Kaksi pelottavaa esimerkkiä elokuun markkinarysähdyksestä

Elokuu on ollut osakemarkkinoilla yhtä vuoristorataa. Elokuun alussa nähtiin nopea ja terävä markkinapudotus, jolloin osa indekseistä menetti koko alkuvuoden tuotot muutamassa päivässä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Elokuu on ollut osakemarkkinoilla yhtä vuoristorataa. Elokuun alussa nähtiin nopea ja terävä markkinapudotus, jolloin osa indekseistä menetti koko alkuvuoden tuotot muutamassa päivässä.

Osakemarkkinoiden erikoinen elokuu

Heinäkuun lopussa markkinoiden seuratuin indeksi S&P 500 -indeksi oli 5522 pisteessä, tällä hetkellä indeksiluku on 5620. Tuottoa 1,8 prosenttia.

Pelkästään tuottoa tarkastelemalla elokuu on ollut hyvä kuukausi. Elokuun alku oli kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä. S&P 500 -indeksi laski kolmen ensimmäisen pörssipäivän aikana yli kuusi prosenttia.

Volatiliteettia mittaava VIX nousi 38 pisteeseen, joka on korkein luku yli kolmeen vuoteen. Markkinaromahdus oli nopea ja terävä, mutta se myös loppui lyhyeen.

S&P 500 -indeksi, lähde Sijoittaja360

Kaksi esimerkkiä elokuun markkinromahduksesta

S&P 500 -indeksi on laajasti hajautettu ja sisältää USA:n 500 tunnetuina suurinta pörssiyhtiötä. Se on osakeindekseistä yksi vakaimmista.

Kaikki indeksit eivät ole yhtä vakaita. Lisäksi erilaiset osakeindeksit reagoivat eri tavalla markkinatilanteisiin. Käymme seuraavaksi läpi kaksi esimerkkiä, joissa indeksit romahtivat elokuun ensimmäisten pörssipäivien aikana.

Nikkei 225 -indeksi romahti kolmessa päivässä 20 prosenttia

Japanilaiset osakkeet menestyivät erittäin hyvin vuoden 2024 seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana. Japanin tunnetuin osakeindeksi Nikkei 225 oli parhaimmillaan heinäkuussa 26 prosenttia vuoden alun lähtötasoja korkeammalla. Elokuun ensimmäinen päivä kaikki kuitenkin muuttui.

Nikkei 225 -indeksi tippui kuin kivi ja oli elokuun viidentenä päivänä 31 425 pisteessä. Laskua kolmessa pörssipäivässä 19,7 prosenttia. Vuoden alussa indeksi oli 33 287 pisteessä, joten kaikki vuoden tuotot pyyhkiytyivät hetkessä pois.

Yksi osakemarkkinoiden laskun taustatekijöistä oli hedge-rahastojen Japanin jenillä harrastama carry trade, joka päättyi Japanin keskuspankin koronnostoon ja japanilaisten osakkeiden romahdukseen.

Nikkei 225 osakeindeksi

Kuvan lähde: TradingView

Russell 2000 -indeksi 13 prosenttia

Russell 2000 -indeksi seuraa 2000 pienen ja keskisuuren amerikkalaisen osakkeen kehitystä. Myös Russell 2000 -indeksi oli ennen elokuun alun romahdusta kehittynyt hyvin. Tuottoa vuoden alusta reilu 12 prosenttia. Etenkin heinäkuu oli amerikkalaisille pienyhtiöille hyvä.

Heinäkuun viimeinen päivä Russell 2000 -indeksi kävi 2 303 pisteessä. Maanantaina elokuun viides indeksi oli romahtanut 2000 pisteeseen. Laskua kolmessa pörssipäivässä 13 prosenttia.

Russell 2000 indeksi

Kuvan lähde: TradingView

Hötkyily ei kannata

Sekä Nikkei 225 että Russell 2000 -indeksi ovat toipuneet elokuun ensimmäisen viikon markkinaromahduksesta. Indeksit eivät ole samalla tasolla kuin ne olivat heinäkuun lopulla, mutta koko vuoden tuotolla mitattuna ne ovat jo selvästi plussalla.

Indeksien elokuun alun romahdukset osoittivat jälleen sen, ettei pelon vallitessa kannata tehdä sijoituspäätöksiä. Indeksien myyminen laskussa on osoittautunut huonoksi sijoituspäätökseksi. Vastaavasti indeksien ostaminen elokuun markkinakuopassa on ollut hyvä päätös.

Hajauttaminen kannattaa

Hajautettu salkku on sijoittajan paras lääke volatiileissa markkinatilanteissa. Koskaan ei voi tietää, mitkä sijoituskohteet romahtavat seuraavassa markkinalaskussa. Esimerkit osoittavat, että laajasti hajautetutkin osakeindeksit voivat menettää arvostaan 15-20 prosenttia muutamassa pörssipäivässä.

Vastaavasti useat Strategiamestari-mallisalkkumme korkosijoitukset nousivat elokuun markkinapudotuksessa. Myös päivittäiskulutussektorin osakkeet ja globaalit laatuosakkeet pärjäsivät laskussa erinomaisesti.

Paranna salkun hajautusta Sijoittaja360:lla

Rakenna älykkäitä salkkuja osakkeilla, rahastoilla ja ETF:illä. Portfolio- ja salkkutyökalu tarjoaa sinulle kehitysehdotuksia salkkusi hajautukseen, riskienhallintaan ja tuoton parantamiseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Nesteen osake jatkaa laskussa tulosvaroituksen jälkitunnelmissa
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio alitti ennustetun tason
Sijoittajan valinnat