Mitkä ovat aitoja osakkeita ja mitkä CFD:eita eTorossa?

Maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta eToro tarjoaa laajan valikoiman työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen. Sijoittajan täytyy kuitenkin tietää, minkä pörssien osakkeet ovat aitoja ja mitkä CFD:eita.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Maailman johtava sosiaalisen kaupankäynnin alusta eToro tarjoaa laajan valikoiman työkaluja pääomamarkkinoille sijoittamiseen. Sijoittajan täytyy kuitenkin tietää, minkä pörssien osakkeet ovat aitoja ja mitkä CFD:eita.

Kaupat toteutetaan joko aidoilla tai synteettisillä osakkeilla

eTorossa voi ostaa aitoja osakkeita tai synteettisiä hinnanerosopimuksia eli CFD:eita (Contract For Difference). CFD:t mahdollistavat lyhyeksimyynnin sekä ostojen (tai myyntien) vivuttamisen. Kaikkia osakkeita voi ostaa synteettisenä hinnanerosopimuksen kautta, mutta aitoja osakkeita ainoastaan tietyistä pörsseistä.

Kerromme tässä artikkelissa, mistä pörsseistä voi ostaa aitoja osakkeita ja miten sijoittaja tietää, onko ostamassa oikeaa osaketta vai CFD:tä.

Lähtökohtaisesti emme suosittele suomalaiselle yksityissijoittajalle kaupankäyntiä CFD:eillä, sillä yksityissijoittaja ei voi vähentää tappioita verotuksessa.

Mistä tunnistan onko osake aito vai CFD?

Avatessa kaupankäynti-ikkunan tietyn osakkeen kohdalla ostosumman alapuolella lukee merkintä ”CFD” , mikäli olet käymässä kauppaa hinnanerosopimuksella. CFD-tuotteen alaosassa on myös tarkemmat tiedot hinnoista kuten yön yli maksuista.

Mikäli kyseessä on aito osake CFD-merkintää ei ole.

Tarkista vielä, että et ole käyttämässä vipua kaupankäynnissä, sillä vivun käyttäminen muuttaa toimeksiannon automaattisesti CFD-kaupaksi. Yllä olevassa esimerkissä kyseessä on viputuote, mutta CFD-tuotteita eTorossa ovat esimerkiksi suomalaisille Helsingin pörssin osakkeet ja muut kuin eurooppalaiset ETF:t.

Mitkä kaikki osakkeet ovat aitoja ja mitkä CFD:eitä?

Kaikkia osakkeita voi ostaa vivutettuina synteettisinä hinnanerosopimuksina, mutta aitoja osakkeita ainoastaan tietyistä pörsseistä. Uusia aitoja osakkeita ja ETF:iä lisätään eToron valikoimaan säännöllisesti. 

Fyysisiä aitoja osakkeita ovat:

  • Yhdysvallat
  • Alankomaat
  • Belgia
  • Englanti
  • Espanja
  • Hongkong
  • Portugali
  • Ranska
  • Ruotsi
  • Norja
  • Tanska
  • Saksa
  • Sveitsi
  • Italia
  • Australia

Synteettisiä CFD:eitä ovat:

  • Suomi
  • Saudi-Arabia

Täsmennyksenä on hyvä korostaa, että Suomi on vain Suomessa verovelvollisille synteettinen. Suomen arvo-osuusjärjestelmälain vuoksi Helsingin pörssin 21 osaketta ovat suomalaisille CFD-muotoisia, mutta aitoja osakkeita, jos sijoittaja ei ole Suomeen verovelvollinen. Esimerkiksi ruotsalaiset voivat ostaa aitoja suomalaisia osakkeita nolla palkkioilla.

Sijoittajalle tarjolla eToron valikoimassa 18 pörssiä ja lähes 4900 osaketta.

Tunnista aidot ETF:t eTorossa

Aidot ETF:t ovat EU:n regulaation piirissä ja tallaisen ETF:n nimessä on kirjainyhdistelmä UCITS eli Undertaking for Collective Investment Transferable Securities Directive. UCITS-merkitty sijoitusrahasto noudattaa Euroopan unionin sijoitusrahastodirektiiviä. 

eTorossa ETF:iä on 680, joista yli 239 on aitoja ETF:iä. Loput ETF:t ovat CFD-pohjaisia.

CFD-pohjaisen merkinnän tunnistaa vain merkinnästä ”CFD” ETF:ää ostaessa. Helpoin tapa tunnistaa aito ETF on katsoa onko ETF:n nimessä UCITS-merkintä.

Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut on toteutettu aidoilla osakkeilla

Löydät Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut eTorosta helposti hakukentän avulla. Salkut löytyvät kirjoittamalla hakukenttään salkun nimen. 

Sijoittaja.fi:n kansainväliset sijoitussalkut:

Disruptiiviset teknologiaosakkeet* (salkun nimi eTorossa II-Disruptive)

  • Sijoitussalkku sijoittaa parhaisiin teknologiaosakkeisiin nopeasti kasvavilla megatrendisektoreilla. Salkun yhtiöt ovat sektoreiden markkinajohtajia ja parhaimpia haastajia. Parhaat yhtiöt ovat disruptoineet kokonaisia toimialoja.

Globaalit matalariskiset laatuosakkeet* (salkun nimi eTorossa II-Quality)

  • Sijoitussalkku yhdistää kaksi tunnettua ja hyväksi havaittua strategiaa yhdeksi laadukkaaksi sijoitussalkuksi.

Laajasti hajautettu ETF-salkku* (salkun nimi eTorossa II-ETF-Portfolio)

  • Pitkäntähtäimen vakaa sijoitussalkku, joka on hajautettu eri omaisuusluokkiin ETF-rahastojen avulla. Pääpaino osakkeissa ja koroissa. Matalampi tuotto-odotus kuin maailman osakemarkkinoilla. Vastapainona pienempi volatiliteetti ja alempi maksimitappio kuin osakemarkkinoilla (matalampi riski).

eToro on edullinen

Elokuusta 2024 lähtien suomalaisille sijoittajille osakkeiden osto- ja myyntikulu on 1$. Poikkeuksena ovat sijoitukset Australian ja Hong Kongin pörsseihin, joissa kulu on 2$. Katso tarkemmat tiedot eToron hinnoittelusta eToron verkkosivuilta*.

CFD:eistä (Contract for difference) eToro perii hinnaston mukaisen palkkion. Osakkeiden ja ETF:ien kohdalla tämä koostuu 0,15 % spreadista. Mikäli kaupankäynnin kohde on vivutettu, tulee spreadin lisäksi myös rollover-maksu.

Aidot ETF:t ovat ilman välityspalkkiota.

eToro on yksi kansainvälisen sijoittajan työkaluista

eToro ei ole täydellinen alusta, mutta siinä on paljon hyviä ominaisuuksia, miksi suomalaisetkin sijoittajat ovat tykästyneet siihen. Yksi eToron vahvuus on erittäin alhainen hintataso.

Osakkeista voi lisäksi ostaa vain osia. Tämä on yksi eToron vahvuuksista, sillä monen kansainvälisen osakkeen hinta on satoja tai tuhansia dollareita. Yksikköhinta on tällöin piensijoittajalle liian suuri hyvän hajautuksen aikaansaamiseksi. eTorossa tätä ongelmaa ei ole, koska eTorossa sijoittaja voi ostaa osakkeita tai osakkeiden osia alkaen 10 dollarin summalla. eToro tekee voittoa muun muassa CFD-tuotteilla ja virtuaalivaluuttojen spread-kuluilla. Aidoissa osakkeissa ei ole spread-kulua.

Monet suomalaiset käyttävätkin eToroa juuri kansainväliseen sijoittamiseen.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Elisa osake: Elisan kannattavuus pysyi vakaana – liikevaihto painui laskuun
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Nordea osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat