Supertulosviikon yhteenveto – mikä osakkeista on houkuttelevin Microsoft, Meta, Amazon vai Apple?

Neljä teknojättiä julkistivat tuloksensa tällä viikolla. Miten yhtiöt pärjäsivät ja miltä näyttävät tulosennusteet? Lue tuloskooste!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Neljä teknojättiä julkistivat tuloksensa tällä viikolla. Miten yhtiöt pärjäsivät ja miltä näyttävät tulosennusteet? Lue tuloskooste!

Neljä maailman suurimpien pörssiyhtiöiden joukkoon kuuluvaa yritystä julkisti tällä viikolla osavuosikatsauksena. Miten yhtiöt pärjäsivät ja mikä yhtiö saa eniten ostosuosituksia?

Microsoft

Microsoftin tulos ylitti analyytikoiden ennusteet monelta osin. Tulos kasvoi 11 prosenttia viime vuodesta.

Yhtiön suurin segmentti, Intelligent Cloud, tuotti 28,52 miljardia dollaria liikevaihtoa. Se sisältää Azure-pilvipalvelun, Windows Serverin, Nuancen ja GitHubin.

Azuren ja muiden pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi neljänneksen aikana 29 prosenttia analyytikoiden odottaessa 31 prosentin kasvua. Microsoftin Azuren luvut eivät ole jääneet odotuksista sitten vuoden 2022. Suurin syy osakkeen laskulle olikin juuri Azuren odotuksissa jäämisessä.

”Päätimme tilikautemme vahvalla neljänneksellä, jonka kohokohtia olivat ennätykselliset tilaukset ja Microsoft Cloudin neljännesvuosittainen 36,8 miljardin dollarin liikevaihto, joka kasvoi 21 % (22 % valuuttakurssi huomioiden) vuodentakaiseen verrattuna,” sanoi Amy Hood, Microsoftin talousjohtaja ja johtoryhmän varapuheenjohtaja.

Microsoftin avainluvut

  • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,95 (Analyytikoiden ennuste $2,93), kasvua 11 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna valuuttakurssit huomioiden.
  • Nettotulos 22,0 miljardia dollaria, kasvua 11 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.
  • Liikevaihto 64,7 miljardia dollaria (Analyytikoiden ennuste 64,39 miljardia dollaria), kasvua 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna valuuttakurssit huomioiden.
  • Operatiivinen liikevoitto 27,9 miljardia dollaria, kasvua 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna valuuttakurssit huomioiden.

Microsoftin näkymät

Microsoft ohjasi tilikautensa ensimmäiselle vuosineljännekselle 63,8–64,8 miljardin dollarin liikevaihtoa. Tämä tarkoittaa 13,8 prosentin kasvua vaihteluvälin puolivälissä. LSEG:n haastattelemat analyytikot odottivat seuraavalle kvartaalille 65,24 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Microsoftin tulos visualisoituna

Microsoftin tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Katso Microsoftin tämän hetkinen kurssi ja avainluvut eTorosta

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Meta

Metan tulos ylitti analytikoiden ennusteet selvästi ja osake kääntyi nousuun hyvän tuloksen myötä. Yhtiö raportoi merkittävää kasvua sekä liikevaihdossa että tuloksessa, mikä heijastaa vahvaa suoritusta erityisesti mainosliiketoiminnassa ja tekoälystrategioissa. Yhtiö ylitti markkinoiden odotukset ja kurssi kääntyi selvään nousuun jälkipörsissä.

”Meillä oli vahva neljännes, ja Meta AI on hyvällä tiellä tulla maailman käytetyimmäksi tekoälyavustajaksi vuoden loppuun mennessä,” sanoi Mark Zuckerberg, Metan perustaja ja toimitusjohtaja.

”Olemme julkaisseet ensimmäisen raja-alueen avoimen lähdekoodin tekoälymallin, näemme edelleen hyvää vetovoimaa Ray-Ban Meta AI -laseillamme, ja saamme hyvää kasvua sovelluksissamme.”

Metan avainluvut

  • Liikevaihto: 39,07 miljardia dollaria (analyytikoiden konsensusennuste ennuste 38,31 miljardia dollaria), kasvua 22 % vuodentakaiseen verrattuna
  • Osakekohtainen tulos: 5,16 dollaria osakkeelta, analyytikoiden konsensusennuste 4,73 dollaria, kasvua 73 % vuodentakaiseen verrattuna
  • Nettotulos 13,46, miljardia dollaria, vuoden takainen tulos oli 7,78 miljardia dollaria, kasvua 73 %

Metan mainostulot kasvoivat merkittävästi, mikä johtui muun muassa Instagram Reelsin ja uusien mainostyökalujen suosiosta. Yhtiö raportoi, että mainosnäyttöjen määrä Metan sovelluksissa kasvoi 10 % edellisvuodesta ja mainosten keskihinta nousi saman verran.

Metan ohjeistus

Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg totesi, että uusi Llama 3 -versio on tärkeä askel kohti maailman johtavan tekoälyn rakentamista. Yhtiö odottaa koko vuoden 2024 pääomamenojen olevan 37-40 miljardia dollaria, mikä on hieman enemmän kuin Metan aiempi 35-40 miljardin dollarin ennuste. Tämä johtuu infrastruktuuri-investoinneista tekoälyohjelman tukemiseksi.

Metan tulos visualisoituna

Metan osakkeen tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Katso Metan tämän hetkinen kurssi ja avainluvut eTorosta

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Amazon

Amazonin tulos oli ennusteita parempi, mutta liikevaihto ja näkymät jäivät ennusteista, mikä sai osakekurssin laskuun. Amazonin kannattavin ja nopeimmin kasvava segmentti oli jälleen AWS. Verkkokauppaa kurittaa kuluttajien siirtyminen halvempiin kiinalaisiin vaihtoehtoihin.

Amazonin liikevaihto jäi ennusteista vuoden toisella kvartaalilla, mutta tulos ylitti ennusteet. Yhtiön kurssi laski noin seitsemän prosenttia jälkipörssissä erityisesti heikon ohjeistuksen myötä. Amazonin pilvipalveluliiketoiminta ylitti ennusteet, mutta mainosliiketoiminta jäi hieman analyytikoiden arviosta.

Amazonin avainluvut

  • EPS: 1,26$ vs. analyytikoiden ennuste 1,03$
  • Liikevaihto: 147,98 miljardia dollaria vs. ennuste 148,56 miljardia dollaria
  • Amazon Web Services: 26,3 miljardia dollaria vs. ennuste 26 miljardia dollaria
  • Mainonta: 12,8 miljardia dollaria vs. ennuste 13 miljardia dollaria

Amazonin ohjeistus

Amazon arvioi kuluvan kvartaalin liikevaidon olevan 154 – 158,5 miljardin dollarin välissä, joka tarkoittaa 8 – 11 prosentin kasvua. Analyytikot odottivat 158,24 miljardin dollarin liikevaihtoa keskimäärin. Amazon kokee kilpailua erityisesti kiinalaisen Temun ja Sheinin takia. Amazonin mukaan kuluttajat ovat vaihtaneet halvempiin tuotteisiin, mikä on yhtiön mukaan myös osasyy heikompaan liikevaihtoon

Amazonin tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Katso Amazonin tämän hetkinen kurssi ja avainluvut eTorosta

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Apple

Applen tulos ylitti odotukset. Yhtiön myynnin kasvu jatkui vahvana erityisesti palveluliiketoiminnan ja iPadien osalta. Applen ennuste tulevalle kvartaalille oli myös analyytikoiden arvioiden mukainen.

Yhtiön osakekohtainen tulos oli 1,40 dollaria, ylittäen analyytikoiden odotuksen 1,35 dollarista. Liikevaihto oli 85,78 miljardia dollaria, kun analyytikot odottivat keskimäärin 84,53 miljardin dollarin liikevaihtoa.

Applen tärkeimpänä ja suurimpana segmenttinä säilyi odotetusti iPhone, jonka myynti laski prosentin vuoden takaiseen verrattuna. Applen eniten kasvanut segmentti kuluneella kvartaalilla oli iPad, jonka myynti kasvoi 24 prosenttia vertailukaudesta. Mac:ssä myynti kasvoi noin kaksi prosenttia.

Kolmannen neljänneksen liikevaihto kehittyi Applen liiketoiminnan osa-alueilla seuraavasti:

  • iPhone: 39,3 miljardia dollaria, laskua 0,9 prosenttia vuoden takaiseen, analyytikoiden ennuste: 38,81 miljardia dollaria
  • Mac: 7,01 miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 7,02 miljardia dollaria
  • iPad: 7,16 miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 6,61 miljardia dollaria
  • Muut tuotteet: 8,1 miljardia miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 7,79 miljardia dollaria
  • Palvelut: 24,21 miljardia miljardia dollaria, analyytikoiden ennuste: 24,01 miljardia dollaria
  • Yhtiöllä on yli 1 miljardi maksavaa tilaajaa palveluissaan.


Applen tulos ylitti odotukset. Yhtiön myynnin kasvu jatkui vahvana erityisesti palveluliiketoiminnan ja iPadien osalta. Applen ennuste tulevalle kvartaalille oli myös analyytikoiden arvioiden mukainen.

Applen ohjeistus

Applen talousjohtaja Luca Maestri arvioi kuluvan kvartaalin olevan saman suuntainen liikevaihdon kasvun osalta. Yhtiö uskoo palveluliiketoiminnan kasvun jatkuvan saman suuruisena kuin kolmen edeltävän kvartaalin aikana. Palveluliiketoiminta on ollut yksi Applen nopeiten kasvavia segmenttejä noin 14 prosentin kasvulla.

Applen tulos visualisoituna

Kuva: App Economy Insights

Katso Applen tämän hetkinen kurssi ja avainluvut eTorosta

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Microsoft saa korkeimmat pisteet osaketyökalussa

Neljän osavuosituloksensa julkaisseen yhtiön osakevertailussa Micrsoft saa korkeimmat pisteet. Microsoftin kokonaispisteitä nostaa paras osinko, mutta myös vahvat kasvulukemat. Laadussa Microsoft saa yhdeksän pistettä, kun Apple ja Meta nappaavat kymmenen. Apple on toisaalta vain kolmeen pisteen ja Meta kuuden pisteen päässä Microsoftista, joten erot eivät ole valtavia. Amazon on puolestaan vertailun selkästi heikon yhtiö.

Ostosuositukset

Microsoft saa eniten ostosuosituksia analyytikoiden toimesta arvolla 1,67. Ostosuositus on analyytikoiden antama keskiarvo jossa 1= osta ja 5 = myy. Microsoftin arvosana on siis osta / ylipainota. Amazon on toisena 1,74.

Kaikki neljä teknologiayhtiötä saavat analyytikoilta vähintään ylipainota suosituksen. Matalin pisteytys on Applella arvolla 2,02. Osakkeen saamissa suosituksissa näkyy todennäköisesti tekoälysovellusten integrointiin ja sen aikatauluun liittyvät huolet.

Applen arvo on kuitenkin kehittynyt viiden vuoden jaksolla nopeammin kuin Microsoftin. Applen osakkeen viimeisen viiden vuoden tuotto on yli 328 prosenttia, kun Microsoftilla vastaava tuotto on 204 prosenttia.

Apple ja Microsoft kamppailevat maailman arvokkaimman yrityksen tittelistä. Applen markkina-arvo on nyt 3,3 biljoonaa dollaria ja Microsoftin puolestaan 3,1 biljoonaa dollaria.

Tutustu osakkeisiin Osaketyökalussa

Suomalaisten ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalujen avulla voi tutkia minkälaisia pisteitä osakkeet saavat. Työkaluista löytyy myös osakkeiden tunnusluvut ja ennusteet, ja osakkeita voi helposti vertailla keskenään.

Ota Sijottaja.fi maksuttomaan kokeiluun ja poimi parhaat sijoituideat salkuusi.

Sinua voisi kiinnostaa
kone osake
KONE osake: KONE julkaisi uuden strategian vuosille 2025-2030
Kiinteistöosakkeet nousseet sijoittajien suosioon – treidi-ideana VICI Properties
Mandatumin ensimmäinen pörssivuosi tulossa täyteen
Sijoittajan valinnat