Acuvin liikevaihto laski, mutta katteet jatkoivat nousussa

Acuvin liikevaihto kääntyi laskuun toisella neljänneksellä, mutta katteet jatkoivat paranemista. Markkinoiden ensireaktio tulokseen oli viileä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Acuvin liikevaihto kääntyi laskuun toisella neljänneksellä, mutta katteet jatkoivat paranemista. Markkinoiden ensireaktio tulokseen oli viileä.

Kannen kuva: dreamstime.com, kuvankäsittely: Sijoittaja.fi

Q2/2024 – Liikevaihto kääntyi laskuun, katteet ilman lisenssituloja nousivat

Vuoden toisella neljänneksellä Acuvin liikevaihto oli 46,9 miljoonaa Ruotsin kruunua (MSEK). Liikevaihto siis laski 19,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Ilman PiezoMotorsin LEGS-patentista saatuja rojalti- ja lisenssituloja liikevaihto oli 46 miljoonaa kruunua (50 MSEK). Liikevaihto laski kaikissa yhtiön liiketoimintasegmenteissä. Ainoastaan Life Science Instrumentation -sektorilla liikevaihto kasvoi 20 prosenttia kuuteen miljoonaan kruunuun.

Toisen kvartaalin käyttökate (EBITDA) oli 9,1 miljoonaa kruunua, kun vuosi sitten luku oli 16,1 miljoonaa. Myös EBITDA-marginaali laski noin 19 prosenttiin (28 %). Acuvin toimitusjohtaja Olof Stranding korosti kommentissaan bruttokatteen nousua sekä vertailukaudesta että edellisestä neljänneksestä. Acuvin bruttokate oli toisella neljänneksellä 64 prosenttia (vertailukausi: 62 %). Ilman lisenssituloja katsauskauden bruttokate oli 63 prosenttia (56 %) ja EBITDA-marginaali oli 18 prosenttia (16 %). Strandingin mukaan tämä osoittaa katteiden vahvistumisen jatkuvan edelleen. Toimitusjohtaja kertoi näkevänsä Acuvilla mahdollisuudet jatkaa katteiden parantamista jo nykyisellä liikevaihtotasolla. Yhtiö on asettanut tavoitteekseen 25 prosentin EBITDA-marginaalin.

Merkittävä tilaus TPA Motionille paria päivää ennen Q2-tulosta

Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana raskaimman laskun liikevaihdossa raportoi Acuvin yhdysvaltalainen tytäryhtiö TPA Motion, jonka liikevaihto laski H1 aikana 22 prosenttia vertailukaudesta. Acuvin mukaan laskun taustalla on se, että monien yhdysvaltalaisten asiakkaiden varastot ovat täynnä, minkä takia asiakkaat ovat lykänneet tilauksia. Yhtiö kuitenkin on havainnut lisääntynyttä aktiivisuutta niin uusilta kuin vanhoiltakin asiakkailta, minkä takia Acuvi uskaltaa odottaa TPA Motionin myynnin piristyvän vuoden toisella puoliskolla.

Viitteitä piristyneestä kysynnästä saatiin vain pari päivää ennen puolivuosikatsausta, kun Acuvi tiedotti TPA Motionin suurimman asiakkaan, maailman johtava leikkausrobottien valmistajan Intuitive Surgical Inc.:n tehneen merkittävän lisätilauksen. Intuitive Surgical on tilannut Acuvilta yhteensä 20 miljoonalla kruunulla tuotteita, jotka Acuvi on toimittanut tai suunnitellut toimittavansa kuluvan vuoden aikana. Elokuun 13. päivä Acuvi julkisti Intuitive Surgicalin tehneen aikaisempien tilausten lisäksi 7 miljoonan kruunun lisätilauksen, joka on määrä toimittaa vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Intuitive Surgical Inc. on muun muassa kehittänyt ja valmistanut maailmalla julkisuutta niittäneen da Vinci -leikkausrobottijärjestelmän. Acuvin toimitusjohtaja Stranding kommentoi lisätilausta ylpeänä, ja kertoi odottavansa asiakaskeskusteluihin perustuen lisää tilauksia loppuvuoden aikana.

Acuvin osake piikkasi lisätilausuutisen myötä – ensireaktio Q2-tulokseen oli kuitenkin viileä

TPA Motionin saama lisätilaus oli merkittävä niin kooltaan kuin sen tuomalta mainearvolta. Ei siis mikään ihme, että Acuvin osake lähti uutisen myötä vauhdikkaaseen nousuun. Osake kohosi kahdessa päivässä lähes 13 prosenttia aina 15,8 kruunuun, mikä on kuluvan vuoden hintahuippu.

Kuuteentoista kruunuun osake ei vielä kuitenkaan päässyt, sillä reaktio tämän päivän osavuosikatsaukseen oli viileä. Kaupankäynnin alkaessa osake sukelsi 12 prosenttia edellisen päivän lopussa piikanneesta huipusta. Pörssipäivän mittaan kurssi lähti kuitenkin kipuamaan jälleen ylös ja nousi yli keskiviikon avauskurssin. Päivän päätteeksi Acuvin osakkeen hinta oli 14,9 kruunua.

Acuvi osake: Osakekurssi
Acuvin osakekurssi. Lähde: TradingView

Acuvin toisen neljänneksen tulos ei ollut erityisen huono, mutta markkinoille se oli lievä pettymys. Kuluvana vuonna Acuvi raportoi vahvan Q1-tuloksen, jossa katteiden lisäksi myös liikevaihto kasvoi. Pitkin vuotta yhtiö on tiedottanut niin voitetuista tilauksista, sovituista yhteistyösopimuksista kuin yhtiön omistuspohjan strategisesta vahvistamisesta. Nämä positiiviset uutiset ovat ladanneet Acuvin osakkeelle melkoisia kasvuodotuksia. Viimeistään juuri ennen tulosta ilmoitettu Intuitive Surgicalin tilaus sekä loppuvuodelle mahdollisista lisätilauksista vihjaillut toimitusjohtajan kommentti virittivät Acuvin odotukset tappiinsa. Näitä odotuksia vastaavia lukuja ei vielä toisen neljänneksen tuloksessa nähty, mikä oli luultavasti syy negatiiviseen ensireaktioon.

Acuvi on viimeisen vuoden aikana rakentanut hiljalleen pohjaa tulevalle kasvulle, eikä yksi haastava kvartaali tätä muuta. Yhtiöstä löytyy vahvaa kasvupotentiaalia, minkä markkinoiden piristyminen voisi vapauttaa.

Acuvi on listattu Tukholmassa Nasdaq First North Growth Market -listalle. Kaupankäyntitunnus, jolla osake löytyy osakevälittäjien sivuilta on ACUVI.

Tutustu Acuvin sijoittajasivuihin

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Acuvin kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Aktian osake tarjoaa jäätävää osinkotuottoa
Fed yhdysvaltain keskuspankki
Osakemarkkinat odottavat Fedin korkopäätöstä lähes ennätystasoilla
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittajan valinnat