Miksi Bitcoiniin hajauttaminen kannattaa?

Mikä on Bitcoin ja miksi sijoittajan kannattaa harkita siihen hajauttamista? Bitcoin on rikkonut vuonna 2024 uusia ennätyksiä ja kryptovaluuttojen suosio on kasvussa ETF:ien ansiosta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Mikä on Bitcoin ja miksi sijoittajan kannattaa harkita siihen hajauttamista? Bitcoin on rikkonut vuonna 2024 uusia ennätyksiä ja kryptovaluuttojen suosio on kasvussa ETF:ien ansiosta.

Bitcoin on viime vuosina vakiinnuttanut asemaansa varteenotettavana omaisuusluokkana ja bitcoinia löytyykin nykyään yhä useampien yksityissijoittajien ja institutionaalisten sijoittajien portfolioista. Esimerkiksi maailman suurin varainhoitaja BlackRock on julkaissut Bitcoinia käsitteleviä markkinointivideoita ja Fidelity Investments lisäsi Bitcoin ETF:n osaksi osakkeista ja korkotuotteista koostuvaa rahastoaan. Mitkä tekijät vaikuttavat Bitcoinin suosioon?

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on vuodesta 2009 asti toiminnassa ollut kryptovaluutta, jonka markkina-arvo on noussut hieman yli 15 vuodessa yli 1,2 biljoonaan euroon. Kyseessä on siis lähes viisi kertaa koko Helsingin pörssiä korkeampi markkina-arvo. Bitcoinin toiminta perustuu hajautetusti hallittuun lohkoketjuun, eli sen toimintaa ei kontrolloi valtio, yritys tai ryhmä. Lohkoketjun valuuttana toimivat Bitcoinit, joiden maksimimäärä on rajattu 21 miljoonaan kappaleeseen.

Uusia Bitcoineja syntyy louhinnaksi kutsuttavan prosessin kautta. Louhinnassa Bitcoin-louhintaa varten kehitetyt tietokoneet kilpailevat laskentateholla siitä, kuka saa lisätä uusimman Bitcoin-lohkon osaksi lohkoketjua. Lohkon lisääjä saa palkkioksi Bitcoineja ja palkkioksi saatavien Bitcoinien määrä puolittuu noin neljän vuoden välein puoliintumiseksi kutsuttavan tapahtuman yhteydessä. Edellinen puoliintuminen tapahtui juuri vuoden 2024 huhtikuussa.

Bitcoinin kasvanut suosio

Bitcoin on noussut osaksi yhä useampien yksityissijoittajien ja institutionaalisten sijoittajien portfolioita viime vuosien aikana. Konsulttiyhtiö EY:n ja kryptovaluuttatutkimusyhtiö K33 Researchin 2024 huhtikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa kryptovaluuttoja omistaa noin 300 000 henkilöä. Institutionaalisten toimijoiden kiinnostusta kuvastaa puolestaan luultavasti parhaiten Yhdysvalloissa tammikuussa hyväksyttyjen Bitcoin spot ETF:ien suosio.

Maailman suurimpien varainhoitajien, kuten BlackRockin ja Fidelity Investments:n, ETF:t ovat rikkoneet useita ennätyksiä. Maaliskuussa 50 kaupankäyntipäivän jälkeen edellä mainittujen varainhoitajien ETF:ien varat olivat nousseet jo noin 17 ja 10 miljardiin dollariin. Kyseiset ETF:t nousivat näillä varoilla suosituimmiksi kaikista yli 11 300 näitä aiemmin julkaistuista ETF:istä.

Bitcoin – nykyaikainen sijoituskohde 

Bitcoinin suhteellisen lyhyt noin 15-vuotinen historia on yksi sen heikkouksista etenkin tuhansia vuosia käytössä olleeseen kultaan verrattuna. Tällä asialla on kuitenkin myös toinen puoli, sillä varsin uutena innovaationa Bitcoin toimii erinomaisena vastauksena useisiin viime aikojen merkittäviin kehityssuuntiin. Tarkastellaan seuraavaksi Bitcoinia yhden aikamme suurimman trendin, eli digitalisaation, ja viime vuosikymmenten talouskehitykseen merkittävästi vaikuttaneen keskuspankkien kevyen rahapolitiikan konteksteissa. 

Digitalisaatio

Digitalisaatiota voidaan pitää yhtenä eniten ihmiskuntaan viimeisinä vuosikymmeninä vaikuttaneena trendinä. Digitalisaatio vaikuttaa etenkin länsimaissa ihmisten elämään käytännössä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja tämä trendi ei ole toistaiseksi näyttänyt hidastumisen merkkejä.

Bitcoin sopii erinomaisesti osaksi digitalisaation trendiä, sillä Bitcoin on laajimmin maailmassa käytössä oleva digitaalinen omaisuuserä. Natiivisti digitaalisena omaisuuseränä Bitcoinilla on mahdollista käydä kauppaa ympäri vuorokauden käytännössä missäpäin maailmaa tahansa.

Tämän hetken nuoret ja nuoret aikuiset, eli vuosina 1997–2012 syntynyt Z-sukupolvi, on kasvanut pitkälle digitalisoituneessa maailmassa. Tästä syystä natiivisti digitaalisessa muodossa oleva Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat näille henkilöille luonteva sijoituskohde. CFA Instituten Yhdysvalloissa vuoden 2022 lopulla toteuttaman tutkimuksen mukaan kryptovaluutat ovatkin nousseet Z-sukupolven suosituimmaksi sijoituskohteeksi. Tästä näkökulmasta tarkasteltuna Bitcoinin tulevaisuus näyttää siis hyvin valoisalta. 

Keskuspankkien kevyt rahapolitiikka

Maailman keskuspankit ovat olleet viimeisten vuosikymmenten aikana ongelmissa muun muassa erilaisten kriisien takia. Keskuspankit ovat vastanneet ongelmiin muun muassa kevyellä rahapolitiikalla, josta on seurannut esimerkiksi keskuspankkien kontrollissa olevien fiat-valuuttojen kierrossa olevien määrien merkittävä kasvu.

Esimerkiksi kierrossa olevien eurojen ja Yhdysvaltain dollarien määrät (M2-rahavarannot) ovat kaksinkertaistuneet edellisten noin 16 ja 12 vuoden aikana. Keskuspankkien ja pankkien ongelmat ovat olleet pinnalla oleva puheenaihe vuosien 2007–2008 maailmanlaajuisesta finanssikriisistä lähtien. Bitcoin aloitti toiminnan monien mielestä oivalliseen aikaan vuoden 2009 alussa eli juuri finanssikriisin pahimpien ongelmien jälkeen. Ajoitus ei ole sattumaa, sillä Bitcoin luotiin vastaamaan keskuspankkivetoisen rahajärjestelmän ongelmiin.

Bitcoin eroaakin niin sanotulta rahapolitiikaltaan täysin esimerkiksi euron tai Yhdysvaltain dollarin rahapolitiikasta. Bitcoinin rahapolitiikka on ennalta määriteltyä ja kaikkien tarkasteltavissa. Bitcoinin rahapolitiikan keskeisin asia on noin neljän vuoden välein tapahtuva lohkopalkkion puoliintuminen, joka puolittaa luotavien Bitcoinien määrän, ja mistä seuraa myös 21 miljoonan Bitcoinin maksimimäärä. Bitcoinin 2024 huhtikuun puoliintumisen seurauksena Bitcoineja luodaan seuraavan neljän vuoden ajan enää noin 0,85 prosentin vuosivauhtia. Näin ollen Bitcoin erottuu selkeästi edukseen niukkuudeltaan perinteisistä fiat-valuutoista, minkä lisäksi viimeisin puoliintuminen teki Bitcoinista myös kultaa niukemman sijoituskohteen. 

Bitcoin sijoituskohteena: korrelaatio ja riski-tuotto-suhde  

Bitcoiniin liitetään sijoituskohteena usein kolme piirrettä: korkea tuotto, korkea volatiliteetti ja suhteellisen alhainen korrelaatio muihin omaisuusluokkiin. Näin ollen esimerkiksi osake- ja korkosijoittajan näkökulmasta Bitcoinia on perusteltua tarkastella sen korrelaation ja riski-tuotto-suhteen kautta.

Yhdysvaltalaisvarainhoitaja Ark Invest tarkasteli Bitcoinia sijoituskohteena usean eri mittarin avulla 2024 tammikuussa julkaistussa raportissaan. Tarkastellaan seuraavaksi Bitcoinin korrelaatiota sekä riski-tuotto-suhdetta vuoden 2023 lopun datan perusteella.

Edellisen viiden vuoden aikana Bitcoinin 12 kuukauden korrelaatio perinteisiin omaisuusluokkiin (osakkeet, velkakirjat, hyödykkeet, kiinteistöt, kulta ja kehittyvät markkinat) oli alhaiseksi luokiteltava 0.27. Vertailukohtana kullan vastaava korrelaatio oli 0.25. Edellisen viiden vuoden datan perusteella Bitcoin toimi siis lähes yhtä hyvänä hajauttajana perinteisistä omaisuusluokista koostuvassa sijoitusportfoliossa kuin erinomaisena hajauttajana pidettävä kulta.

Bitcoinin korkean historiallisen tuoton ja volatiliteetin takia Bitcoinin arviointi on perusteltua riski-tuotto-suhteen avulla. Puhtaasti dataan pohjautuen Ark Investin mukaan optimaalinen Bitcoin-allokaatio riski-tuotto-suhteen (Sharpen luku) maksimoivassa perinteisistä omaisuusluokista ja bitcoinista koostuvassa sijoitusportfoliossa oli viiden vuoden aikahorisontilla vuosina 2015–2023 keskimäärin 4,8 prosenttia. Ainoastaan vuotta 2023 tarkasteltaessa vastaava allokaatio oli 19,4 prosenttia.

Keskuspankkien kevyt rahapolitiikka

Bitcoin on noin 15 vuotta toiminnassa ollut kryptovaluutta, jonka suosio on kasvanut viime vuosina voimakkaasti sekä yksityisten että institutionaalisten sijoittajien keskuudessa. Tämä trendi ei tule suurena yllätyksenä, kun Bitcoinia tarkastellaan viime vuosikymmenten merkittävien kehityssuuntien, kuten digitalisaation ja keskuspankkien kevyen rahapolitiikan, konteksteissa. Bitcoin on toiminut historiallisesti alhaisen korrelaationsa ansiosta hyvänä hajauttajana perinteisistä omaisuusluokista koostuvassa portfoliossa. Korkeasta volatiliteetistaan huolimatta Bitcoin tarjoaa erinomaisen riski-tuotto-suhteen, mistä syystä Bitcoin on perusteltua sisällyttää jokaiseen riski-tuotto-suhteen maksimoivaan sijoitusportfolioon.

Liity Northcryptoon!

Artikkelin kirjoittaja on Northcrypton kryptovaluutta-asiantuntija Ville Viitaharju

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Northcrypton kanssa.


Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Parhaat Suomi-osakkeet vuodelle 2024
Kuuma alkukesä suosii näitä osakkeita
Viikon globaali laatuosake: Cadence Design Systems kasvaa kannattavasti
Sijoittajan valinnat