Applen tulos ylitti ennusteet – markkinoilta vaisu reaktio

Applen tulos ylitti odotukset. Yhtiön myynnin kasvu jatkui vahvana erityisesti palveluliiketoiminnan ja iPadien osalta. Applen ennuste tulevalle kvartaalille oli myös analyytikoiden arvioiden mukainen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Applen tulos ylitti odotukset. Yhtiön myynnin kasvu jatkui vahvana erityisesti palveluliiketoiminnan ja iPadien osalta. Applen ennuste tulevalle kvartaalille oli myös analyytikoiden arvioiden mukainen.

Applen Q3/2024-tulos

Apple* julkisti vahvan tuloksen tilikauden kolmannella vuosineljännekseltä ylittäen odotukset liikevaihdossa ja osakekohtaisessa tuloksessa.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli 1,40 dollaria, ylittäen analyytikoiden odotuksen 1,35 dollarista. Liikevaihto oli 85,78 miljardia dollaria, kun analyytikot odottivat keskimäärin 84,53 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Bruttokate oli puolestaan 46,3 prosenttia kun analyytikot ennustivat 46,1 prosenttia.

Myynti Suur-Kiinassa, joka on Applen kolmanneksi suurin alue, laski jo toista kvartaalia perättäin. Tilikauden kolmannella neljänneksellä markkina-alueen myynti laski 6 prosenttia 14,72 miljardiin dollariin. Edellisellä kvartaalilla Suur-Kiinan alueen myynti laski 8 prosenttia.

Kolmannen neljänneksen liikevaihto kehittyi Applen liiketoiminnan osa-alueilla seuraavasti:

  • iPhone: 39,3 miljardia dollaria, laskua 0,9 prosenttia vuoden takaiseen, analyytikoiden ennuste: 38,81 miljardia dollaria
  • Mac: 7,01 miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 7,02 miljardia dollaria
  • iPad: 7,16 miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 6,61 miljardia dollaria
  • Muut tuotteet: 8,1 miljardia miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 7,79 miljardia dollaria
  • Palvelut: 24,21 miljardia miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 24,01 miljardia dollaria
  • Yhtiöllä on yli 1 miljardi maksavaa tilaajaa palveluissaan.

Applen tärkeimpänä ja suurimpana segmenttinä säilyi odotetusti iPhone, jonka myynti laski prosentin vuoden takaiseen verrattuna. Applen eniten kasvanut segmentti kuluneella kvartaalilla oli iPad, jonka myynti kasvoi 24 prosenttia vertailukaudesta. Mac:ssä myynti kasvoi noin kaksi prosenttia.

Muiden tuotteiden myynti, johon sisältyy muun muassa kellot ja AirPods kuulokkeet laski kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Applen palveluliiketoiminta on yhtiön tärkein voimakkaasti kasvava segmentti. Palveluliiketoimintaan kuuluvat muun muassa Apple TV+ ja Apple Music, Googlen lisenssimaksut sekä Applen pilvipalvelut. Segmentti kasvoi tilikauden kolmannella neljänneksellä odotusten mukaisesti 14 prosenttia.

Applen johdon kommentit

”Olemme myös erittäin tyytyväisiä siihen, että aktiivisten laitteiden asennuskantamme saavutti uuden kaikkien aikojen ennätyksen kaikilla maantieteellisillä alueilla, kiitos erittäin korkean asiakastyytyväisyyden ja -uskollisuuden.” Kommentoi Applen talousjohtaja Luca Maestri.

Apple ei kuitenkaan täsmentänyt aktiivisten laitteiden määrää. Yhtiö kertoi helmikuussa, että aktiivisia laitteita on 2,2 miljardia. Laitemyynnin ja -käytön kasvu on tärkeää erityisesti palvelumyynin kasvun kannalta.

”Neljänneksen aikana saimme ylpeinä ilmoittaa ohjelmistoalustojemme uskomattomista päivityksistä Worldwide Developers Conference -tapahtumassa. Yksi näistä on Apple Intelligence, mullistava henkilökohtainen älyjärjestelmä, joka tuo tehokkaat ja yksityiset generatiiviset tekoälymallit iPhonen, iPadin ja Macin ytimeen. Odotamme innolla näiden työkalujen jakamista käyttäjillemme, ja jatkamme merkittäviä investointeja innovaatioihin, jotka rikastuttavat asiakkaidemme elämää, samalla kun johdamme arvoilla, jotka ohjaavat työtämme.” Kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Markkinat odottavat kuumeisesti Applen tekoälyjulkistuksia, sillä yhtiön on arvoitu olevan jäljessä Microsoftia ja Metaa tekoälyn kehityksessä.

Applen tekoälyominaisuudet ovat saatavilla vasta syksyllä ja vain uusimmille laitemalleille. Tämä lisää kuluttajien painetta uusia laitteita, mikäli tekoälyominaisuudet haluaa käyttöönsä. Kuten kirjoitimme aiemman tulosjulkistuksen yhteydessä, voi Apple Intelligencen lanseeraus luoda supersyklin Applen laitemyynnille

Applen tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Ingishts

Applen ohjeistus

Applen talousjohtaja Luca Maestri arvioi kuluvan kvartaalin olevan saman suuntainen liikevaihdon kasvun osalta. Yhtiö uskoo palveluliiketoiminnan kasvun jatkuvan saman suuruisena kuin kolmen edeltävän kvartaalin aikana. Palveluliiketoiminta on ollut yksi Applen nopeiten kasvavia segmenttejä noin 14 prosentin kasvulla.

Applen kurssi

Applen kurssi reagoi vaisusti nousemalla noin 0,7 prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen. Applen tuloksesta syntynyttä kurssireaktiota todennäköisesti painoi osaltaan Nasdaqin 2,3 prosentin lasku. Applen tulos oli hyvä, mutta ei merkittävästi analyytikoiden ennusteita parempi. Applen kurssi on noussut vuoden alusta reilut 17 prosenttia ja kuluneen 12 kuukauden aikana noin 13 prosenttia.

Applen kurssi

Applen osinko

Apple ilmoitti 0,25 dollarin osingosta. Osinko maksetaan 15. elokuuta 2024 osakkeenomistajille, jotka omistavat osaketta viimeistään 12. elokuuta 2024.

Apple ilmoitti käyttäneensä kuluneen kvartaalin aikana 32 miljardia dollaria osinkojen maksuun ja yhtiön omien osakkeiden ostoon.

Apple kuuluu Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkkuun

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut myös Applen osakkeeseen.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sinua voisi kiinnostaa
hajautus, osakemarkkina
Viikon laatuosake: Elisan osake on kääntynyt tasaiseen nousuun
Miten suomalainen aktiivisijoittaja eroaa ruotsalaisesta?
Treidi-ideana Johnson & Johnsonin osake
Sijoittajan valinnat