Kryptomarkkinakatsaus: Bitcoin romahti osakkeiden mukana – miltä näyttää loppuvuosi?

Myös bitcoinin arvo on laskenut selvästi osakemarkkinoiden korjausliikkeessä. Mitkä tekijät ovat laskun taustalla? Entä miltä näyttävät kryptojen loppuvuoden näkymät ja mille tasolle asiantuntijat arvioivat bitcoinin hinnan vielä nousevan?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Myös bitcoinin arvo on laskenut selvästi osakemarkkinoiden korjausliikkeessä. Mitkä tekijät ovat laskun taustalla? Entä miltä näyttävät kryptojen loppuvuoden näkymät ja mille tasolle asiantuntijat arvioivat bitcoinin hinnan vielä nousevan?

Vuosi 2024 starttasi vahvasti kryptomarkkinoilla

Kryptovaluuttamarkkinat lähtivät mukavaan nousuun viime vuoden syksyllä. Vuonna 2024 sama meno jatkui ja Bitcoin nousi maaliskuussa jo yli 70 000 dollarin. Uusien huippujen jälkeen meno on rauhoittunut. Positiivisen kehityksen taustalla on kryptovaluutoille merkittäviä tapahtumia, jotka sattuivat ajoittumaan kevättalvelle.

Bitcoin spot-ETF:t hyväksyttiin Yhdysvalloissa

Heti vuoden alkuun kryptosijoittajat saivat hyviä uutisia, kun ensimmäisten bitcoinin spot-ETF-rahastojen hyväksymisen huhuttiin olevan Yhdysvalloissa käsillä. Kauan odotettujen ETF-rahastojen hakemukset lähetettiin Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:ille jo tammikuun toisella viikolla, eikä päätöstä tarvinnut odottaa kauan. Keskiviikkona 10.1.2024 SEC antoi hyväksynnän yhdelletoista ETF-rahastolle, ja jo torstaina 11.1. ETF:t olivat sijoittajien saatavilla. ETF:nsä laskivat liikkeelle muun muassa BlackRock, WisdomTree, Invesco ja VanEck.

Kryptovaluutta spot-ETF on ollut jo kauan kryptosijoittajien haaveissa. Spot-ETF:llä tarkoitetaan ETF-rahastoa, jonka osuuksien taustalla on oikeaa kryptovaluuttaa, ja näin rahaston arvo seuraa tarkasti alla olevan kryptovaluutan hintaa. Ennen tammikuuta markkinoilla on ollut jo useamman vuoden joitain kryptovaluuttoihin sijoittavia rahoitustuotteita, mutta nämä instrumentit perustuivat johdannaisiin esimerkiksi futuureihin.

Kaupankäynti odotetuilla bitcoin spot-ETF:llä lähti käyntiin todella kiivaana. Ensimmäisen kaupankäyntipäivän aikana kymmentä uutta ETF-rahastoa vaihdettiin yhteensä jopa 4,6 miljardilla dollarilla. Vilkas kaupankäynti näkyi myös bitcoinin kurssissa, joka nousi hetkellisesti yli 48 tuhannen dollarin, korkeimmilleen yli kahteen vuoteen.

Spot-ETF:t sekä bitcoinin puoliintuminen kasvattivat hypeä

Tammikuun jälkeen kiinnostus Yhdysvaltojen uusia bitcoin spot-ETF:iä kohtaan kasvoi entisestään. Kotimaisen kryptovaluuttapalvelujen tarjoaja Northcrypton mukaan rahastoihin virtasi päivittäin nettona jopa satoja miljoonia dollareita, mikä luonnollisesti antoi vauhtia bitcoinin nousukurssille. Uudet ETF:t keräsivät ensimmäisen kuukauden aikana varoja yli kolme miljardia, ja suosituimmaksi nousseen BlackRockin ETF:n varat ylittivät helmikuun 2024 lopulla jo yli 10 miljardia dollaria.

Helmi- ja maaliskuun aikana uutisia suurten yhtiöiden tekemistä kryptohankinnoista alkoi tulla julki. Jo aiemmin merkittäviä bitcoin-ostoja tehnyt Microstrategy hankki lisää bitcoinia, kun taas maaliskuussa listautunut Reddit osti bitcoinin lisäksi etheriä. Ostoksia tekivät myös maailman suurimpiin varainhoitajiin lukeutuvat BlackRock ja Fidelity, jotka lisäsivät omat spot-ETF-rahastonsa osaksi tiettyjen toisten rahastojensa sijoitusportfolioita.

Kevään aikana kryptovaluuttoihin kohdistuvaa hypeä nostatti varmasti osaltaan huhtikuulle odotettu bitcoinin lohkopalkkion puoliintuminen. Tämä noin neljän vuoden välein toistuva tapahtuma on historiassa toiminut bitcoinin kurssia nostavana ja koko kryptomarkkinaa piristävänä katalyyttinä. Lisää tietoa puoliintumisesta voit kuunnella SIJOITTAJA-podcastin jaksosta 33, jossa Northcrypton analyytikko Mikko Soon avaa aihetta ja sen vaikutuksia kryptomarkkinaan.

Tutustu Northcryptoon!

Bitcoinin uudet kurssihuiput

Positiivisen markkinatilanteen ja lupaavien näkymien myötä bitcoin lähti kipuamaan kohti uusia huippuja. Uusi all-time-high -hinta tehtiin maaliskuun lopulla, kun bitcoinin arvo oli hieman yli 73 tuhatta dollaria. Ennätyshinta ylitti selvästi vuonna 2021 tehdyt aiemmat huiput, jolloin bitcoinin kurssi kävi yli 65 tuhannessa dollarissa.

Historiaan peilaten bitcoinin kurssikehitys oli keväällä poikkeuksellisen vahvaa. Aikaisempina vuosina kryptovaluutan momentti on kasvanut vasta puoliintumisen jälkeen, ja kuluva vuosi oli ensimmäinen kerta bitcoinin historiassa, kun uudet huiput tehtiin juuri puoliintumisen alla.

Ethereumin spot-ETF:t kaupankäynnin kohteeksi heinäkuussa

Hieman yllättäen jo kuluvan vuoden toukokuussa SEC hyväksyi myös maailman toiseksi suurimman kryptovaluutan ethereumin hintaa seuraavat spot-ETF:t. Kaupankäynti ethereumin spot-ETF:llä alkoi Yhdysvalloissa heinäkuun 23. päivä.

Kaupankäynnin kohteeksi tuli heti kerralla yhteensä kahdeksan ETF-rahastoa. Näiden joukossa oli muun muassa maailman suurimman varainhoitajan BlackRockin iShares Ethereum Trust ETF (ETHA). Myös ethereumin spot-ETF:t otettiin markkinoilla lämpimästi vastaan ja niihin virtasi ensimmäisinä kaupankäyntipäivinä hurjasti varoja.

Markkinoiden korjausliike tarttui myös kryptovaluuttoihin

Heinäkuun lopussa epävarmuus valtasi osakemarkkinat ja pääindeksi taipuivat laskuun. Elokuun toinen päivä julkaistu Yhdysvaltojen työllisyysraportti sai markkinat kyseenalaistamaan Fedin viimeisimmän päätöksen pitää ohjauskorko ennallaan, ja pelko USA:n taantumasta lähetti osakemarkkinat syöksylaskuun.

Kryptovaluuttamarkkinoilla sentimentti pysyi rauhallisempana heinäkuun loppuun ja esimerkiksi bitcoin hätyytteli vielä 70 tuhannen dollarin rajaa 29.7. Elokuun puolelle tultaessa epävarmuus tarttui myös kryptoihin. Osakemarkkinoiden tapaan kryptomarkkinan lasku kiihtyi kuluvan viikon maanantaina, jolloin koko markkina laski vuorokauden aikana 8,6 prosenttia. Päivän aikana markkina kävi syvimmillään noin 16,3 prosenttia edellispäivän tasoa matalammalla. Bitcoin puolestaan laski viikon aikana 69,7 tuhannesta dollarista 49,8 tuhanteen dollariin.

Bitcoinin kurssi kuluvana vuonna (7.8.2024). Lähde: TradingView

Kryptovaluutat ovat historiassa korreloineet osakemarkkinoiden, varsinkin teknologiasektorin osakkeiden kanssa. Tämä sekä yleisesti riskinottohalukkuuden vähentyminen voivat osaltaan olla syitä siihen, miksi korjausliike tarttui myös kryptomarkkinaan.

Japanin keskuspankin korkopäätöksellä negatiivinen vaikutus myös kryptoihin

Toinen, ehkä merkittävämpi syy sille, miksi markkinoiden lasku tarttui myös kryptovaluuttoihin, on markkinatoimijoiden mukaan Japanin jeneillä tehtyjen niin sanottujen ”carry trade” -sijoitusstrategioiden nopeassa purkautumisessa. Japanin keskuspankki piti pitkään ohjauskorkonsa todella matalalla, minkä takia suuret sijoittajat käyttivät maan valuuttaa jeniä (JPY) carry trade -sijoitusstrategiassa. Osa sijoittajista on hyvin mahdollisesti kerännyt strategialla vipua riskisijoituksiin, kuten myös kryptovaluuttoihin.

Japanin keskuspankki päätti viime viikolla nostaa ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Korkotason nousu sai puolestaan jenin arvostustason nousuun. Nämä yhdessä ajoivat carry trade -strategiaa hyödyntävät sijoittajat pakokauhuun ja purkamaan positioitaan, eli myymään korkean riskin varallisuutta, mukaan lukien kryptoja.

Ajatusta Japanin keskuspankin päätöksen ja jenillä tehtyjen carry tradejen negatiivisista vaikutuksista kryptomarkkinaan vahvistaa se, että maanantaina bitcoinin kurssi suhteessa jeniin laski jopa 15 prosenttia. Tämä on enemmän kuin kryptovaluutan vaihtokurssi painui suhteessa dollariin (-11 %). Hieman vajaassa viikossa BTC/JPY-kurssi on laskenut niin ikään noin 4 prosenttiyksikköä BTC/USD-kurssia enemmän.

Bitcoinin kurssikehitys suhteessa Yhdysvaltain dollariin (sininen) vs. Japanin jeniin (oranssi) 31.7.-6.8.2024. Lähde: TradingView

Miltä näyttää kryptojen loppuvuosi 2024?

Vaikka kryptomarkkina on kokenut huomattavan kolauksen viimeisen viikon aikana, on se lähtenyt jo hieman piristymään pohjakosketuksesta. Ennen korjausliikettä kryptovaluuttamarkkinoiden näkymät olivat varsin hyvät. Asiantuntijat näkivät markkinoilla useita potentiaalisia ajureita, jotka voisivat tukea kryptovaluutojen nousua myös loppuvuonna. Nämä tekijät eivät ole kadonneet mihinkään.

Bitcoinin puoliintumisen vaikutukset voivat näkyä vasta loppuvuonna

Vaikka tänä vuonna bitcoinin kurssihuiput nähtiin jo kuukausi ennen puoliintumista, on historiassa tapahtuman vaikutukset näkyneet viiveellä. Tälläkään kertaan puoliintumisella ei ollut merkittävää välitöntä vaikutusta bitcoinin kurssiin.

Historiaan peilaten toinen positiivinen markkina-ajuri on se, että markkina-arvoltaan pienemmät kryptovaluutat seuraavat bitcoinin kurssikehitystä niin ikään viiveellä. Viime syksynä alkanut ja kevään aikana kiihtynyt kryptohype on ollut pitkälti bitcoin-vetoista. Hiljalleen vuoden mittaan myös pienemmät kryptovaluutat ovat alkaneet nostaa päätään, ja tämän kehityksen nähdään jatkuvan. Bitcoinin puoliintuminen on aikaisempina vuosina antanut lähtölaukauksen myös muiden kryptovaluuttojen kurssirallille, joten myös puoliintuminen voi tukea pienempiä kryptoja loppuvuonna.

Korkojen lasku ja kryptojen kasvava adaptaatio voivat tukea markkinaa

Ennen markkinoiden korjausliikettä myös keskuspankkien ohjauskorkojen laskeminen nähtiin ajurina kryptovaluuttojen nousulle. Historiassa kryptovaluuttojen on huomattu reagoivan korkotason muutoksiin. Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin on odotettu päättävän ohjauskoron laskusta syyskuun kokouksessaan, mikä voi tukea kryptomarkkinan kehitystä. Tämä kuitenkin pitää sisällään sen ajatuksen, ettei talous ajaudu taantumaan ennen seuraavaa kokousta.

Kryptovaluutat kuuluvat edelleen sijoittamisen globaaleihin megatrendeihin ja kryptomarkkinan kehitystä tulee jatkossakin tukemaan lohkoketjuteknologian ja kryptovaluuttojen kasvava adaptaatio. Mitä enemmän kryptoja sekä niiden taustalla olevaa teknologiaa otetaan käyttöön tunnettujen ja luotettavina pidettyjen tahojen toimesta, sitä enemmän kryptosijoittaminen voi kerätä luottamusta sekä uutta sijoittajakuntaa.

Tekeekö bitcoin uuden hintaennätyksen vielä tänä vuonna?

Potentiaalia kryptovaluuttamarkkinoiden nousulle löytyy, ja alan asiantuntijat suhtautuvat loppuvuoteen optimistisesti. Northcrypton analyytikko ja Northcrypto Privaten johtajan Mikko Soon kommentoi kryptomarkkinoiden loppuvuoden näkymiä seuraavasti:

”Uskon, että tänä vuonna tullaan vielä näkemään mukavaa nousua kryptomarkkinoilla. Kesä on historiassa ollut heikkoa aikaa kryptomarkkinoilla ja siitä huolimatta bitcoinin hinta pysytteli aivan all-time-high-hinnan tuntumassa ennen tätä viimeisintä pudotusta. Loppuvuodelle on luvassa todella paljon positiivisia tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa kryptovaluuttojen kursseihin positiivisesti. Tämän takia uskonkin nykyisen pudotuksen jäävän vain lyhytaikaiseksi.”

Joidenkin sivustojen arvioiden mukaan bitcoinin arvo voi kuluvan vuoden aikana nousta vielä uusiin ennätyksiin noin 77 tuhanteen dollariin tai sen yli. Ennusteita volatiileille kryptovaluutoille on kuitenkin vaikea määrittää ja niihin herkästi vaikuttaa ennusteen julkaisijan oma näkemys. Sijoittajan kannattaakin suhtautua hintaennusteisiin varauksella ja tehdä sijoituspäätös omaan harkintaan nojaten.

Markkinapotentiaali ei rajaudu bitcoiniin

Vaikka bitcoin on maailman vanhin ja kiistämättä tunnetuin kryptovaluutta, ei sijoittajan kannata sulkea silmiä muun kryptomarkkinan osalta. Northcrypton Mikko Soonin mukaan bitcoinin ohella erityisesti Ethereumin kurssikehitykseen kannattaa kiinnittää loppuvuoden aikana huomiota.

”Kaupankäynti ethereumin spot ETF-rahastoilla on alkanut vilkkaasti ja niiden kurssivaikutus näkyy varmasti myös ethereumin hinnassa viiveellä, samalla tavalla kuin mitä keväällä kävi bitcoinin kanssa. Voikin olla hyvin mahdollista, että syksyn aikana ethereum tulee ottamaan bitcoinia kiinni markkina-arvossa.”

Myös mahdollisella korkojen laskulla on Soonin mukaan todennäköisesti suurempi positiivinen vaikutus ethereumille, sillä ethereum nähdään sijoittajien näkökulmasta bitcoinia riskisempänä sijoituskohteena. 

Tutustu Northcryptoon!

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Northcrypton kanssa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,6 %
Tekoälyuutiset: Musiikkia kuvien pohjalta
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Sijoittajan valinnat