Tekoälyuutiset: Musk haluaa rakentaa maailman tehokkaimman supertietokoneen

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

Elon Musk haluaa rakentaa supertietokoneen tekoälyä varten

Business Insiderin mukaan Elon Musk haluaa tekoäly-yrityksensä xAI:n rakentavan maailman tehokkaimman supertietokoneen käyttäen Nvidian komponentteja. Tavoitteena on saada ”laskentakapasiteetin gigatehdas” toimintaan syksyyn 2025 mennessä.

Muskin xAI on kerännyt 6 miljardin dollarin lisärahoituksen – Musk sijoitti itse 750 miljoonaa dollaria. Supertietokone käyttäisi Nvidian H100-grafiikkaprosessoreita ja olisi yli nelinkertaisesti suurempi kuin Metan vastaava järjestelmä.

xAI vuokraa jo tällä hetkellä Oraclelta palvelimia, joissa on noin 16 000 Nvidian sirua. Yhtiö saattaa tehdä yhteistyötä Oraclen kanssa supertietokoneen rakentamisessa.

xAI:n tavoitteet ovat kunnianhimoisia, sillä Microsoftin ja OpenAI:n 100 miljardin dollarin Stargate-supertietokoneen odotetaan käynnistyvän vasta vuonna 2028. xAI rekrytoi parhaillaan useisiin rooleihin San Franciscossa ja Lontoossa laajentaakseen toimintaansa ja saavuttaakseen kilpailijansa.

GPT-4 päihitti ihmisanalyytikot

DailyAI raportoi, että Chicagon yliopiston tutkijat testasivat GPT-4:n kykyä analysoida yritysten taloudellisia tietoja ja ennustaa niiden tulevaa tuloskehitystä. GPT-4 saavutti 60 prosentin ennustustarkkuuden, mikä oli selvästi parempi kuin ihmisanalyytikoiden 53 prosentin tarkkuus.

Tutkijat syöttivät GPT-4:lle yritysten tase- ja tuloslaskelmatietoja standardoidussa muodossa. Tekoälyä pyydettiin analysoimaan tiedot ja arvioimaan, onko yrityksen taloudellinen suorituskyky kestävällä pohjalla ja kasvavatko vai pienenevätkö sen tulot seuraavalla tilikaudella.

GPT-4 pärjäsi erinomaisesti, vaikka sille ei annettu muita tietoja yrityksestä, kuten sen nimeä, johdon keskusteluja tai muita yritystietoja. Tekoäly ei myöskään tiennyt, miltä vuodelta taloudelliset tiedot olivat peräisin. Tutkijat päättelivät, että vaikka he eivät ole varmoja, miten GPT-4 sen tekee, sen kyky päihittää ihmisasiantuntijat viittaa siihen, että kielimalleilla on potentiaalia demokratisoida taloudellisen tiedon käsittelyä.

GPT-4:n menestys herättää kysymyksen, korvaako tekoäly pian Wall Streetin analyytikot. Vuoden 2020 tutkimuksen mukaan vain 11 prosenttia sijoitusrahastojen analyytikoista pärjäsi paremmin kuin S&P 500 -indeksi.

OpenAI raportoi Kiinan, Venäjän, Iranin ja Israelin käyttäneen tekoälyä manipulaatiokampanjoissa

OpenAI kertoi torstaina, että se on tunnistanut ja keskeyttänyt viimeisen kolmen kuukauden aikana viisi verkossa toimivaa kampanjaa, jotka käyttivät sen generoivaa tekoälyteknologiaa harhaanjohtavasti manipuloidakseen yleistä mielipidettä ympäri maailmaa ja vaikuttaakseen geopolitiikkaan.

Kampanjoita pyörittivät valtiolliset toimijat ja yksityiset yritykset Venäjällä, Kiinassa, Iranissa ja Israelissa. Ne käyttivät OpenAI:n teknologiaa some-julkaisujen luomiseen, artikkelien kääntämiseen ja muokkaamiseen, otsikoiden kirjoittamiseen sekä tietokoneohjelmien virheenkorjaukseen.

Esimerkiksi Venäjän kampanja käytti tekoälyä luodakseen kommentteja anti-Ukraina -kommentteja ja kääntääkseen artikkeleita englanniksi ja ranskaksi. Kiinan kampanja käytti tekoälyä sosiaalisen median analysointiin ja ajankohtaisten tapahtumien tutkimiseen ja sisällön tuottamiseen. Iranin kampanja tuotti ja käänsi artikkeleita, jotka levittivät pro-iranilaista ja anti-israelilaista sekä anti-amerikkalaista propagandaa. Israelin kampanja loi fiktiivisiä henkilöitä ja julkaisi mm. anti-islamistisia viestejä.

Tavoitteena oli tyypillisesti tuen saaminen poliittisille kampanjoille tai yleisen mielipiteen muokkaaminen geopoliittisissa konflikteissa. Kampanjat käyttivät OpenAI:n työkaluja usein poliittisen sisällön julkaisemiseen, mutta yhtiön oli vaikea määrittää, kohdistuivatko ne tiettyihin vaaleihin vai pyrkivätkö vain herättämään hämmennystä.

Kampanjat eivät onnistuneet saamaan juurikaan näkyvyyttä, eivätkä tekoälytyökalut näyttäneet laajentaneen niiden ulottuvuutta tai vaikutusta. Asiantuntijat varoittavat kuitenkin, että verkossa tapahtuva disinformaation levittäminen voi muuttua, kun generoiva tekoälyteknologia kehittyy yhä tehokkaammaksi. Lue lisää: OpenAI

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat