Tekoälyuutiset: Vihdoinkin realistisia tekoälykuvia?

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

Flux – vihdoinkin realistisia ihmisiä

Flux.1 on uusi tekstistä-kuvaksi -tekoälymalli. Se on avoimen lähdekoodin malli, joka kilpailee mm. Midjourneyn kanssa. Fluxin on kehittänyt Black Forest Labs, jonka perustajat työskentelivät aiemmin Stability AI:lla (Stable Diffusionin kehittäjä).

Flux hallitsee erityisen hyvin ihmishahmojen luomisen, ja esimerkiksi sormien lukumäärä on nyt oikea – aikaisemmilla tekoälymalleilla luoduilla ihmishahmoilla sormia oli usein kuusi. Lisäksi Flux osaa tehdä realistisen näköisiä selfie-kuvia – yleensä tekoälykuvat pystyy nopeasti arvioimaan tekoälyllä tehdyksi, mutta Flux osaa tehdä mm. hieman ”huonolaatuisen” kuvan, samanlaisen mitä ihminen ottaisi puhelimellaan. Verrattuna aikaisempiin malleihin Flux hallitsee myös tekstin kirjoittamisen ja logojen muodostamisen.

OpenAI – ”Project Strawberry”

Tom’s Guide raportoi, että OpenAI on herättänyt kiinnostusta mahdollisella uudella ”Project Strawberry” -mallillaan, joka saattaa olla pian julkaistavissa. Tämä päättelykykyyn keskittyvä malli edustaisi merkittävää askelta kohti yleistä tekoälyä (AGI). OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman on ruokkinut spekulaatioita julkaisemalla vihjeitä sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi jakamalla kuvan mansikkakasvista.

Project Strawberry saattaa olla yhteydessä aiemmin vuodettuun Q*-projektiin, joka keskittyy kehittyneeseen päättelykykyyn. Tämän uuden mallin odotetaan mullistavan tieteellistä tutkimusta, päätöksentekoa ja teknologista innovaatiota. Käyttäjille se voisi tarjota käytännöllisiä parannuksia, kuten tarkempia matkasuunnitelmia, räätälöityjä terveyssuosituksia ja henkilökohtaisia budjetteja.

OpenAI:n mukaan tekoälyn kehitys on tällä hetkellä ensimmäisellä tasolla chatbottien muodossa, ja Strawberry edustaisi siirtymistä toiselle tasolle, jossa tekoälyllä on kehittyneemmät päättelykyvyt. Vielä on epäselvää, tuleeko Strawberry olemaan osa päivitettyä GPT-4-mallia vai julkaistaanko se erillisenä kokonaisuutena.

Huhut ovat herättäneet vilkasta keskustelua ja spekulaatiota tekoäly-yhteisössä. Julkaisun ajoitus saattaa olla strateginen, sillä se ajoittuu lähelle Googlen tulevaa Made by Google -tapahtumaa. OpenAI:lla on aiemminkin ollut tapana tehdä merkittäviä julkistuksia Googlen tapahtumien yhteydessä, mikä lisää odotuksia mahdollisesta läpimurrosta tekoälyn saralla.

Googlen pingisrobotti

Google Deepmind julkaisi tutkimuksen, jossa se raportoi saavuttaneensa merkittävän läpimurron robotiikassa kehittämällä pöytätennisrobotin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun robotti pystyy kilpailemaan ihmisten kanssa tässä nopeutta ja tarkkuutta vaativassa urheilulajissa.

Tutkijat loivat robotille älykkään ohjausjärjestelmän, joka koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa hallitsee yksittäisiä liikkeitä, kuten lyöntejä. Toinen osa päättää, mitä liikkeitä käytetään milloinkin. Tämä järjestelmä auttoi robottia toimimaan yhtä hyvin oikeassa elämässä kuin tietokoneella tehdyissä harjoituksissa.

Robotin taitoja testattiin yhteensä 29 pelissä eri tasoisia ihmispelaajia vastaan. Tulokset olivat vaikuttavia:

  • Robotti voitti 45 % kaikista peleistä
  • Se voitti kaikki pelit aloittelijoita vastaan
  • Keskitason pelaajia vastaan se voitti yli puolet peleistä
  • Vain parhaimmat ihmispelaajat voittivat robotin joka kerta

Tulokset osoittavat, että robotti pelaa amatööritasoisesti. Se pärjää hyvin useimpia harrastajia vastaan, mutta häviää vielä huippupelaajille.

Saavutus on tärkeä askel kohti robotteja, jotka pystyvät suoriutumaan monimutkaisista fyysisistä tehtävistä yhtä hyvin kuin ihmiset. Se näyttää, miten tekoäly ja robotiikka voivat yhdessä tuottaa vaikuttavia tuloksia haastavissa tilanteissa, kuten urheilussa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Aktian osake tarjoaa jäätävää osinkotuottoa
Fed yhdysvaltain keskuspankki
Osakemarkkinat odottavat Fedin korkopäätöstä lähes ennätystasoilla
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittajan valinnat