Päivän tärkeimmät tulosjulkaisut: SSAB, Stora Enso, Metso ja Valmet

Tuloskausi käy kuumana. Tässä artikkelissa tiivistetysti SSAB:n, Stora Enson, Metson ja Valmetin Q2-tulokset.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tuloskausi käy kuumana. Tässä artikkelissa tiivistetysti SSAB:n, Stora Enson, Metson ja Valmetin Q2-tulokset.

Vilkas tulospäivä paketissa

Helsingin pörssin Q2-tuloskausi on hyvässä vauhdissa. Keskiviikkona 24.7. tuloksensa julkaisi useampi suomalainen pörssiyhtiö. Merkittävimmät tulosjulkaisut tulivat SSAB:lta, Stora Ensolta, Metsolta sekä Valmetilta.

Tässä artikkelissa tiivistetysti neljän suurimman tulosjulkaisijan Q2/2024 -tulokset.

SSAB:lta vakaa suoritus toisella neljänneksellä

Q2/2024 SSAB:n liikevaihto oli 28 282 MSEK (ennuste 28 087 MSEK) ja liikevoitto 2 969 MSEK (ennuste 3 047 MSEK). SSAB:n liiketulos laski edelliseen vuoteen verrattuna johtuen ensisijaisesti alhaisemmista raskaiden levyjen hinnoista Yhdysvalloissa. Liikevoittoprosentti oli kuitenkin 10,5 prosenttia, joka osoittaa SSAB:n laatua syklisellä toimialalla vaikeassa markkinassa.

Markkinat Euroopassa jatkuivat Q2:lla suhteellisen heikkona, kun taas lujan teräksen markkinat olivat vakaammat. Erityisesti heikko tulos Euroopassa vaikutti SSAB:n liiketulokseen. Special Steelsin liikevoittoprosentti oli edelleen korkea ollen 21 prosenttia, Americasin marginaali oli 19 prosenttia. SSAB:n tase on erittäin vahva ja yhtiö on nettovelaton. Kolmas neljännes on kausiluonteisesti heikko ja tänä vuonna se on normaalia heikompi, joten kunnossapitoseisokkeja ajoitetaan tälle ajankohdalle.

SSAB odottaa kysynnän ja hintojen olevan kaikilla segmenteillä heikommat kuin toisella neljänneksellä.

Stora Enson tulos osui ennusteisiin

Q2/2024 Stora Enson liikevaihto oli 2 301,0 milj. euroa (ennuste 2 380,0 milj. euroa) ja oikaistu liiketulos oli 161,0 milj. euroa (ennuste 162,7 milj. euroa). Vuoden toisella neljänneksellä Stora Enson tuloskehitys vastasi yhtiön johdon odotuksia. Yhtiön kannattavuutta ja rahavirtaa parantavien hankkeiden edistyminen ja joidenkin segmenttien suotuisammat markkinaolosuhteet ovat tukeneet tuloskehitystä jo kolmena peräkkäisenä vuosineljänneksenä, mikä on osaltaan vahvistanut Storan vakavaraisuutta päättyneen neljänneksen aikana ennätyksellisen suurista kasvuinvestoinneista huolimatta.

Stora Enson liikevaihto laski katsauskaudella kolme prosenttia vertailukaudesta rakennemuutosten seurauksena, mutta jatkuvissa toiminnoissa kasvua tuli yksi prosentti. Volyymien kasvu kaikissa divisioonissa sekä Biomaterials- ja Forest-divisioonien suotuisa hintakehitys vaikutti puolestaan myönteisesti liikevaihtoon. Yhtiön oikaistu liiketulosprosentti parani 1,6 prosentista 7,0 prosenttiin. Tulosta tukivat suuremmat volyymit sekä pienemmät kiinteät ja kemikaalikustannukset. Tuloskehitystä puolestaan painoivat puukustannusten nousu ja poliittiset lakot Suomessa.

Stora Enso nosti 15.5.2024 ohjeistustaan vuoden 2024 oikaistusta liiketuloksesta. Yhtiö odottaa tuloksen olevan merkittävästi korkeampi kuin edellisvuonna (342 milj. euroa). Yhtiö kertoo jatkavansa tämän ohjeistuksen toteuttamista, jota tukevat arvonluonnin ja kannattavuuden parantamistoimet sekä markkinaolosuhteiden parantuminen joissakin keskeisissä segmenteissä.

Metson tulos jäi odotuksista – tilauskertymässä 14 prosentin lasku

Q2/2024 Metson liikevaihto oli 1 214 M€ (ennuste 1 312,8 M€) ja liiketulos oli 195 M€ (ennuste 205,8 M€). Vuoden toisella neljänneksellä Metson markkina-aktiviteetti kehittyi yhtiön odotusten mukaisesti. Mineraalit-segmentissä asiakkaiden päätöksenteossa oli edelleen viivästymistä ja Kivenmurskauksessa oli haasteita erityisesti Pohjois-Amerikan mobiililaitemarkkinoilla. Tämän seurauksena Metson tilauskertymä laski yhteensä 14 prosenttia edellisvuodesta ensisijaisesti laitetilausten vähenemisen vuoksi.

Palveluliiketoiminta oli vakaampaa, mutta edellä mainitut haasteet johtivat palvelutilausten lievään laskuun, johon myös valuuttakurssit vaikuttivat negatiivisesti. Laiteliiketoimintojen matalampien tilauskantojen ja toimitusten ajoitusten vuoksi Metson liikevaihto laski vertailukaudesta, mutta pysyi samalla tasolla edelliseen neljännekseen verrattuna.

Toisella neljänneksellä yhtiö saavutti 16,9 prosentin oikaistun EBITA-marginaalin (17,1 %), mikä johtui hyvästä bruttokatteesta, jota tukivat jatkuva kustannusten hallinta ja palveluiden korkeampi osuus liikevaihdosta. Metson johdon mukaan tämä osoittaa yhtiön edistyneet taloudellisen suorituskykynsä vahvistamisessa suhdannevaihteluita vastaan. EBITAn ohella myös Metson liiketulos laski 12,2 prosenttia vertailukaudesta. Myönteistä sen sijaan oli liiketoiminnan kassavirran paraneminen 152 miljoonaan euroon (62 M€).

Markkina-aktiviteetin arvioidaan pysyvän nykyisellä tasolla Metson molemmissa segmenteissä.

Valmetin saamat tilaukset kasvoivat, mutta tulos laski

Q2/2024 Valmetin liikevaihto oli 1 324 milj. euroa (ennuste 1 364,4 milj. euroa) ja liiketulos oli 103 milj. euroa (ennuste 131,0 milj. euroa). Vuoden toisella neljänneksellä Valmetin saadut tilaukset kasvoivat prosentilla vertailukaudesta ja olivat lähes 1,3 miljardia euroa. Saadut tilaukset kasvoivat Palveluissa, pysyivät edellisvuoden tasolla Automaatiossa ja laskivat Prosessiteknologioissa. Katsauskauden lopulla yhtiön tilauskanta oli 3,8 miljardia euroa, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Valmetin liikevaihto laski toisella neljänneksellä 7 prosenttia vertailukaudesta. Liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla Palveluissa ja Automaatiossa ja laski Prosessiteknologioissa. Valmetin vertailukelpoinen EBITA laski huhti–kesäkuussa 8 prosenttia vertailukaudesta 141 miljoonaan euroon, mikä vastasi 10,6 prosenttia liikevaihdosta (153 milj. euroa ja 10,8 %). Valmetin liiketulos (EBIT) puolestaan laski 24 prosenttia.

Valmet toisti vuoden 2024 tulosohjeistuksensa, jonka mukaan se arvioi liikevaihdon pysyvän samalla tasolla ja vertailukelpoisen EBITAn kasvan vuoteen 2023 verrattuna. Yhtiö kuitenkin muutti lyhyen aikavälin näkymiään. Valmet arvioi nyt sellun markkinanäkymien nousseen tyydyttäväksi (aiemmin: heikko), kartongin ja paperin näkymien nousseen tyydyttäväksi (aiemmin: heikko/tyydyttävä) ja energian markkinanäkymien laskeneen tyydyttäväksi (aiemmin: hyvä). Palveluiden, virtauksensäädön ja automaatiojärjestelmien markkinanäkymät ovat yhtiön mukaan edelleen hyvät ja pehmopaperin näkymät tyydyttävät.

Muut yhtiökohtaiset tuloskommentit löydät Osaketyökalusta!

SSAB:n, Storan, Metson ja Valmetin ohella tuloksensa tänään julkaisi Kempower. Tulosvaroituksen ennakkoon julkaiseen Kempowerin Q2-tulos oli alustavien lukujen mukaisesti heikko. Miltä näyttää yhtiön loppuvuosi ja kannattaako kurssilasku hyödyntää? Lue analyysi tästä!

Muita tulosjulkistajia tänään olivat Sanoma ja Rapala. Näiden sekä kaikkien aikaisempina päivinä tuloksensa julkaisseiden yhtiöiden tuloskommentit löydät Sijoittaja360° – palvelun kotimaisten osakkeiden Osaketyökalusta. Työkalusta löytyvät lähes kaikki Helsingin pörssi päälistalle noteeratut osakkeet. Osaketyökalun Tulosennusteet ja -seuranta -välilehti sisältää kaiken olennaisen tuloskaudelta.

  • Tulosjulkistuksen päivämäärä
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot ja tulokset
  • Yhtiön suorituksen kvartaalilla (negatiivinen / neutraali / positiivinen)
  • Sijoittaja.fi:n tuloskommentin löydät klikkaamalla työkalussa osakkeen kohdalta tietosivun auki
Sinua voisi kiinnostaa
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Volvo on mielenkiintoinen osake
Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella
BlackRock-sijoittajasalkut eTorossa
Näin kopioit BlackRockin sijoitussalkut eToron sijoituspalvelussa
Sijoittajan valinnat