Riski-indikaattori kävi jyrkässä nousussa

Yli 10 vuotta Sijoittaja.fi:n seurannassa ollut markkinariski-indikaattori nousi elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana jyrkästi. Indikaattorissa on onneksi nähtävissä käänne, mutta tilanne ei vielä ole selvä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Yli 10 vuotta Sijoittaja.fi:n seurannassa ollut markkinariski-indikaattori nousi elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana jyrkästi. Indikaattorissa on onneksi nähtävissä käänne, mutta tilanne ei vielä ole selvä.

Markkinariski-indikaattori ennakoi markkinaliikkeitä

Lyhyellä tähtäimellä osakkeiden suuntaa ennustaa sijoittajien riskinottohalukkuus. Kun riskit nousevat markkinoilla, monet sijoittajat siirtyvät pois osakemarkkinoilta. Kun riskinottohalukkuus kasvaa, sijoittajat siirtävät jälleen varoja osakkeisiin ja kurssit nousevat.

  • Sijoittaja.fi:n markkinariski-indikaattori mittaa markkinoiden riskinottohalukkuutta
  • Yli 10 vuoden seuranta Sijoittaja.fi:ssä
  • Pitää sisällään lukuisia eri mittareita, kuten volatiliteettiodotus, korkojen riskilisien kehitys jne.
  • Soveltuu lyhyen ja keskipitkän aikajänteen taktisiin allokaatiopäätöksiin

Markkinariski-indikaattori nousi elokuussa jyrkästi, mutta nyt nousu pysähtynyt

Elokuun aikana markkinariski-indikaattori oli selvässä nousussa markkinoilla näkyneen hermoilun myötä. Indikaattori pysyttelee juuri ja juuri normaalin riskin alueella. Positiivista markkinoiden kehityksen kannalta on se, että riskien lyhyt suunta on jo kääntynyt laskuun.

Riski-indikaattori ja muut seuratut sijoittajan indikaattorit löytyvät jäsenille tästä artikkelista ja Markkinaympäristöstä.

Markkinaympäristön nopeusmittari reagoi nopeammin

Sijoittaja.fi:n jäsenet voivat seurata markkinariski-indikaattorin lisäksi Markkinaympäristön etusivulla olevaa nopeusmittaria. Se reagoi riskimittaria nopeammin markkinatilanteen muutoksiin ja on sijoittajan apuna, kun pitää tehdä päätöksiä sen suhteen, kannattaako osakkeita ostaa vai olla varovaisemmalla linjalla.

Nopeusmittari kävi ”vältä osakkeita” -tasolla, kun volatiliteetti markkinoilla nousi äkisti, mutta on nyt jo pitempään ollut takaisin ”suosi osakkeita” -tasolla.

Sijoittajien riskinottohalukkuus on palautunut nopeasti ja esimerkiksi S&P 500 -indeksi on palannut takaisin liukuvien 20 päivän ja 50 päivän keskiarvojen yläpuolelle. Volatiliteettia mittaava VIX on myös laskenut takaisin alhaisille tasoille.

Johtopäätökset

Markkinatilanne muuttui viikossa paniikista euforiaan. Nyt tunnelma on kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä nopeat ja jyrkät markkinapudotukset ja riskien nousu jättävät jälkensä.

Yleensä tällaisia tilanteita seuraa volatiilimpi usean kuukauden ajanjakso, jolloin nähdään nousuja ja laskuja. Tasainen matalan volatiliteetin pitkään kestänyt jakso on todennäköisesti takana.

Päivitimme laajan sijoittajan tärkeimmät indikaattorit sisältävän markkinakatsauksen. Katsaus nostaa esille enemmän huolia kuin positiivisia tunnelmia. Finanssiriskit ovat nousseet. Talousyllätykset heikentyneet. Talouskasvu hidastuu.

Nyt nousujakson jälkeen on hyvä asemoida salkku sellaiseen asentoon, että se kestää syksyn mahdolliset volatiilimmat jaksot. Emme ennusta laskumarkkinaa, mutta ennakoimme korkeamman volatiliteetin jaksoa loppuvuodelle. Tällainen markkina suosii aktiivista sijoitustyyliä, jossa nousuja ja laskuja voi hyödyntää. Sijoittaja360 auttaa sijoittajaa navigoimaan tuulisemmassa markkinassa ja rakentamaan myrskyt kestävän salkun.

Sinua voisi kiinnostaa
Nesteen osake jatkaa laskussa tulosvaroituksen jälkitunnelmissa
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio alitti ennustetun tason
Sijoittajan valinnat