Presidentti Trump on jatkanut painostustaan korkojen laskemiseksi samalla, kun hän kiristää tullipolitiikkaansa. Teräs- ja alumiinitullit ovat jo käynnistäneet vastatoimia Kanadalta ja EU:lta, mikä voi nostaa kuluttajahintoja ja heikentää yritysten investointihalukkuutta.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Markkinoilla nähtiin elpymistä

Yhdysvaltojen osakemarkkinat elpyivät keskiviikkona, kun odotuksia viileämpi inflaatiodata rauhoitti sijoittajia ja pysäytti jyrkän myyntiaallon. Erityisesti teknologiaosakkeet nostivat Nasdaqin yli prosentin nousuun, kun taas S&P 500 -indeksi päätyi maltillisempaan puolen prosentin nousuun. Dow Jones vaihteli päivän aikana suunnasta toiseen ja sulki lopulta hieman miinukselle.

Inflaation hidastuminen vahvisti toiveita siitä, että Fed voisi yhä leikata korkoja myöhemmin tänä vuonna. Markkinat eivät kuitenkaan innostuneet liikaa, sillä presidentti Trumpin kärjistyvä kauppasota ja uusien tullien vaikutukset aiheuttavat epävarmuutta.

S&P 500:n elpyminen ei ole vielä kääntänyt markkinasuuntaa, sillä indeksi on yhä lähes 9 % huipputasojensa alapuolella. Maanantainen pudotus 200 päivän liukuvan keskiarvon alle oli teknisesti merkittävä, ja sijoittajat seuraavat tarkasti, löytääkö indeksi uutta tukea vai jatkuuko myyntipaine.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Bowa näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Miten voin hyödyntää tekoälyä sijoittamisessa nyt?
Analyysissa Magnificent Seven eli Mag7 -osakkeet
Strategiamestari-mallisalkku päivitetty nykyiseen markkinatilanteeseen Q2/2025
Sijoittajan valinnat