Markkinakatsaus: osakemarkkinoiden rauhallinen jakso on päättynyt

Osakemarkkinoiden rauhallinen jakso päättyi ja edessä on volatiilimpi ajanjakso. Mikä sysäsi osakkeet laskuun ja miten nyt kannattaa toimia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinoiden rauhallinen jakso päättyi ja edessä on volatiilimpi ajanjakso. Mikä sysäsi osakkeet laskuun ja miten nyt kannattaa toimia?

Osakemarkkinat

Sijoittaja360:sta sijoittaja löytää kaiken tarvittavan markkinoiden seuraamiseen. Kuvaaja kertoo, että maailman tärkein indeksi S&P 500 on laskenut 5346 pisteeseen tehtyään heinäkuun 17. päivä päätöskurssiennätyksensä 5667 pistettä. Laskua huipuista 5,7 prosenttia.

Edellinen markkinakorjaus oli huhtikuussa, jolloin S&P 500 -indeksi laski 5,5 prosenttia, minkä jälkeen indeksi kääntyi nousuun tuloskauden avittamana. Tällä kertaa tuloskaudesta ei näytä tulevan apuja, sillä reaktiot tuloksiin ovat ennemminkin olleet negatiivisia.

osakemarkkinoiden kehitys

Tilanne nyt pahempi kuin kevään kurssilaskussa

Tutkimalla S&P 500 -indeksiä ja volatiliteettia mittaavaa VIX:iä, huomataan, että tilanne on nyt pelottavampi kuin kevään kurssilaskussa. Lasku on nyt ollut nopeampi ja terävämpi kuin keväällä. Lisäksi VIX on selvästi korkeammalla. Peräti lukemassa 24,4, kun kevään huippu oli reilu 19.

Sektorituotoissa syviä pudotuksia

Sijoittaja360:ssa voi tutkia sektorituottoja ja sitä, miten sykliset sektorit ovat menestyneet suhteessa defensiivisiin. Tällä kertaa ero defensiivisten eduksi on hurja. Viikkotuotossa ero on 4,5 prosenttiyksikköä.

sykliset vs defensiiviset sektorituotot

Parhaiten viikkotuotolla mitattuna ovat menestyneet yhdyskuntapalvelut, kiinteistö ja päivittäiskulutus. Kaikki sektorit ovat defensiivisiä ja hyötyvät markkinakorkojen laskusta.

Heikoiten viikkotuotolla mitattuna ovat menestyneet informaatioteknologia (-5,34 %), energia (-4,11 %), harkinnanvarainen kulutus (-3,53 %) ja rahoitus (-3,11 %). Kaikki syklisiä sektoreita.

Mikä sysännyt osakkeet vapaapudotukseen?

Nopeat ja jyrkät markkinalaskut ovat aina monen tekijän summa. Olemme nähneet hiljaisia signaaleja kulutuskysynnän vaimentumisesta, josta kerroimme toukokuussa. Nyt tämä riski näkyy jossain määrin tulosraporteissa, kuten esimerkiksi Amazonin kohdalla.

Osakemarkkinoiden valuaatiot ovat olleet pitemmän aikaa korkealla, mikä edellyttää vahvaa taloutta ja voimakasta tuloskasvua. Käynnissä oleva tuloskausi ei ole ollut tähän suhteutettuna riittävä.

USA:n keskuspankki Fed ei laskenut ohjauskorkoa, joka oli täysin markkinoiden ennusteiden mukainen päätös. Osakemarkkinat jopa nousivat Fed-päivänä. Tämän jälkeen mieli on kuitenkin muuttunut ja nyt puhutaan, että Fed teki virheen ja ohjauskorkoa olisi pitänyt laskea.

Työllisyysraportti oli heikko

Varsinainen säikäytys markkinoille oli heinäkuun työllisyysraportti, joka julkaistiin Fedin kokouksen jälkeen 2.8.2024. Se oli selvästi odotuksia heikompi. USA:han syntyi vain 114 tuhatta uutta työpaikkaa ja työttömyysaste nousi kolmen vuoden huippuihin 4,3 prosenttiin. Kahdentoista kuukauden keskiarvo on 215 tuhatta uutta työpaikkaa, joten toteutunut lukema oli heikko ja kertoo talouden nopeasta happanemisesta.

Mitä osakemarkkinoilla tapahtuu seuraavaksi – riski syvempään romahdukseen kasvanut

Jäsenosiossa pureudumme syvällisemmin osakemarkkinoiden tilaan. Mitkä ovat suurimmat riskit, kuinka alhaalla käydään ja milloin siirtyä ostolaidalle osakkeissa?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Tuoreita mansikoita ja omenia
Novo Nordisk on Tanskan pörssin parhaiten tuottaneita osakkeita
Nesteen osake jatkaa laskussa tulosvaroituksen jälkitunnelmissa
Sijoittajan valinnat