Miten suomalainen aktiivisijoittaja eroaa ruotsalaisesta?

Aktiivisijoittaja ottaa markkinanäkemystä tai suojaa salkkuaan johdannaisilla. Mitkä ovat suomalaisten aktiivisijoittajien suosikkisijoituskohteet? Entä miten suomalaiset eroavat muiden Pohjoismaiden aktiivisijoittajista?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Aktiivisijoittaja ottaa markkinanäkemystä tai suojaa salkkuaan johdannaisilla. Mitkä ovat suomalaisten aktiivisijoittajien suosikkisijoituskohteet? Entä miten suomalaiset eroavat muiden Pohjoismaiden aktiivisijoittajista?

Pörssinoteeratut sijoitustuotteet ja suomalainen sijoittaja

Pörssinoteeratuilla sijoitustuotteilla eli johdannaisilla käydään pörssissä kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla, mutta niiden tuotto on sidottu tuotteen kohde-etuutena toimivan omaisuuslajin, esimerkiksi osakkeen tai raaka-aineen, arvonkehitykseen. Aktiivinen sijoittaja voi hyötyä markkinoiden nousuista tai laskuista verrattain pienellä sijoitussummalla käyttämällä pörssinoteerattuja sijoitustuotteita. Vivutetuilla sijoitusinstrumenteillä voi hakea näkemystä markkinareaktioihin tai vaikka suojata omaa positiota mahdollisilta markkinaheilahteluilta.

Johdannaiset ovat suurelle osalle sijoittajista vielä täysi mysteeri. Tästä innostuneena halusimme selvittää, miten suomalainen sijoittaja suhtautuu johdannaistuotteisiin. Millainen sijoittaja käyttää pörssinoteerattuja sijoitustuotteita, missä markkinassa suomalainen sijoittaja ottaa niillä näkemystä ja miten vertaudumme esimerkiksi muihin pohjoismaisiin sijoittajiin?

Otimme yhteyttä Vontobeliin, yhteen Pohjoismaiden johtavista pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden liikkeellelaskijoista, ja kysyimme heiltä asiasta.

Haastattelussa Vontobelin asiantuntijatiimi

Voisitteko kuvailla keskimääräistä suomalaista asiakasta?

Asiakkaamme eroavat keskiverrosta sijoittajasta tuotteidemme ominaisuuksien vuoksi. Vipuvaikutuksen luovan rahoituskomponentin takia sijoittajamme ovat yleensä keskimääräistä aktiivisempia ja he joko spekuloivat markkinoilla lyhyellä aikavälillä tai hakevat lyhytaikaista suojaa salkulleen. Tässä suhteessa suomalainen asiakas ei eroa muista asiakkaistamme.

Missä markkinassa suomalaiset käyvät eniten kauppaa?

Verrattuna muihin markkinoihin, joissa tarjoamme tuotteitamme, suomalaisilla sijoittajilla ei ole niin vahvaa painotusta omaan kotimarkkinaan kuin muissa maissa. Suomalaiset käyvät enimmäkseen kauppaa Saksan DAX-indeksillä eivätkä niinkään paikallisilla kohde-etuuksilla, kuten Fortumilla tai Nokialla. Vastakkaisesti esimerkiksi Tanskassa suosituin kohde-etuus on Novo Nordisk ja Ruotsissa sijoittajat suosivat OMXS30 -indeksiä.

Miksi DAX? Mistä arvioisitte tämän johtuvan?

Uskoisimme, että suomalaiset sijoittajat etsivät kohde-etuuksia, joilla on likviditeettiä ja jotka ovat hyvä talouden tai markkinoiden yleisindikaattori. DAX-indeksillä on joitakin näistä ominaisuuksista, mikä saattaa olla yksi syy siihen, miksi monet sijoittajat uskovat teknisen analyysin toimivan paremmin sen kanssa. Yleisesti ottaen on kuitenkin vaikea sanoa, miksi suomalaiset sijoittajat suosivat DAX:ia esimerkiksi Nasdaq 100- tai S&P 500 -indeksien sijaan.

Onko DAX suosittu joidenkin muiden kansallisuuksien keskuudessa?

No esimerkiksi ruotsalaiset käyvät paljon kauppaa DAX-indeksillä, mutta se ei kuitenkaan ole maan suosituin indeksi. Ruotsissa kotimarkkinoiden painotus OMXS30 -indeksiä kohtaan on paljon vahvempi, minkä lisäksi myös Nasdaq 100 kuuluu suosituimpiin kohde-etuuksiin.

Ei liene yllättävää, että puolestaan Saksassa suosituin kohde-etuus on DAX.

Mikä on suosituin tuotetyyppi suomalaisten asiakkaiden keskuudessa? Miksi juuri tämä?

Suomessa Unlimited Turbot ovat ylivoimaisesti suosituin tuotetyyppi. Tuote itsessään on suhteellisen helppo ymmärtää ja toimii jossain määrin samalla tavalla kuin lainatuote tai asuntolaina. Unlimited Turboja käytetään osana sijoitusposition rahoittamista ja niitä on tarjolla niin indekseihin, osakkeisiin kuin hyödykkeisiin.

Mitä muita tuotteita suomalaiset käyttävät?

Noin 80-90 prosenttia suomalaisten sijoittajien käymästä kaupasta tapahtuu Unlimited Turboilla, joten muita tarjoamiamme tuotteita, kuten Bull & Bear -sertifikaatteja tai edes Mini Futuureja ei juurikaan käytetä. Olemme laskeneet liikkeelle esimerkiksi kryptotuotteita, jotka on rakennettu Mini Futuureiksi. Nämä ovat erittäin suosittuja muilla markkinoilla, kuten Ruotsissa ja Saksassa, mutta Suomessa emme ole nähneet samanlaista kiinnostusta.

Oletteko havainneet muutosta suomalaisten asiakkaiden käyttäytymisessä viime vuosina, kun Helsingin pörssi on menestynyt heikommin verrattuna muihin Pohjoismaiden tai Euroopan indekseihin?

Näkemyksemme mukaan markkinat ovat yleisellä tasolla pysytelleet samanlaisina koronapandemian jälkeen, jolloin syntyi uusi treidaamisen ja aktiivisen sijoittamisen buumi.

Sijoittajat ovat yleisesti 2020-luvulla alkaneet avautumaan uusille kohde-etuuksille ja omaisuusluokille, kuten jalometalleille. Sijoitusmahdollisuuksia etsitään yhä useammin kohde-etuuksista, joilla on ollut vahvempia liikkeitä kuin OMXH25-indeksillä viime vuosina. Emme kuitenkaan ole havainneet suomalaisten käyttäjien siirtyvän muihin Pohjoismaisiin indekseihin tai osakkeisiin, vaan enemmän Saksan ja Yhdysvaltojen kohde-etuuksiin.

Ovatko Nvidia, Tesla ja muut osakesijoittajien suosimat osakkeet myös Vontobelin sijoittajien suosiossa?

Kyllä. Sijoittajat rakastavat käydä kauppaa kohde-etuuksilla, joilla on vahvat liikkeet, ja joita pystyy vivuttamaan molempiin suuntiin. Erityisesti Yhdysvaltojen suuret teknologiayhtiöt ovat asiakkaidemme suosiossa. Tarjoamistamme tuotteista Nvidia on suosituin yksittäinen kohde-etuus Pohjoismaissa vuonna 2024. Onkin mielenkiintoista nähdä, muuttuuko tämä markkinoiden ollessa nyt volatiilimpia.

Liikkeeseenlaskijana pyrimme pysymään kysynnän edellä ja tarjoamaan tuotteita, jotka seuraavat trendejä ja vallitsevaa markkinatunnelmaa. Tästä syystä laskemme aktiivisesti liikkeeseen uusia tuotteita ja kohde-etuuksia, jotta sijoittajat löytävät markkinanäkemystään vastaavia tuotteita.

Miksi jotkut tuotteet ovat suositumpia kuin toiset? Onko suosion ja esimerkiksi markkina-arvon tai omistajien määrän välillä korrelaatiota?

Yleisesti ottaen markkina-arvon ja suosion välillä on jonkin verran korrelaatiota, mutta se ei ole tärkein tekijä. Esimerkiksi Alphabet Inc. (Google) on yksi maailman suurimmista yhtiöistä, mutta tästä huolimatta emme ole nähneet suurta kaupankäyntivolyymiä Alphabet Inc.:ia koskevilla tuotteilla.

Sen sijaan kohde-etuudet, kuten Saab ja Rheinmetall, ovat olleet suositumpia vuonna 2024 vahvan suorituksen ja nykyisten geopoliittisten jännitteiden vuoksi. On vaikea tiivistää, mikä vaikuttaa kaupankäyntiin, sillä asiat voivat muuttua nopeasti markkinasentimentin mukana.

Onko vuosi 2024 muuttanut mitään asiakkaiden käyttäytymisessä? Ovatko tietyt tuotteet erityisen suosittuja verrattuna aiempiin vuosiin?

Kohde-etuuksien osalta olemme nähneet muutosta käyttäytymisessä. Kuten sanottu, tekoäly ja puolustussektori ovat olleet erittäin suosittuja, mutta kysyntä muuttuu jatkuvasti. Esimerkiksi vuonna 2023 maakaasu ja Brent-öljy olivat erittäin suosittuja, mutta kuluvana vuonna niiden hintojen vaihtelu on rauhoittunut ja sijoittajien huomio on sen myötä siirtynyt muualle.

Tuotetasolla samanlaista muutosta ei ole näkynyt. Poikkeuksia kuitenkin tapahtuu, muun muassa todella volatiileina päivinä, kuten 5. elokuuta, ihmiset ottavat hieman enemmän riskiä ja käyvät enemmän kauppaa päivänsisäisesti. Tällöin esimerkiksi Bull & Bear -sertifikaatit nostavat hetkellisesti suosiotaan.

Millaiselta markkina näyttää loppuvuodelle?

On äärimmäisen vaikea sanoa, miten markkinat kehittyvät vuoden loppua kohden. Vuosi 2024 on ollut poikkeuksellinen vaalivuosi, ja vaaleja on ollut 90 maassa. Marraskuussa häämöttävät vielä Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Varsinkin viimeisen lopputulos vaikuttaa useisiin markkinoihin ja voi myös antaa viitteitä siitä, mistä sektoreista mahdollisia sijoitusmahdollisuuksia kannattaa etsiä seuraavien neljän vuoden aikana.

Vaalien lisäksi makrotaloudella on todennäköisesti edelleen tärkeä rooli markkinoiden liikkeissä, ja potentiaaliset Fedin sekä EKP:n koronleikkaukset tulevat niin ikään vaikuttamaan merkittävästi.

Onko pelko markkinoilla nähdäksenne lisääntynyt? Ovatko asiakkaanne esimerkiksi suojanneet sijoituksiaan normaalia enemmän?

Markkinat ovat nyt volatiilimpia kuin ennen, ja yksi tapa tarkastella tätä on Yhdysvaltain volatiliteetti-indeksi VIX, joka tunnetaan myös ”pelkoindeksinä”. Indeksi saavutti huippunsa elokuussa ja on edelleen suhteellisen korkealla tasolla verrattuna kesä- ja heinäkuuhun.

Yleisesti ottaen jonkin verran suojautumista on nähtävissä, varsinkin valuuttasuojauksia tai suojauksia merkittävien makrotalouden uutisten ja korkopäätösten yhteydessä. Tästä huolimatta edelleen useimmat asiakkaat käyttävät pörssinoteerattuja tuotteita markkinaliikkeisiin sijoittamiseen tai spekulointiin.

S&P 500 -indeksin ja pelkoindeksinäkin tunnetun VIX:n kehitys viimeisen kuuden kuukauden ajalta. Kuva: Sijoittaja360

Miten pörssinoteerattuja sijoitustuotteita voi hyödyntää?

Heinäkuussa julkaisemassamme artikkelissa kävimme läpi erilaisia tapoja, millä johdannaisia sijoitustuotteita voi hyödyntää tuloskauden aikana. Vaikka Q2-tuloskausi alkaa olla taputeltu, voi pörssinoteeratuilla tuotteilla hakea samaan tyyliin näkemystä tai suojaa alkusyksyn merkittävissä markkinatapahtumissa, kuten Fedin seuraavan kokouksen yhteydessä.

Ennen sijoituksen tekemistä sijoittajan on kuitenkin syytä perehtyä huolella harkitsemaansa instrumenttiin ja puntaroida omaa riskinsietokykyään. Lisätietoa pörssinoteeratuista tuotteista löydät näppärästi Vontobelin suomenkielisiltä koulutussivuilta.

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Vontobelin kanssa.

Tärkeä tiedote:

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa https://prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää. Nämä tiedot sisältävät viitteitä aiemmasta tuotosta. Aiempi tuotto tai arviot tulevasta tuloksesta eivät ole luotettava indikaattori tulevista tuloksista.

Sinua voisi kiinnostaa
Novo Nordisk on Tanskan pörssin parhaiten tuottaneita osakkeita
Näin rakennat hyvin hajautetun ETF-salkun eTorossa
Nesteen osake jatkaa laskussa tulosvaroituksen jälkitunnelmissa
Sijoittajan valinnat