Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti

Teknologian kehitys ja varsinkin tekoälyn kehitys ovat lisänneet datakeskusten kysyntää. Analyytikot arvioivat palvelinkeskusten kapasiteetin kasvavan hurjasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Mitkä kotimaiset pörssiyhtiöt hyötyvät tästä kasvupotentiaalista?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Teknologian kehitys ja varsinkin tekoälyn kehitys ovat lisänneet datakeskusten kysyntää. Analyytikot arvioivat palvelinkeskusten kapasiteetin kasvavan hurjasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Mitkä kotimaiset pörssiyhtiöt hyötyvät tästä kasvupotentiaalista?

Teknologinen kehitys kasvattaa palvelinten kysyntää

Teknologian kehitys on ollut hurjaa viimeisen 15 vuoden aikana. Erilaisia teknologiset ratkaisut sekä teknologiaa hyödyntävät sovellukset ovat tulleet kriittiseksi osaksi niin globaaleja pörssiyhtiöitä kuin tavan ihmisen arkea. Tarve palvelimille ja verkkopalveluiden kapasiteetille on kasvanut huomattavasti teknisen kehityksen mukana. Tästä hyvänä esimerkkinä on viime vuosina vallinnut AI-buumi ja tekoälysovellusten tuominen kaikkien saataville sekä sen vaikutus datakeskusten markkinaan maailmanlaajuisesti. Statistan tilaston perusteella kuluvana vuonna 2024 globaalin datakeskusten markkinan liikevaihto on kasvanut yli 30 prosenttia vuodesta 2022.

Datakeskus, eli palvelinkeskus on siis fyysinen tila, jossa pyöritetään lukuisia dataa käsitteleviä tietokoneita ja muita IT-laitteita. Datakeskuksia tarvitaan muun muassa verkko- ja pilvipalveluiden mahdollistamiseen, minkä takia ne ovat keskeinen osa teknologistainfrastruktuuria. Datakeskukset ovat niin ikään tärkeitä tekoälykehitykselle. Esimerkiksi tekoäly-megatrendin kärkiyhtiö Nvidia valmistaa grafiikkaprosessoreita datakeskuksiin.

Datakeskusten kapasiteetin arvellaan jopa kuusinkertaistuvan Euroopassa vuoteen 2035 mennessä

Datakeskusten kysyntä ei ole todellakaan jäämässä tälle tasolle – päinvastoin sen kasvu tulee vain kiihtymään. Näin arvioivat myös Morgan Stanleyn analyytikot, jotka ovat Seeking Alphan mukaan nostaneet arvioitaan Euroopan datakeskustenmarkkinan kasvusta. Analyytikot arvioivat datakeskusten kapasiteetin kasvavan jopa kuusinkertaiseksi vuoteen 2035 mennessä. Alan suuntautuvan capexin arvioidaan nousevan jopa 115 miljardiin euroon.

Hurjaa kasvuennustetta perustellaan niin sanottujen hyperskaalaajien kysynnän lisääntymisellä. Hyperskaalaajilla tarkoitetaan siis suuria teknologiayrityksiä, jotka rakentavat ja hallinnoivat datakeskuksia. Kysyntä voisi artikkelin mukaan keskittyä muun muassa Keski-Eurooppaan ja Skandinaviaan.

Datakeskukset vaativat valtavasti energiaa

Datakeskukset koostuvat valtavasta määrästä tietokoneita, joten luonnollisesti niiden kuluttaman sähkön määrä on massiivinen. Datakeskusten määrän kasvaminen kasvattaisi väistämättä myös energian kulutusta. Hyödykemarkkinoita tutkivien analyytikoiden mukaan datakeskukset voisivat kasvattaa Euroopan sähkönkulutusta jopa 270 terawattitunnilla vuoteen 2035 mennessä.

Datakeskusmarkkinan kasvu voi tukea kotimaisia yhtiöitä

Helsingin pörssissä ei ole merkittäviä teknologiayhtiöitä, jotka voisivat suoraan vastata kasvavaan datakeskusten kysyntääm. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö osa kotimaisista pörssiyhtiöistä voisi hyötyä datakeskusmarkkinan sivuvaikutuksista tai olla keskeisessä osassa niiden rakentamista. Jäsenille suunnatussa osiossa käymme läpi datakeskusten kasvusta hyötyvät Helsingin pörssin osakkeet.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

[/groups_member]

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Nordea osake: analyysissa tuorein tulos
UPM-Kymmene osake analyysissä
UPM-Kymmene osake: UPM antoi tulosvaroituksen ja laski näkymiään
Sijoittajan valinnat