Öljyn hinta – miten sijoittaa öljyyn?

Öljy on energiantuotannon kannalta keskeinen raaka-aine, mutta se on myös suosittu sijoituskohde. Minkälainen öljy on sijoituskohteena ja millä eri tavoin öljymarkkinoille voi sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Öljy on energiantuotannon kannalta keskeinen raaka-aine, mutta se on myös suosittu sijoituskohde. Minkälainen öljy on sijoituskohteena ja millä eri tavoin öljymarkkinoille voi sijoittaa?

Öljy on suosittu sijoituskohde

Öljy on pitkään ollut yksi maailman suosituimmista sijoituskohteista, ja sen asema globaalissa taloudessa tekee siitä erityisen kiinnostavan sijoittajille. Öljy ei ole pelkästään energiantuotannon keskeinen raaka-aine, vaan sen hinnan muutokset heijastuvat laajasti eri sektoreihin aina teollisuudesta kuljetukseen.

Sijoittajat voivat hyötyä öljyn hinnanvaihteluista monin tavoin, esimerkiksi sijoittamalla öljyfutuureihin johdannaisten avulla, tai sijoittamalla öljyyn sidottuihin rahastoihin tai öljy-yhtiöiden osakkeisiin. Vaikka öljymarkkinoihin liittyy merkittäviä riskejä, kuten hinnan vaihtelu ja geopoliittiset tekijät, se tarjoaa myös mahdollisuuksia salkun hajautukseen ja suojautumiseen inflaatiota vastaan.

Riskinä öljysijoittamisessa on se, etät öljyn osuus globaalissa energiantuotannossa tulee todennäköisesti vähentymään uusiutuvien energiamuotojen yleistyessä. Monet maat ja yritykset ovat sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja siirtymään kohti kestävämpää energiantuotantoa, mikä lisää painetta fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn, käytön vähentämiseen. Siirtyminen uusiutuviin energiamuotoihin on kuitenkin asteittaista ja öljy tulee todennäköisesti säilymään merkittävänä osana globaalia energiamarkkinaa vielä vuosikymmenten ajan.

Öljyn hinta

Öljyn hinta määritellään pääasiassa futuurimarkkinoilla. Öljyfutuurit ovat sopimuksia, joissa sitoudutaan ostamaan tai myymään tietty määrä öljyä tiettyyn hintaan tiettynä ajankohtana tulevaisuudessa.

Normaalissa markkinatilanteessa futuurien hinnat heijastavat öljyn oikeaa hintaa. Futuurien hintakäyrä on yleensä ylöspäin nouseva, kuten koroissa. Mitä kauempana sopimus on, sitä korkeampi on hinta. Esimerkiksi yhden kuukauden päästä erääntyvän öljyfutuurin hinta voi olla 75 dollaria per barreli ja vuoden päästä erääntyvän 80 dollaria.

Talousmediassa öljyn hinta kuvataan tuoreimman futuurihinnan perusteella, koska siinä ei ole aika-arvoa mukana. Normaalitilanteessa tuorein futuurihinta kuvastaa öljyn sen hetkistä markkinahintaa.

Öljy hinnoitellaan Yhdysvaltain dollareissa, eli valuuttakurssivaihteluilla on vaikutuksia öljyn hintaan muissa valuutoissa.

Öljyn hinnan historiallinen hintakehitys

WTI (West Texas Intermediate) ja Brent Crude ovat kaksi maailmanlaajuisesti tunnetuinta raakaöljyn laatua. WTI tuotetaan pääosin Yhdysvaltojen keskiosista, kun taas Brent Crude tuotetaan Pohjanmerellä.

WTI:n ja Brent Cruden futuurihinnat liikkuvat usein samaan suuntaan, mutta eivät välttämättä täysin samassa suhteessa. WTI on tyypillisesti hieman Brentiä halvempaa.

Historiassa molempien öljylaatujen hinnoissa on nähty huomattaviakin vaihteluja. Molempien öljylaatujen hinnat ovat historiassa käyneet yli 100 dollarin barrelihinnoissa, mutta tyypillisesti öljyn hinta on pysytellyt alle 100 dollarin tason.

Kuvat: Trading Economics

Minkälainen öljy on sijoituskohteena?

Öljy on perinteisesti ollut suosittu sijoituskohde ja sillä on ominaisuuksia, jotka voivat hyödyttää sijoittajaa erilaisissa markkinatilanteissa. Öljy on raaka-aine, jonka hinta nousee usein inflaation mukana. Öljy on keskeinen tuotantokustannus monilla toimialoilla, ja inflaation kiihtyessä raaka-aineiden, kuten öljyn, kysyntä ja hinnat voivat nousta. Öljysijoitukset voivat siten tarjota suojaa korkean inflaation aikoina. Esimerkiksi alkuvuonna 2022 useat öljysijoitukset tarjosivat huikeita tuottoja samalla kun inflaatio kiihtyi ja yleinen osakemarkkinakehitys oli varsin heikkoa.

Öljyyn sijoittaminen voi siis tuoda sijoittajalle hajautushyötyä, sillä öljyn hinnan kehitys ei aina korreloi muiden omaisuuslajien, kuten osakkeiden ja korkosijoitusten, kanssa. Pitkässä juoksussa öljy on kuitenkin tuottanut selvästi yleistä markkinaa heikommin.

Miten öljyn hinta käyttäytyy eri markkinatilanteissa?

Öljyn hinnan muodostuminen on usean tekijän summa, eikä yksiselitteistä tekijää hinnan muodostumiselle ole aina saatavilla. Talouskasvun osalta öljyn kysyntä tyypillisesti lisääntyy talouden kasvaessa, kun teollisuus, kuljetus ja energia-alat käyttävät enemmän öljyä. Kysynnän lisääntyminen voi osaltaan nostaa öljyn hintaa.

Vastaavasti laskusuhdanteissa öljyn kysyntä tyypillisesti laskee, mikä voi painaa öljyn hintaa alaspäin. Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisin aikaan öljyn hinta romahti huippulukemista. Myös keväällä 2020 öljyn kysyntä romahti globaalin taloudellisen toiminnan pysähtyessä, ja öljyn futuurihinnat olivat hetken jopa negatiivisena.

Geopoliittiset jännitteet ja kansainväliset pakotteet etenkin suuriin öljyntuottajamaihin voivat vaikuttaa öljyn tarjontaan, tai aiheuttaa huolta tarjonnan häiriöistä, mikä voi heijastua kohoavana öljyn hintana. OPEC+ -maiden päätökset lisätä tai leikata öljyn tuotantoa voivat heijastua öljyn hintaan. Öljyn futuurihinnat ovat myös alttiita markkinaspekulaatiolle tulevaisuuden tarjonnan ja kysynnän osalta.

Miten öljyyn voi sijoittaa?

Öljy on yksi tunnetuimmista treidauskohteista öljyn hinnan suuren volatiliteetin vuoksi. Sijoittajalle on tarjolla useita öljyn hintaan sidottuja johdannaisia, kuten sertifikaatteja, warrantteja, turboja ja ETC:itä. Tuotteissa voi olla vipuvaikutusta, ja ne voivat olla joko longeja tai shortteja, eli niillä voi hyötyä öljyn hinnan noususta tai laskusta tuotteen mukaan.

Ennen öljyjohdannaisiin sijoittamaista tulee perehtyä tarkkaan sijoitustuotteeseen, sillä tuotteen hintakehitys voi yllättää. Viputuotteita kannattaa ostaa pienellä summalla, ja valmistautua siihen, että koko sijoitetun summan voi hävitä. Viputuotteet soveltuvat käytännössä vain lyhyen aikavälin näkemyksenottoon ja tässäkin tilanteessa ostettava tuote tulee tuntea tarkkaan.

Treidausmielessä öljyllä voi käydä kauppaa eTorossa Spot CFD-sopimuksilla, jotka perustuvat kohde-etuutena olevan hyödykkeen, West Texas Intermediaten (WTI) Light Sweet Crude -öljyn, futuurisopimuksille. Spot CFD:n hinta muodostuu kahden tulevan futuurisopimuksen pohjalta, ja sijoittajan on mahdollista lisätä tuotteeseen vipuvaikutusta tai valita lyhyeksimyynti. Huom! Suomessa CFD:eillä tehtyjä tappioita ei voi vähentää verotuksessa. Tutustu tuotteeseen ja sen kustannuksiin huolella ennen sijoituspäätöstä.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoittaminen öljy-yhtiöihin

Tavallisen sijoittajan kannalta järkevämpi tapa sijoittaa öljymarkkinoille voi olla sijoittamalla öljy-yhtiöiden osakkeisiin. Öljyfutuurien hinnanvaihtelut heijastuvat usein myös öljy-yhtiöiden osakekursseihin, mutta osakesijoittaminen voi olla sijoittajalle helpommin ymmärrettävä sijoitusmuoto. Öljy-yhtiöiden liiketoimintaan voi myös vaikuttaa öljyn hinnan lisäksi muut tekijät, kuten tulevat investoinnit, jalostus- ja jakelutoiminta, sekä mahdolliset muut tulonlähteet.

Öljy-yritysten osakkeet voivat myös sopia paremmin pitkän aikavälin sijoittajalle, joka etsii vakaampaa tapaa hyötyä öljymarkkinoiden kehityksestä ilman tarvetta päivittäiselle kaupankäynnille johdannaisilla. Osakkeita voi pitää salkussa vuosia, ja niistä voi saada kurssinousun lisäksi tuottoa myös osinkojen kautta.

Tunnetuimpia öljy-yhtiöitä ovat esimerkiksi Exxon Mobil*, Chevron*, BP*, Shell*, tai esimerkiksi norjalainen Equinor*. Kaikki tunnetuimmat öljyosakkeet löytyvät kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalustamme, jossa osakkeiden pisteytystä, ominaisuuksia ja tunnuslukuja on helppo vertailla. eTorossa kansainvälisten yhtiöiden osakkeilla voi käydä kauppaa erittäin edullisesti vain dollarin kaupankäyntipalkkiolla.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Öljyyn sijoittaminen ETF:ien avulla

Öljy-yhtiöiden osakkeisiin voi myös sijoittaa hajautetun ETF-rahaston avulla. ETF-rahastojen osuuksilla käydään kauppaa pörssissä samaan tapaan kuin osakkeilla, ja ne tarjoavat hyvän hajautuksen halutulle markkinalle. Öljy-ETF:iä voi etsiä esimerkiksi Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla kirjoittamalla hakukenttään ”oil”.

Lisätiedot-välilehdeltä kannattaa tarkistaa, ettei ETF-rahasto ole listattu Yhdysvaltoihin, sillä eurooppalaiset yksityissijoittajat eivät pysty lainsäädännön vuoksi sijoittamaan Yhdysvaltoihin listattuihin ETF-rahastoihin. Yksityissijoittajat pääsevät kuitenkin käsiksi Yhdysvaltoihin sijoittaviin ETF:iin, jotka ovat listattuna mm. Irlantiin ja Saksaan.

ETF:t eTorossa

Viimeisen vuoden aikana eToro on lisännyt valikoimaansa pari sataa ”aitoa” UCITS ETF -rahastoa. Rahastot ovat pääasiassa BlackRockin iShares -ETF:iä. eToro ei peri kaupankäyntipalkkioita ETF-sijoittamisesta.

eToron valikoimasta löytyy kaksi aitoa Öljy-ETF:ää: iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF* (SXEPEX.DE) sekä iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF* (IS0D.DE). eTorossa hakukenttää voi hyödyntää aitojen ETF:ien löytämiseen. Tarkista, että ETF:n nimen perästä löytyy ”UCITS ETF”.

Kuva: eToro

Öljymarkkinoille sijoittaminen eToron kautta

eToron kautta öljymarkkinoille sijoittaminen onnistuu edullisesti niin Spot CDF-sopimusten kuin aitojen osakkeiden ja -ETF:ien avulla. Osakkeiden kaupankäyntipalkkio eTorossa on vain yksi dollari ja ETF:ien osalta ei peritä kaupankäyntipalkkioita.

eToron sijoitusalustalla voit sijoittaa myös muihin kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Mikäli eToro on sinulle täysin tuntematon, suosittelemme lukemaan kokemuksia eTorossa -artikkelin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Tuoreita mansikoita ja omenia
Novo Nordisk on Tanskan pörssin parhaiten tuottaneita osakkeita
Näin rakennat hyvin hajautetun ETF-salkun eTorossa
Sijoittajan valinnat