Euriborkorot romahtivat – jopa tuhansien eurojen vuosisäästö asuntovelallisille

Euriborkorkojen lasku on yllättänyt monet asiantuntijat. Hidas talouskasvu näkyy alentuneissa koroissa ja se tuo jopa tuhansien eurojen säästöjä velallisille. Mihin suuntaan euriborkorot ovat matkalla?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Euriborkorkojen lasku on yllättänyt monet asiantuntijat. Hidas talouskasvu näkyy alentuneissa koroissa ja se tuo jopa tuhansien eurojen säästöjä velallisille. Mihin suuntaan euriborkorot ovat matkalla?

Euriborkorko

Pankkien välistä euriborkorkoa käytetään yleisimmin lainojen viitekorkona. Euriborkorko ehti nousta selvästi inflaation saattelemana vuosina 2022 ja 2023, mutta on nyt kääntynyt selvään laskuun. Yleensä kolmen kuukauden euribor on 12 kuukauden euriboria alemmalla. Nyt tilanne on käänteinen. Kahdentoista kuukauden euribor on jopa selvästi kolmekuukautista alemmalla.

Euribor 12 kk on nyt 3,113 prosentissa ja euribor 3 kk 3,458 prosentissa.

Kuvan lähde: asuntolainankorko.fi

Mitkä syyt korkojen laskulle?

Euriborkorkojen laskuun on kolme syytä: inflaation hidastuminen, Euroopan keskuspankki ja talouskasvu.

Inflaatio oli pääsyy korkojen nousulle. Euroalueella inflaatio kävi korkeimmillaan yli 10 prosentissa lokakuussa 2022. Viimeisimmässä mittauksessa inflaatio oli 2,2 %. Inflaatio on pysytellyt alle kolmessa prosentissa jo 11 kuukauden ajan.

Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkoa kesäkuun kokouksessa 4,50 prosentista 4,25 prosenttiin. Heinäkuussa korko pidettiin ennallaan ja odotuksissa on, että korkoa voidaan laskea syyskuun kokouksessa, mutta tilanne on tämän suhteen vielä auki.

Talouskasvu euroalueella on melko aneemista. Vuoden 2024 toisella kvartaalilla se oli 0,6 prosenttia ja ensimmäisellä 0,5 prosenttia.

Mihin suuntaan korot seuraavaksi?

Euriborkoroilla on selvä suunta alaspäin ja trendissä tuskin tapahtuu muutosta. Talouskasvussa ei ole piristymisen merkkejä. Melkeinpä päinvastoin, sillä pörssiyhtiöiden kommentit ovat kertoneet, että odotukset vuoden 2024 toisen puoliskon piristymisestä ovat siirtyneet.

Inflaatiossa ei myöskään ole merkkejä kiihtymisestä.

Ainoastaan Euroopan keskuspankki tuntuu jälleen olevan hidas liikkeissään ja pitää ohjauskorkoa liian korkealla suhteessa markkinakorkoihin. Kasvu on euroalueella nyt aivan liian aneemista, eikä kiristävällä rahapolitiikalla saada muuta aikaan kuin ongelmia.

Euroopan valtiot ovat velkaantuneet ja nyt tarvitaan talouskasvua, jotta velkataakka suhteessa BKT:hen alenee. Nykyisellä rahapolitiikalla velkamäärä kasvaa ja korkomenot syövät liian ison osan valtioiden budjeteista. Jos sitten valtiot pyrkivät säästämään ja nostavat veroja, kuten Suomi, hillitsee se edelleen talouskasvua ja noidankehä on valmis.

Kaikki nämä ovat kuitenkin tekijöitä, jotka laskevat korkoja niin kauan kuin sijoittajat eivät ala epäillä maksukykyä, joka sitten nostaisi korkoja.

Jopa tuhansien eurojen säästö asuntovelalliselle

Euriborkorkojen lasku näkyy tavallisen suomalaisen kukkarossa. Vuosi sitten 31.8.2023 euribor 12 kk oli 4,102 %. Nyt euribor 3,113 % eli laskua on noin 1,0 prosenttiyksikköä.

Jos oletetaan 0,50 prosentin lainamarginaali, saadaan lainankoroksi vuosi sitten 4,602 prosenttia ja nyt 3,613 prosenttia.

Korkolaskurin avulla huomataan, että 1,0 prosenttiyksikön koron laskulla on jo huomattava vaikutus korkomenoihin. Jos oletetaan 100 000 euron laina, niin vuositasolla säästö korkomenoissa on lähes 1 000 euroa. Jos lainamäärä on 300 000 euroa, säästö on jo noin 3 000 euroa vuodessa. Tämä on jo huomattava summa, joka on asuntovelallisella käytettävissä lainan lyhentämiseen, sijoittamiseen tai kulutukseen.

Euribor 3 kk vai 12 kk?

Tällä hetkellä euribor 12 kk on 0,345 prosenttiyksikköä kolmen kuukauden euriboria alempana. Asuntovelalliselle edullisempi on pitää lainan viitekorkona 12 kuukauden euribor.

Ongelmana tässä on se, että korot ovat laskussa. Korontarkistuspäivänä korko lukitaan samalle tasolle vuodeksi, jos viitekorkona on euribor 12 kk. On siis hyvin mahdollista, että kolmen kuukauden euribor laskee alle tämän hetkisen 12 kuukauden euriborin tason seuraavan 12 kuukauden aikana.

Kolmen kuukauden euriborkorkoon vaikuttaa Euroopan keskuspankin ohjauskoron taso voimakkaammin kuin 12 kuukauden euriboriin. Seuraavan kerran EKP voi laskea ohjauskorkoa syyskuun kokouksessa. EKP on perinteisesti ollut hidas liikkeissään. Siksi tämän varaan ei kannata liikaa asettaa toiveita.

Jos lainan viitekorkona on 3 kk euribor, kannattaa se pitää vielä jonkin aikaa ja odottaa, että 12 kk euriborin lasku pysähtyy. Tämän jälkeen kääntö 12 kk euriboriin voi olla hyvä veto. Pienelläkin odotuksella voi tulla iso säästö, kun korko laskee nyt jyrkästi. Samoin uusien lainojen nostajien kannatta viivästyttää lainan nostoa. Korko tuntuu nyt olevan joka päivä edellistä alemmalla tasolla.

Päijän Boats osakeanti
Sinua voisi kiinnostaa
Yhdysvaltoihin odotettua vähemmän työpaikkoja elokuussa
Markkinahermoilu sai jatkoa syyskuun alussa
Syyskuu on historiallisen heikko kuukausi osakemarkkinoilla – mitä odottaa nyt
Sijoittajan valinnat