Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

Runwaylta uusi tekstistä videoksi -malli

Runway esitteli uuden Gen-3 Alpha – ”tekstistä videoksi” -tekoälymallin. Gen-3 Alpha on ensimmäinen versio tulevasta mallisarjasta, jotka Runway on kouluttanut uudella, laajamittaiseen multimodaaliseen opetukseen soveltuvalla infrastruktuurilla.

Gen-3 Alpha tarjoaa merkittäviä parannuksia videon tarkkuuteen, yhtenäisyyteen ja liikkeeseen verrattuna edeltäjäänsä Gen-2:een. Mallin kouluttaminen oli monitieteellisen tiimin yhteistyötä, ja se suunniteltiin tulkitsemaan laajaa valikoimaa tyylejä ja elokuvissa käytettyjä termejä. Runway tekee yhteistyötä johtavien viihde- ja mediaorganisaatioiden kanssa luodakseen Gen-3:sta räätälöityjä versioita.

Lähde: Runway, prompt: ”An astronaut running through an alley in Rio de Janeiro.”

Nvidia nousi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi

Yahoo Financen mukaan tiistaisen kurssinousun ansiosta tekoäly-megatrendin kärkiyhtiö Nvidia ohitti markkina-arvossa Microsoftin, ja nousi maailman arvokkaimmaksi yritykseksi. Nvidian osakkeet ovat nousseet yli 215 % viimeisen 12 kuukauden aikana ja yli 3 400 % viimeisen viiden vuoden aikana. Vuoden alusta Nvidia on noussut 175 %, kun taas Microsoftin osake on noussut hieman alle 19 % vuonna 2024.

Nvidian nousu johtuu generatiivisen tekoälyn räjähdysmäisestä kasvusta, joka alkoi OpenAI:n julkistaessa ChatGPT-alustan vuoden 2022 lopulla. Nvidian sirut, muokatut näytönohjaimet ja CUDA-ohjelmistoalusta on suunniteltu sekä kouluttamaan että ajamaan tekoälyohjelmia, mikä antaa sille strategisen edun kilpailijoihin AMD:hen ja Inteliin nähden.

OpenAI voittoa tavoittelevaksi yritykseksi?

The Informationin mukaan OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman kertoi osalle osakkeenomistajia, että yhtiö harkitsee hallintorakenteensa muuttamista voittoa tavoittelevaksi yritykseksi, jota yhtiön voittoa tavoittelematon hallitus ei kontrolloi. OpenAI on tällä hetkellä rakenteeltaan voittoa tavoittelematon yritys, jolla on voittoa tavoitteleva tytäryhtiö. Altman ei ole antanut tarkkaa aikataulua mahdolliselle muutokselle, mutta hän uskoo, että tekoälyteollisuudessa tarvitaan sekä voittoa tavoittelevia että yleishyödyllisiä toimijoita.

TikTokilta uusia AI-työkaluja

The Vergen mukaan TikTok esittelee uusia generatiivisen tekoälyn työkaluja, joiden tavoitteena on auttaa organisaatioita ja sisällöntuottajia kasvattamaan yleisöään maailmanlaajuisesti käyttämällä muokattavia digitaalisia avatareja ja dubbausta. Nämä uudet työkalut on tarkoitettu kielimuurien murtamiseen markkinoinnissa ja antamaan brändeille mahdollisuuden ”lisätä inhimillinen ote sisältöönsä” silloin, kun oikeita malleja tai juontajia ei muuten käytettäisi.

Uudet ”Symphony Avatars”, jotka ovat saatavilla kahdessa muodossa: vakiona tai räätälöitynä. Vakioavattaret perustuvat palkattuihin, taustaltaan, kansallisuudeltaan ja kieleltään monimuotoisiin näyttelijöihin. Räätälöidyt avattaret luodaan muistuttamaan tiettyä sisällöntuottajaa tai brändin edustajaa, ja ne puhuvat useita kieliä.

TikTok ei ole vielä julkaissut hinnoittelua. Mukana olevat murteet viittaavat siihen, että käyttäjät voivat määrittää, käyttääkö avatar brittiläistä vai amerikkalaista englantia tai määrittää vastaavia alueellisia aksentteja.

Parkinsonin taudin ennustamista tekoälyn avulla

Daily AI:n mukaan tutkijat ovat kehittäneet tekoälyä hyödyntävän verikokeen, joka voi ennustaa Parkinsonin taudin puhkeamista jopa seitsemän vuotta ennen oireiden ilmaantumista.

University College Londonin (UCL) ja Göttingenin yliopistollisen lääketieteellisen keskuksen Saksassa johtamassa tutkimuksessa tunnistettiin 47 proteiinia, joiden ilmentyminen erosi äskettäin diagnosoitujen Parkinson-potilaiden ja terveiden verrokkien välillä. Tämän perusteella kehitettiin kohdennettu verikoe, joka mittasi 121 tietyn proteiinin tasoja.

Tutkijat käyttivät koneoppimistekniikoita erottamaan Parkinsonin taudin ja terveet verrokit proteiinien tasojen perusteella. Kahdeksan proteiinia käyttävä malli pystyi luokittelemaan Parkinsonin taudin ja terveet näytteet 100% tarkkuudella.

Tutkijat testasivat malliaan potilailla, joilla oli REM-unen käytöshäiriö (iRBD), joka on tunnettu Parkinsonin taudin riskitekijä. Koneoppimismallit ennustivat, että 70-79% näistä näytteistä oli Parkinsonin taudin kaltaisia, ja osa ennusteista tehtiin jopa seitsemän vuotta ennen kuin henkilöille kehittyi Parkinsonin taudin oireita.

Vaikka tämän tekoälytehosteisen verikokeen tarkkuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi tarvitaan laajempia tutkimuksia, se on valtava askel eteenpäin Parkinsonin taudin varhaisessa diagnosoinnissa. Tutkijat suunnittelevat testin yksinkertaistamista entisestään, jolloin potilaat voivat lähettää veripisaran analysoitavaksi laboratorioon.

Tekoälyä on aiemminkin käytetty Parkinsonin taudin riskitekijöiden tai merkkien tunnistamiseen, kuten silmätestien ja lääkekehityksen yhteydessä. Tekoäly on ollut merkittävässä roolissa tautien torjunnassa ja uusien hoitojen kehittämisessä tänä vuonna.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Helsingin pörssi
Eniten alkuvuoden aikana omistajia lisänneet Helsingin pörssin osakkeet
Tesla osake
Teslan osake nousussa odotettua parempien toimitusten myötä
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat