Kullan hinta – miten sijoittaa kultaan?

Tässä artikkelissa paneudumme kultaan sijoituskohteena. Millainen sijoituskohde kulta on, mikä on kullan tämän hetkinen hinta ja miten kultaan voi sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tässä artikkelissa paneudumme kultaan sijoituskohteena. Millainen sijoituskohde kulta on, mikä on kullan tämän hetkinen hinta ja miten kultaan voi sijoittaa?

Kulta on maailman vanhimpia sijoituskohteita

Kulta on kiistatta yksi maailman vanhimmista sijoituskohteista. Jo tuhansien vuosien ajan ihminen on käyttänyt kiiltävän keltaista pehmeää metallia vaihdon välineenä ja korujen materiaalina. Tänä päivänä kultaa käytetään myös teknologiateollisuudessa sen hapettumattomuuden sekä sähkön- ja lämmönjohtokyvyn ansiosta.

Historiassa kullalla on ollut suurempi merkitys, kun 1700 -luvulta alkaen usean maan valuutat sidottiin niin sanottuun kultakantaan. Viimeisetkin valuutat irtosivat kultakannasta 1900-luvun puoliväliin mennessä, minkä jälkeen valuuttojen arvostus on perustunut kysyntään ja tarjontaan. Tästä huolimatta kulta on säilyttänyt asemansa vaihtoehtoisena sijoituskohteena.

Pörssissä kullalla alettiin käydä kauppaa vuonna 1974. Sijoituskohteena kulta onkin jalometalleista ehdottomasti suosituin. Kullan suosio perustunee sen pitkään historialliseen arvostukseen, vaikkakin nykypäivänä kullan on huomattu omaavan myös tiettyjä sijoittajan kannalta kiinnostavia ominaisuuksia.

Kullan hinta

Kullan hinta määräytyy hyvin pitkälti arvometallin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kysyntälaita muuttuu sen mukaan, kuinka paljon kultaa ostetaan esimerkiksi koru- ja teknologiateollisuuden toimesta, kun taas tarjontaan vaikuttavat uuden kullan louhinta sekä esimerkiksi keskuspankkien kultavarannon myyminen.

Kultamarkkinoilla referenssinä käytettävä vertailukelpoinen kullan hinta määritetään London Bullion Market Associationin (LBMA) toimesta. LBMA määrittää kullan hinnan kahdesti päivässä markkinoiden osto- ja myyntitarjousten pohjalta. Kullan LBMA-hinnan muodostamiseen osallistuu viisitoista merkittävää kansainvälistä finanssisektorin toimijaa. Näihin lukeutuu maailman suurimpia pankkeja sekä institutionaalisia sijoittajia.

Kullan globaali markkinahinta noteerataan Yhdysvaltain dollareissa. Tästä syystä myös dollarin arvostuksella on vaikutus kullan hintakehitykseen. Kun dollari vahvistuu, kullan hinta pysyy matalalla ja tavallaan paremmin kontrollissa. Kun dollari puolestaan heikentyy. saa samalla summalla enemmän kultaa, mikä todennäköisesti ajaa kullan kysyntää ylös nopealla tempolla. Juuri tästä syystä kullan hinta tyypillisesti nousee, kun valuuttakurssit ja ostovoima laskevat.

Kullan hintakehitys

Vaikka benchmarkina toimiva LBMA-hinta määritetään kahdesti päivässä, voi kullan spot-hintakehitystä seurata ajantasaisesti eri sijoitus- ja datapalveluista. Spot-hinta reagoi aktiivisesti markkinan kysyntään ja tarjontaan, kun taas LBMA-hinta arvioi kullan keskihinnan. LBMA:n keskihintaa tarvitaan todella suuriin kauppoihin, kun taas pienemmässä kaupankäynnissä hinta määräytyy sen hetkisen spot-hinnan mukaan.

Kullan hinta on ollut jo pitkään nousussa ja erityisesti kuluvana vuonna sen hinta on ottanut harppauksia ylös päin. Syyskuussa 2024 heikon dollarin kurssin tukemana kulta saavutti nykyhistoriansa korkeimman arvon noin 2 590 dollarissa.

Minkälainen kulta on sijoituskohteena?

Sijoituskohteena kultaa leimaavat fundamenttitasolla kolme piirrettä:

  1. Kysynnän merkitys. Kullan tarjonta on suhteellisen joustamatonta, koska kulta ei kulu käytössä, ja maanpäälliset kultavarannot kasvavat hyvin hitaasti. Koska tarjonta on joustamatonta, kullan hintaliikkeet riippuvat lähes täysin muutoksista kysynnässä.
  2. Markkinan suhteellinen koko. Sijoituskullan markkina on kooltaan pieni (n. 2 bilj. EUR) suhteessa globaaliin osake- ja korkomarkkinaan, joten jo pienet heilahdukset kysynnässä voivat liikuttaa kullan hintaa voimakkaasti.
  3. Reaalinen tuotto-odotus. Kulta ei tuota osinkoja tai korkotuottoa, joten kullan tuotto-odotus riippuu vain sijoituskysynnän vaihtelusta. Kullan sijoituskysyntää ohjaa puolestaan muiden – erityisesti dollariin sidottujen – omaisuusluokkien (osakkeet ja korot) reaalinen tuotto-odotus. Kun osakkeiden ja korkojen tuotto-odotus on korkea, kulta pärjää huonosti. Kun tuotto-odotukset ovat matalat, kulta päihittää tuotoissa kaikki perinteiset omaisuusluokat.

Sijoitusmaailmassa kulta onkin saanut maineen erityisesti inflaatiosuojana ja turvasatamana, joka säilyttää arvonsa ja antaa suojaa markkinamyllerryksissä. Kullan tuotto-odotus on kuitenkin selvästi vaatimattomampi, kuin monilla muilla omaisuusluokilla.

Miten kullanhinta on kehittynyt syklien eri vaiheissa?

Kullalla on sijoituskohteena useita ominaisuuksia, minkä takia se menestyy varsinkin epävarmassa markkinatilanteessa. Ensinnäkin kulta tuo inflaatiosuojaa, sillä inflaation kiihtyessä rahan arvo laskee, mikä puolestaan tukee kullan hintakehitystä. Samalla tavalla markkinoiden tilanteet, joissa valuuttojen, erityisesti Yhdysvaltain dollarin, arvo laskee, voivat nostaa kullan kysyntää ja hintaa.

Osaltaan kullan saama maine turvasatamana tukee sen suojaavaa asemaa markkinoiden riskien kasvaessa. Kun sijoittajat huolestuvat osakemarkkinoista, valuuttakurssien vaihtelusta, talouden vakaudesta tai geopoliittisen tilanteen kiristymisestä, saattavat he turvautua sijoittamalla kultaan, mikä jälleen nostaa kullan kysyntää ja sitä kautta sen hintaa.

2000-luvulla kulta onkin antanut hajautushyötyä ja suojannut hyvin kaikissa merkittävissä markkinoiden korjausliikkeissä. Esimerkiksi vuonna 2020 koronapandemian syöstyä osakemarkkinat syvään laskusuhdanteeseen, lähti kullan hinta vahvaan nousuun. Kesällä 2020 kun osakemarkkinat alkoivat elpyä rokotteiden saapumisen myötä, kullan hinnan nousutrendi taittui. Vuoden 2022 karhumarkkinassa kulta alkoi jälleen hakea vahvempaa trendiä ylöspäin.

Miten sijoittaa kultaan?

Kultaan voi sijoittaa perinteisesti ostamalla fyysistä kultaa. Tämä on kuitenkin vaihtoehdoista selvästi heikoin, sillä fyysisen kullan säilyttäminen lisää tiettyjä säilytykseen liittyviä riskejä. Ostettu kulta on toki mahdollista tallettaa kolmantena osapuolena toimivan palveluntarjoajan säilytysholviin, mutta tästä seuraa sijoittajalle ylimääräisiä kuluja ja vaivaa. Helpompi turvallinen ja todennäköisesti kustannustehokkaampi tapa sijoittaa kultaan on ostaa sitä välillisesti.

Yksinkertaisin tapa sijoittaa välillisesti kultaan, on ostaa fyysiseen kultaan sijoittavaa spot-ETF- tai sijoitusrahastoa. Tällöin sijoittaja saa altistuksen kullan markkinahinnan kehitykselle, vaikkakin omistusoikeus on rahaston osuuteen eikä suoranaisesti sen taustalla olevaan kultaan. Altistusta kullan hinnan kehitykselle voi hakea myös sijoittamalla johdannaistuotteisiin, joiden kohde-etuutena on kultaa, tai sijoittamalla kultaa kaivavien yhtiöiden osakkeisiin.

Mikäli sijoittaja kuitenkin haluaa omistaa itse tietyn osuuden kultaa, mutta haluaa säästyä pankkiholviin sijoittamiselta, voi sijoituksen tehdä tänä päivänä niin sanottuun digitaaliseen kultaan. Digitaalinen kulta on melko uusi konsepti, jossa sijoittaja voi palveluntarjoajan välityksellä ostaa unsseissa tai unssin murto-osissa fyysistä kultaa, jonka palveluntarjoaja säilyttää omassa tai vuokraamassaan holvissa. Sijoitus on siis vakuutettu täysin oikealla kullalla, jonka osaan sijoittajalla on jakamaton omistusoikeus. Lähtökohtaisesti digitaalista kultaa ei kuitenkaan voi käydä noutamassa eikä siihen pääse fyysisesti käsiksi. Kaupankäyntikulujen ohella palveluntarjoaja todennäköisesti veloittaa fyysisen kultaosuuden säilytyksestä säilytyskulua. Digitaaliseen kultaan voi sijoittaa esimerkiksi sveitsiläisen pankkikonserni Swissquoten kaupankäyntipalvelussa.

Kultaan sijoittaminen johdannaisilla

Kultaan, kuten lukuisiin muihinkin omaisuusluokkiin, voi sijoittaa johdannaistuotteilla, esimerkiksi sertifikaateilla, futuureilla tai CFD-sopimuksilla. Johdannaisissa on hyvä huomata, että niiden arvo perustuu kohde-etuuden hintakehitykseen, eivätkä ne anna sijoittajalle omistusoikeutta esimerkiksi kohde-etuutena olevaan kultaan.

Monissa johdannaistuotteissa voi olla sisällytettynä myös vipuvaikutusta, joten säästyäkseen ikäviltä yllätyksiltä sijoittajan kannattaa perustua kuhunkin tuotteeseen tarkoin. Viputuotteisiin sijoittaessa kannattaa varautua siihen, että menettää sijoitetun summan kokonaan. Tästä syystä tuotteet soveltuvat käytännössä vain lyhyen aikavälin spekulaatioon ja näkemyksenottoon.

Mikäli kullan hintakehityksellä haluaa treidausmielessä spekuloida, löytyy eTorosta kullan spot-hintaa seuraava CFD-sopimus. Spot CFD -tuotteeseen on mahdollista lisätä vipuvaikutusta ja sen voi myydä lyhyeksi. Huom! CFD-sopimuksilla tehtyjä tappioita ei voi Suomessa vähentää verotuksessa. Tutustu tuotteeseen ja sen kustannuksiin huolella ennen sijoituspäätöstä.

TUTUSTU KULLAN SPOT CFD-TUOTTEESEEN ETOROSSA*  >

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Kultaan sijoittaminen ETF:llä

Tavallisen sijoittajan kannalta järkevämpi tapa sijoittaa kultaan on ostamalla kullan hintaa seuraavaa spot ETF. Näitä on saatavilla on rajatusti. Eurooppa-listattuina löytyy kullan spot hintaa seuraavia ETC (Exchange Traded Commodity) -instrumenttejä.

Spot ETF:t ja ETC:t seuraavat molemmat kullan spot-hintaa ja niiden osuuksilla käydään pörssissä kauppaa osakkeen tavoin, mutta niiden rakenteessa on joitain keskeisiä eroja. Kullan hintakehitystä seuraava ETF-rahasto ostaa ja säilyttää fyysistä kultaa rahastoon sijoitetuilla varoilla, joten sijoittajan omistamaa rahasto-osuutta periaatteessa vastaa tietty osa rahaston kultavarannosta. ETC-instrumentissa liikkeellelaskija tyypillisesti takaa rahasto-osuudet tietyllä potilla fyysistä kultaa. Rahoitusinstrumentin taustalla olevan kullan määrä ei siis muutu, kun ETC:llä käydään kauppaa.

Loppujen lopuksi sijoittajan kannalta ETF-rahastojen ja ETC-instrumenttien välillä ei ole kovin suurta eroa. Kullan spot hintaa seuraavina sijoitusinstrumentteina niiden vuotuisten tuottojen välillä on maksimissaankin vain todella marginaalinen ero. Tyypillisesti ETC-instrumenteissa on kuitenkin matalammat hallinnointipalkkiot kuin ETF-rahastoissa.

Mikäli ETF-sijoitukselleen haluaa hieman parempaa tuotto-odotusta ja sijoittaja sietää hieman korkeampaa riskiä, voi hajautushyötyä kultaan saada myös sijoittamalla laajasti hajautettuun kullan tuottajien ja -kaivajien osakkeisiin sijoittavalla ETF-rahastolla.

Vertaile kultaan sijoittavia ETF:iä ja ETC:tä ETF-työkalussa

Kultaan sijoittavia ETF:iä ja ETC:tä voit etsiä ja vertailla Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360 -palvelun ETF-työkalulla. Sijoitustuotteet löytyvät näppärästi, kun kirjoitat työkalun hakukenttään ”gold”.

Lisätiedot-välilehdeltä kannattaa tarkistaa, ettei ETF-rahasto ole listattu Yhdysvaltoihin, sillä eurooppalaiset yksityissijoittajat eivät pysty lainsäädännön vuoksi sijoittamaan Yhdysvaltoihin listattuihin ETF-rahastoihin. Yksityissijoittajat pääsevät kuitenkin käsiksi Yhdysvaltoihin sijoittaviin ETF:iin, jotka ovat listattuna mm. Irlantiin ja Saksaan.

Kullan hinta: Kultaan sijoittavat ETF:t ETF-työkalusta

ETF:t ja ETC:t eTorossa

Kultaan sijoittaviin ETF- ja ETC- tuotteisiin voit hajauttaa esimerkiksi eToron kaupankäyntialustalla. eTorosta löytyy kaksi ”aitoa” kullan spot-hintaa seuraavaa ETC-instrumenttia: Invesco Physical Gold P-ETC (8PSG.DE)* sekä iShares Physical Gold ETC (PPFB.DE)*.

ETC-tuotteiden lisäksi eToron valikoimasta löytyy VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (G2X.DE)*, joka sijoittaa kullan ja hopean kaivajien osakkeisiin. eToro ei peri kaupankäyntipalkkioita ETF- tai ETC-sijoittamisesta.

Kullan hinta: Kulta-ETF:ien hakeminen eTorosta

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoittaminen kullankaivajiin

Varteenotettava tapa hakea sijoitussalkkuun kullan hajautushyötyä, on sijoittaa suoraan kullankaivajien ja -tuottajien osakkeisiin. Kultakaivosyhtiöt ovat erittäin keskeisessä roolissa kullan tarjonnassa, joten niiden tuotto korreloi usein kullan hintakehityksen kanssa. Kultaa kaivavat yhtiöt voivat jakaa myös osinkoa, joten suorilla osakesijoituksilla sijoittaja voi saada arvometallin hajautushyödyn lisäksi tasaista osinkotuottoa, mitä kulta itsessään ei tarjoa.

Toisaalta kullan tuottajien liiketoimintaan vaikuttavat myös muut tekijät, kuten kaivostoiminnan tehokkuus ja tuotantokustannukset. Tästä syystä kultakaivosyhtiöihin sijoittamisen riski on korkeampi.

Kullankaivajayhtiötä voi hakea helposti esimerkiksi sektoriin sijoittavien ETF-rahastojen omistuksista. ETF:ien suurimmat omistukset löytyvät usein eriteltyinä ETF:n avaintietolomakkeesta. Alla olevassa kuvassa on VanEckin Gold Miners UCITS ETF:n* kymmenen suurinta omistusta, joista voi hakea ideoita sijoitussalkkuun. Yhtiöistä kahdeksan on yhdysvaltalaisia, yksi on australialainen ja yksi kiinalainen. Kaikkien kymmenen yhtiön osakkeet löytyvät aitoina osakkeina eTorosta.

Kullan hinta: VanEck Gold Miners UCITS ETF:n kymmenen suurinta omistusta.
Lähde: VanEck

Kultaan sijoittaminen eToron kautta

eToron kaupankäyntialustalla kultaan voi sijoittaa helposti myös spot CFD-sopimuksilla tai ostamalla aitoja osakkeita, ETF:iä ja ETC:tä. Alustalla kaupankäynti on myös edullista, sillä ETF:ien ostamisesta eToro ei peri kaupankäyntipalkkiota ja osakkeiden kohdalla kaupankäynnin kustannus on vain yksi dollari per kauppa.

Mikäli eToro on vielä täysin tuntematon, suosittelemme lukemaan kokemuksia eToron kaupankäyntialustasta-artikkelin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Tekoälyn IQ-testejä
kone osake
KONE osake: KONE julkaisi uuden strategian vuosille 2025-2030
Fediltä historiallinen 0,50 prosenttiyksikön ohjauskoronlasku – mitä tarkoittaa markkinoille
Sijoittajan valinnat