Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana

Tuloskaudella pörssissä nähdään tyypillisesti voimakkaita liikkeitä suuntaan tai toiseen. Näistä liikkeistä pystyy hyötymään pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden avulla.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tuloskaudella pörssissä nähdään tyypillisesti voimakkaita liikkeitä suuntaan tai toiseen. Näistä liikkeistä pystyy hyötymään pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden avulla.

Tuloskausi tarjoaa suuria liikkeitä pörssissä

Vuoden toisen neljänneksen tuloskausi on käynnissä pörssissä. Tuloskauden aikana voidaan hyvin nähdä jopa kymmenien prosenttien liikkeitä suuntaan tai toiseen, mikäli yhtiöt suoriutuvat selvästi ennustettua tasoa paremmin tai huonommin, tai mikäli yhtiöiden tulevaisuudennäkymät muuttuvat huomattavasti. Näitä vahvoja liikkeitä, olivatpa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, voi pyrkiä hyödyntämään omassa sijoitustoiminnassaan. Esimerkiksi Vontobelin tarjoamilla pörssinoteeratuilla sijoitustuotteilla voi helposti hyötyä osakkeiden tai markkinoiden liikkeistä molempiin suuntiin.

Pörssinoteeratuilla sijoitustuotteilla käydään pörssissä kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla, mutta niiden tuotto on sidottu tuotteen kohde-etuutena toimivan omaisuuslajin, esimerkiksi Nokian osakkeen, arvonkehitykseen. Niin sanotut long-tuotteet tuottavat positiivisesti kohde-etuuden arvon noustessa, kun taas short-tuotteet tuottavat niissä tapauksissa, kun kohde-etuuden arvo laskee. Vontobelin valikoimassa on useita pörssinoteerattuja tuotteita, jotka seuraavat Helsingin pörssin tunnetuimpia osakkeita. Lisäksi sijoitustuotteita löytyy esimerkiksi ulkomaisiin osakkeisiin ja indekseihin.

Sijoitustuotteissa on usein myös sisäänrakennettu vipuvaikutus, mikä tarkoittaa että sijoitus vaatii vähemmän pääomaa samaan tuottoon pääsemiseksi kuin esimerkiksi perinteisiä osakkeita ostettaessa. Tämä tekee näistä sijoitustuotteista kustannustehokkaan ratkaisun lyhyen aikavälin sijoitusnäkemyksen ottamiseen esimerkiksi tuloskauden aikana.

Vipuvaikutuksen kasvattaminen tosin nostaa myös nopeasti sijoitustuotteen riskiä, mikäli osakekurssi reagoi sijoitustuotteen kannalta tappiolliseen suuntaan. Vaarana on koko sijoitetun pääoman häviäminen. Ennen sijoitusta tutustu tarkemmin pörssinoteerattuihin tuotteisiin Vontobelin koulutussivustolta.

Miten sijoitustuotteita voi hyödyntää tuloskausien aikana?

Helsingin pörssissä yhtiöt julkaisevat tyypillisesti osavuosikatsauksen aamulla ennen pörssin aukeamista, jolloin markkinoilla on aikaa sulatella tuoretta tulosraporttia ennen pörssin aukeamista. Positiivisesti tai negatiivisesti yllättäneen yhtiön osake saattaa ampaista välittömästi pörssin avauduttua ylös tai alas. Jotta tästä liikkeestä voisi hyötyä, tulisi sijoituspäätös tehdä jo edeltäneen pörssipäivän aikana. Tämä voi olla erittäin riskistä, ellei sijoittajalla ole todella hyvää käsitystä kohdeyhtiön toiminnasta. Joskus positiiviselta vaikuttava tulosjulkaisu saattaa olla markkinoille silti pettymys, mikäli yhtiön suoritus ei yletä ennustettuun tasoon.

Mikäli omassa salkussa olevan yhtiön tuleva tulosjulkaisu jännittää, voi sijoittaja pyrkiä suojautumaan mahdolliselta tulospettymykseltä pienellä positiolla short-tuotetta, joka seuraa salkusta löytyvän osakkeen yhtiötä. Näin sijoittaja saa sijoitustuotteen kautta tuottoa siinä tapauksessa, että osake romahtaa tulosraportin jälkitunnelmissa.

Markkinoiden yli- tai alireagoinnista hyötyminen

Tuloskaudella tuleva tulosraportti voi siis riskien kannalta olla järkevä odottaa ennen sijoituspäätösten tekemistä. Tässä tapauksessa sijoitustuotteilla voi pyrkiä hyötymään tilanteesta jossa vaikuttaa siltä, että markkinoiden ensireaktio tulosraporttiin oli aivan liian voimakas.

Hyvä esimerkki tästä löytyy edelliseltä Q4-tuloskaudelta, kun Marimekon osake romahti noin 18 % pörssin avauduttua yhtiön raportoitua viimeisen kvartaalin tuloksen, mutta jo saman pörssipäivän aikana osake lähti takaisin vahvaan nousuun, ja nousi pohjilta yli 10 %.

Marimekon osakekurssi Q4-tulosjulkistuksen aikana vuonna 2023. Historiallinen kurssikehitys ei ole tai tulevista tuotoista. Kuva: TradingView.

Marimekon osakekurssin pidempiaikainen kehitys

Marimekon kurssi

Hyödy positiivisen yllätyksen pidempiaikaisesta momentista

Toinen tapa hyötyä kurssireaktioista vasta tulosraportin julkaisun jälkeen on hypätä positiivisen tulosyllättäjän kyytiin seuraaviksi viikoiksi, vaikka osake olisi jo kerennyt saamaan ensireaktion positiivisesta tulosraportista. Varsinkin pienempien yhtiöiden kohdalla markkinat eivät välttämättä kerkeä heti tulosjulkistuksen alkumetreillä vielä sulattelemaan kaikkea uutta tietoa, joten positiivisesti yllättäneiden yhtiöiden osakkeet voivat jatkaa nousuaan pitkään tulosjulkistuksen jälkeenkin. Helsingin pörssissä ilmiötä on havaittu myös suuremmilla yhtiöillä.

Ilmiön taustasyynä voidaan nähdä se, että positiivisesti yllättäneen yhtiön analyytikot alkavat korjailemaan tulosjulkistuksen jälkeen tulosennusteitaan ja tavoitehintojaan ylöspäin, sekä nostavat suosituksiaan. Sijoittajat reagoivat uuteen tietoon hitaasti, mikä tukee osakkeen nousua myös seuraavien viikkojen aikana.

Helsingin pörssissä vuoden 2024 Q1-tuloskaudella kyseinen ilmiö voidaan havaita esimerkiksi UPM-Kymmenen osakkeen kohdalta, kun yhtiön osake avasi pörssissä nousuun odotuksia paremman tuloksen johdosta. Positiivisen momentin myötä yhtiön osake jatkoi huhti-toukokuun ajan usean prosentin nousussa, ja osake tuotti vielä lähes 8 % seuraavien viikkojen aikana vaikka osakkeen kyytiin olisi hypännyt tulosjulkaisun jälkeisenä pörssipäivänä. Vontobelin tuotevalikoimasta löytyy myös sijoitustuotteita, jotka seuraavat UPM-Kymmenen kehitystä.

UPM-Kymmenen osakekurssi Q1-tulosjulkistuksen yhteydessä. Historiallinen kurssikehitys ei ole tai tulevista tuotoista. Kuva: TradingView.

UPM-Kymmenen osakekurssin pidempiaikainen kehitys

UPM kurssi

Hyödynnä sijoitustuotteita tuloskausien aikana

Vontobelin tarjoamia pörssinoteerattuja sijoitustuotteita voi hyödyntää artikkelissa kuvattujen tilanteiden sattuessa tuloskauden aikana. Vontobelin tuotevalikoiman kohde-etuuksista löytyy useampia suomalaisia osakkeita, kuten Nokia, Neste, Nordea, Kone, Fortum ja artikkelin toinen esimerkkiosake UPM-Kymmene. Minifutuurit ja Unlimited Turbot voivat soveltua myös useamman päivän pitoon, mutta ennen sijoitusta sijoittajan tulee tutustua tuotteisiin ja niiden kustannuksiin tarkemmin.

Vontobelin sijoitustuotteet löytyvät Nordnetistä

Pohjoismaissa Vontobel on yksi johtavista pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden liikkeellelaskijoista, ja sen tuotteet ovat saatavilla Nordnetissä. Sijoitustuotteisiin voi tutustua valitsemalla Nordnetin ylävalikosta kohdan ”Pörssit ja markkinat” ja valikon kohdasta ”Muut viputuotteet” voi valita haluaako selata sertifikaatteja vai turboja ja minifutuureita.

Vontobelin sijoitustuotteet Nordnetissä

Tämän jälkeen sijoitustuotteita voi filtteröidä liikkeellelaskijan mukaan, ja löytää kaikki Vontobelin tuotteet.

Valitse liikeellelaskijoiden joukosta Vontobel. Kuvakaappaus Nordnetista.

Tämän lisäksi Vontobelin tuotesivuilta voi helposti selata olemassa olevia sijoitustuotteita ja tutustua tuotetietoihin tarkemmin ennen ostopäätöstä.

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Vontobelin kanssa.

Tärkeä tiedote:

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa https://prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Nämä tiedot sisältävät viitteitä aiemmasta tuotosta. Aiempi tuotto tai arviot tulevasta tuloksesta eivät ole luotettava indikaattori tulevista tuloksista.

Päijän Boats osakeanti
Sinua voisi kiinnostaa
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Volvo on mielenkiintoinen osake
Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella
BlackRock-sijoittajasalkut eTorossa
Näin kopioit BlackRockin sijoitussalkut eToron sijoituspalvelussa
Sijoittajan valinnat