Onko osakemarkkinoiden nykyiset syklit ennustettu jo yli 100 vuotta sitten?

Bennerin sykli on jo pitkään sijoittajien mieliä kaihertanut malli. Yli 100 vuotta vanha kaavio on nimittäin onnistunut ”ennustamaan” markkinoiden heikot vuodet yllättävän hyvällä tuloksella.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Bennerin sykli on jo pitkään sijoittajien mieliä kaihertanut malli. Yli 100 vuotta vanha kaavio on nimittäin onnistunut ”ennustamaan” markkinoiden heikot vuodet yllättävän hyvällä tuloksella.

Bennerin sykli

Tarina alkaa aina 1800-luvulta, ohiolaisesta maanviljelijästä nimeltään Samuel Benner, jonka kiinnostuksen kohteet olivat kaukana perinteisestä maanviljelystä. Benner oli nimittäin päättänyt ymmärtää, miten markkinasyklit toimivat sekä miten voisi ennustaa parhaat ajankohdat omaisuuserien ostamiseen ja myymiseen vaurauden kasvattamiseksi.

Ennuste julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1872 käyntikortissa. Kortin pohjaan Benner kirjoitti ”Varma homma. Säästä tämä kortti ja tarkastele sitä”. Benner pyrki selittämään historiallisia markkinoiden muutoksia ja syklisyyttä kirjassaan Benner’s Prophecies: Future Ups and Downs in Prices, joka julkaistiin vuonna 1875.

Benner yritti tunnistaa hyvien aikojen vuodet, vaikeiden aikojen vuodet ja paniikin vuodet. Nykyään Bennerin sykli tunnetaan mallina, joka ennustaa osakemarkkinoiden nousuja ja laskuja toistuvan 18/16/20 vuoden markkinasyklin perusteella.

Bennerin syklikortti. Lähde: Trading Center.org

Sykli osuu kuin osuukin oikeaan – ainakin joskus

Eikö olekin mielenkiintoista, että Bennerin mallin mukaan vuosi 2023 tunnistettiin pohjiksi, vuodeksi, jolloin on ”vaikeita aikoja, alhaisia hintoja ja hyvä aika ostaa osakkeita, … ja pitää niitä, kunnes ’buumi’ saavuttaa hyvien aikojen vuodet; sitten myydä pois.”?

Kaavion viiva A tunnistaa ”vuodet, jolloin paniikkeja on esiintynyt ja tulee esiintymään uudelleen”. Benner mainitsi vuoden 2019 ”paniikkivuodeksi”. Eiköhän se ollut juuri vuosi, jolloin COVID-epidemia alkoi Wuhanissa, Kiinassa.

Vuoden 2026 Benner puolestaan tunnisti vuodeksi, jolloin on ”hyviä aikoja, korkeita hintoja ja aika myydä osakkeita ja kaikkia arvoja”.

Ikäänsä nähden Bennerin sykli on ”ennustanut” melko hyvin

Analyytikot ovat jo vuosia kiistelleet, kuinka luotettava Bennerin kaavio on. Viime vuonna julkaistussa Yhdysvaltain osakemarkkinoita koskevassa analyysissään Giorgos Protonotarios totesi, että Bennerin sykli on ”hyvin luotettava kunkin markkinasyklin alussa”, ja että jokainen mallin mukainen sijoitus vuodesta 1924 lähtien on ollut tuottoisa. Protonotariosin mukaan markkinoiden huippujen ja syklin puolivälin huippujen osalta malli on joskus tarkka ja joskus ei.

Itse asiassa Bennerin ennustejakson aikana talousmarkkinoihin vaikuttaneita pääasiallisia tapahtumia ovat olleet:

  • Suuri lama, 1929-1941
  • Öljykriisi, 1973
  • Black Monday, 1987
  • IT-kupla, 1995-2002
  • Finanssikriisi, 2007-2008

Kun otetaan huomioon, että kaavio on tehty noin 150 vuotta sitten, Bennerin ennuste on osoittautunut yllättävän lähelle totuutta. Toki hyväksyen vuoden tai parin heiton suuntaan tai toiseen. Ei huonosti vuodelta 1872 olevalle matematiikalle.

Luottoa malliin ei kuitenkaan kannata rakentaa

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole vakuuttaa lukijaa uskomaan, että kaikki osakkeet tulisi likvidoida vuonna 2026. Oikeastaan, jos tiedät, miten Benner loi ennusteensa, olet todennäköisesti entistä varovaisempi, ettei sijoitussuunnitelmasi asetu tähän kaavioon.

Maanviljelijänä Benner tiesi, että kausittaiset syklit vaikuttavat satoihin, mikä vaikuttaa kysyntään ja tarjontaan, mikä taas vaikuttaa hintoihin. Bennerin ennuste tehtiin ajatuksella 11 vuoden syklistä maissin ja sianlihan hinnoissa, missä huiput tehdään joka 5-6 vuosi, ja huomioiden tarkasteltavan 11 vuoden aurinkosyklin.

Sijoittajan näkökulma

Bennerin syklikaavio toimii mielenkiintoisena muistutuksena siitä, että historialla on toisinaan tapana toistaa itseään ja että rahoitusmarkkinat noudattavat syklejä. Markkinaennusteita Bennerin kaavion pohjalta ei kuitenkaan voi suositella tehtävän.

Ei ole olemassa kristallipalloa, jolla voisi ennustaa markkinoiden tarkkoja huippuja tai pohjia. Jos yrittää ennakoida tarkkoja huippuja ja pohjia, voikin usein sivuuttaa hyviä sijoitusmahdollisuuksia.

Loppujen lopuksi, kun markkinoilla syntyy niin paniikkia kuin euforiaa, on hyvä muistaa tämä:

”Menestyksesi sijoittamisessa riippuu osittain luonteestasi ja rohkeudestasi sekä osittain kyvystäsi ymmärtää se, että korkeimman riemun tahi syvimmän epätoivon hetket tulevat yhtälailla menemään ohi.”

John Bogle, amerikkalainen sijoittaja sekä The Vanguard Groupin perustaja ja toimitusjohtaja.

Vaikka yliluonnollisia ennustajia ei löydy, on olemassa luotettavia työkaluja markkinoiden suhdannemuutosten arviointiin. Tällaisiin pääsee käsiksi esimerkiksi Sijoittaja360°-palvelussa. Palvelun Markkinaympäristö -osiossa saat nopean tilannekuvan markkinasta. Löydät viimeisimmät kurssit, markkinatilannetta kuvaavan nopeusmittarin sekä analyytikon kommentit. Sijoittaja.fi seuraa markkinoiden tärkeimpiä riski-indikaattoreita, ja päivittää niiden kehitystä jäsenille suunnatussa artikkelissa.

Tutustu uuteen Sijoittaja.fi:hin >

Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Kuuma alkukesä suosii näitä osakkeita
Sijoittajan valinnat