Tulosanalyysissa: Mandatum, Olvi ja Ponsse

Sijoittaja.fi seuraa tiiviisti tuloskautta. Analysoimme tuloksia Suomesta ja maailmalta. Tuloskoosteessa Mandatum, Ponsse ja Olvi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi seuraa tiiviisti tuloskautta. Analysoimme tuloksia Suomesta ja maailmalta. Tuloskoosteessa Mandatum, Ponsse ja Olvi.

Mielenkiintoisia tulosanalyyseja

Keräsimme yhteen mielenkiintoisia tuoreita tulosanalyyseja. Markkinat tykkäsivät Mandatumin tuloksesta. Osake oli tulosjulkistuspäivänä 3,6 prosentin nousussa. Olvin osake ei tulosraporttiin juuri reagoinut, vaikka suoritus oli hyvä ja yhtiö nosti ohjausta. Osake oli 0,8 prosenttia korkeammalla kuin edellispäivän päätöskurssi. Samoin Ponssen tulosraportti ei tuonut uutta tietoa sijoittajille. Osake oli vain 0,8 prosenttia edellispäivää korkeammalla.

Mandatum yli ennusteiden

Mandatumin tulos ennen veroja oli 75,8 milj. euroa (ennuste 51,6 milj. euroa). Mandatumin liiketoiminnan hyvä kehitys jatkui vuoden toisella neljänneksellä: tulos ennen veroja kasvoi 57 prosenttia vuoden takaisesta. Mandatumin palkkiotulos kasvoi 18 prosenttia Varainhoito-segmentin hyvän kehityksen siivittämänä. Sijoitustoiminnan tulos toisella vuosineljänneksellä kasvoi 28 prosenttia 55 miljoonaan euroon. Ensimmäinen vuosipuolisko sijoitusmarkkinoilla oli vahva, ja sekä osake- että yrityslainamarkkinat tuottivat hyvin. Yhtiö säilytti näkymänsä vuodelle 2024 ennallaan.

Lue tuloskommentti ja tutki osaketta Sijoittaja360:ssa

Ponssen tulos odotetun heikko

Ponsse antoi tulosvaroituksen ennakkoon. Ponssen jatkuvien liiketoimintojen liikevaihto oli 188,0 M€ (ennuste 193,8 M€) ja liikevoitto -0,6 M€ (ennuste 14,1 M€). Negatiivisen tulosvaroituksen syynä oli Brasilian toiminnot. Ponssen Brasilian Full Service -sopimuksen kannattavuus on edelleen haastava. Yhtiössä on päivitetty sopimuksen taloudellinen ennuste, minkä vuoksi yhtiö varautuu sopimuksen odotettua suurempiin tappioihin vuosien 2024 ja 2025 osalta. Katsauskauden liikevoitto sisältää 18,6 miljoonan euron kuluerän Full Service -sopimukseen liittyen. Ilman tätä kertaerää liiketulos oli 18,0 miljoonaa euroa.

Ponssen mukaan metsäteollisuudessa oli positiivisia signaaleja, mutta yleisesti ottaen korkotaso ja Euroopan rakentamisen heikko tilanne heikentävät metsäkoneiden kysyntää. Saadut tilaukset kuitenkin kasvoivat hieman Q1:stä ja vertailukaudesta.

Lue tuloskommentti ja tutki osaketta Sijoittaja360:ssa

Olvilta hyvä tulos

Olvin liikevaihto oli 194,7 milj. euroa (ennuste 192,9 milj. euroa) ja oikaistu liiketulos 31,0 milj. euroa (ennuste 28,5 milj. euroa). Kuluttajien ostovoima ei Olvin mukaan ole vieläkään aivan palautunut. Tämä vaikutti vuoden toisella neljänneksellä yhtiön kokonaiskysyntään useilla markkinoilla. Olvin markkinaosuudet kuitenkin säilyivät tai kasvoivat laajan tuoteportfolion ja vahvojen tuotemerkkien ansiosta. 

Kannattavuuden suhteen toinen vuosineljännes oli huomattavasti myönteisempi. Olvi onnistui parantamaan kannattavuuttaan selvästi bruttokatteen kasvaessa 8,0 % ja oikaistun liiketuloksen 7,6 % verrattuna edelliseen vuoteen. Olvi nosti tulosohjauksen alalaitaa ja odottaa nyt sen oikaistun liiketuloksen olevan 74-80 milj. euroa.

Lue tuloskommentti ja tutki osaketta Sijoittaja360:ssa

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Tulosanalyysin lisäksi Sijoittaja.fi:n jäsenet seuraavat tuloskautta helposti Osaketyökalun kautta.

Osaketyökalussa ovat lähes kaikki Helsingin pörssin päälistan osakkeet. Osaketyökalun Tulosennusteet ja seuranta -välilehti sisältää kaiken olennaisen tuloskaudelta.

  • Tulosjulkistuksen päivämäärä
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdon ja tulokset
  • Yhtion suorituksen kvartaalilla (negatiivinen / neutraali / positiivinen)
  • Sijoittaja.fi:n tuloskommentin löydät klikkaamalla työkalussa osakkeen kohdalta tietosivun auki
Sijoittaja.fi:n tulosanalyysit
Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Elisa osake: Elisan kannattavuus pysyi vakaana – liikevaihto painui laskuun
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Nordea osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat