Tekoälyuutiset: Robotteja ja kissavideoita

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

Andreessen Horowitzin listaus kuluttajille suunnatuista AI-sovelluksista

Erilaiset tekoälysovellukset ovat nopeasti kasvattaneet suosiotaan kuluttajien keskuudessa. Andreessen Horowitzin uusin listaus osoittaa, että erityisesti luovat työkalut ja tekoälyassistentit kiinnostavat käyttäjiä. Vaikka ChatGPT säilyttää ykkösasemansa, kilpailu kiihtyy uusien toimijoiden myötä. Merkittävää on myös suurten teknologiayritysten, kuten ByteDancen, aktiivinen osallistuminen tekoälysovellusten kehittämiseen. Uudet kategoriat, kuten ulkonäköön ja deittailuun liittyvät sovellukset, osoittavat tekoälyn monipuoliset käyttömahdollisuudet. Tekoälypohjaisten tuotteiden nopea kasvu ja käyttäjien vahva sitoutuminen ennakoivat tekoälyn keskeistä roolia tulevaisuuden yritysmaailmassa.

Lue lisää/lähde: a16z

Top 50 AI-pohjaiset nettisovellukset. Lähde: Andreessen Horowitz
Top 50 AI-pohjaiset mobiilisovellukset. Lähde: Andreessen Horowitz

Unitree – humanoidirobotti

The Verge raportoi Unitreen, kiinalaisen robotiikkayrityksen, ottaneen merkittävän askeleen eteenpäin humanoidrobottien kehityksessä julkistamalla tuotantovalmiin version G1-robotistaan. Tämä 16 000 dollarin hintainen laite edustaa edistysaskelta kohti kuluttajille suunnattuja humanoidrobotteja, vaikka sen käyttötarkoitus onkin vielä pääasiassa tutkimuksellinen.

G1 on n. 1,3m korkea ja painaa noin 35 kiloa. Se on varustettu 23 vapausasteella nivelissään, mikä mahdollistaa monipuoliset liikkeet. Robotti pystyy kävelemään n. 7 kilometrin tuntivauhtia ja jopa kiipeämään portaita. Sen kolmisormiset kädet ovat riittävän näppärät käsittelemään erilaisia esineitä (esimerkiksi ruuanlaitto).

Robotin näköjärjestelmä hyödyntää edistynyttä teknologiaa, kuten Livox Mid-360 lidar-kameraa ja Intel RealSense D435 syvyyskameraa. Tämä mahdollistaa ympäristön 3D-havainnoinnin. G1:n toiminta-aika on noin kaksi tuntia 9000 mAh:n akulla.

Vaikka G1 vaikuttaa lupaavalta, on tärkeää huomioida, ettei se ole vielä valmis itsenäisesti suorittamaan monimutkaisia kotitaloustehtäviä. Sen sijaan robotti on suunniteltu oppimaan imitoimalla käyttäen Unitreen kehittämää UnifoLM-mallia. Tämä tekee siitä erityisen kiinnostavan alustan robotiikan tutkijoille ja kehittäjille.

G1:n hinta asettaa sen kilpailukykyiseen asemaan markkinoilla. Vaikka 16 000 dollaria voi tuntua korkealta, se on huomattavasti edullisempi kuin monet kilpailevat humanoidrobotit. Esimerkiksi Boston Dynamicsin Spot-robotti maksaa 74 500 dollaria.

Unitree ei ole vielä paljastanut tarkkaa julkaisupäivää G1:lle, mutta sen odotetaan olevan yksi ensimmäisistä kuluttajille saatavilla olevista kyvykkäistä humanoidroboteista. Tämä edustaa merkittävää askelta kohti aikaa, jolloin humanoidrobotit voivat olla osa jokapäiväistä elämäämme, vaikka täysin itsenäisesti toimivat kotitalousrobotit ovatkin vielä tulevaisuuden teknologiaa.

Chubby-tekoälykissa

BBC raportoi TikTokissa ja muualla sosiaalisessa mediassa suosituksi tulleista tekoäly-kissavideoista. Niissä esiintyy usein Chubby-niminen kissa perheineen surullisissa tai omituisissa tilanteissa. Videot ovat saaneet miljoonia katselukertoja.

Ilmiön taustalla on useita tekijöitä:

  1. Kissat ovat aina olleet suosittuja internetissä
  2. Tekoälytyökalut mahdollistavat suuren sisältömäärän tuottamisen helposti
  3. Sosiaalisen median algoritmit suosivat tällaista sisältöä
  4. Videoiden tunnevaikutus on vahva, vaikka ne ovatkin tekoälyn luomia

Trendi on herättänyt keskustelua siitä, onko kyseessä taidetta vai vain ”tekoälyroskaa”. Jotkut näkevät sen internetkulttuurin luonnollisena kehityksenä, toiset taas pitävät sitä manipulatiivisena.

Ilmiö nostaa esiin kysymyksiä internetin sisällön tulevaisuudesta ja tekoälyn roolista verkkokokemusten muokkaamisessa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Nesteen osake jatkaa laskussa tulosvaroituksen jälkitunnelmissa
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio alitti ennustetun tason
Sijoittajan valinnat