Tekoälyuutiset: Klarna vähentää tekoälyn avulla henkilöstöä 50%

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

Klarna hyödyntää tekoälyä vähentääkseen henkilöstöään 50%

Klarna aikoo vähentää työntekijöidensä määrää noin 5 000:sta 2 000:een tekoälyn avulla. Vähennykset kohdistuvat pääasiassa asiakaspalveluun ja markkinointiin, ja muutos liittyy yrityksen valmistautumiseen mahdolliseen pörssilistautumiseen. Klarna pyrkii nostamaan arvostustaan, joka laski huomattavasti vuosina 2021-2023. Toimitusjohtaja Sebastian Siemiatkowski uskoo, että yritys voi tehdä ”enemmän vähemmällä” tekoälyn avulla.

Tekoälyn nopea kehitys on mullistanut monia aloja viime vuosina. Erityisesti finanssiteknologian sektorilla, kuten Klarnan tapauksessa, tekoälyn vaikutus on ollut merkittävä, ja yritys onkin uutisoinut aikasemmin mm. asiakaspalvelun tehostamisesta tekoälyn avulla (lue lisää helmikuun tekoälyuutisista).

Lähde: DailyAI

OpenAI lähellä 100 miljardin dollarin arvostusta

OpenAI on lähestymässä merkittävää rahoituskierrosta. Bloombergin raportin mukaan yritys on neuvottelemassa rahoituksesta, joka nostaisi sen arvostuksen yli 100 miljardin dollarin. Rahoituskierrosta johtaa Thrive Capital, joka suunnittelee sijoittavansa noin miljardi dollaria. Tämä osoittaa vahvaa luottamusta OpenAI:n teknologiaan ja tulevaisuudennäkymiin tekoälymarkkinoilla. Yrityksen talousjohtaja Sarah Friar on jo tiedottanut työntekijöille tulevasta pääoman hankinnasta, mikä viittaa neuvottelujen olevan pitkällä.

OpenAI:n korkea arvostus ei ole yllätys, sillä yritys on ollut keskusteluissa rahoituksesta vähintään 100 miljardin dollarin arvostuksella jo joulukuusta 2023 lähtien. Tämä heijastaa laajempaa trendiä, jossa sijoittajat ovat erittäin kiinnostuneita edistyneestä tekoälyteknologiasta.

Jos rahoituskierros toteutuu suunnitellusti, se vahvistaisi entisestään OpenAI:n asemaa yhtenä maailman arvokkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista tekoäly-yrityksistä. Samalla se korostaisi tekoälyn kasvavaa merkitystä globaalissa teknologiakentässä ja taloudessa.

OpenAI valmistelee uuden ”Strawberry”-mallin julkaisua

OpenAI:n ”Project Strawberrystä” on tihkunut lisää infoa. SiliconAngle raportoi, että Strawberry-mallin kerrotaan kykenevän ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia ja suorittamaan tehtäviä, jotka ovat nykyisten tekoälymallien ulottumattomissa. Sen ominaisuuksiin kuuluu kyky ratkaista ennennäkemättömiä matemaattisia ongelmia, suoriutua vaativista tehtävistä kuten markkinointistrategioiden kehittämisestä, ja jopa ratkaista monimutkaisia sanapelejä kuten New York Timesin ”Connections”-peli.

Mallin suorituskyky on vaikuttava. Se on saavuttanut yli 90% tuloksen MATH-vertailussa, joka koostuu mestaruustason matemaattisista ongelmista. Tämä on huomattava parannus verrattuna aiempiin malleihin, kuten GPT-4:ään (53%) ja GPT-4o:hon (76.6%), joka oli aiemmin paras suoriutuja tässä testissä.

Strawberry-mallin tausta on mielenkiintoinen. Se tunnettiin aiemmin nimellä Q* (lausutaan Q-Star), ja se oli keskeisessä roolissa OpenAI:n lyhytaikaisessa johtajakriisissä vuonna 2023. Mallin kehitys herätti huolta OpenAI:n tutkijoiden keskuudessa, mikä johti toimitusjohtaja Sam Altmanin lyhytaikaiseen erottamiseen.

Mallin merkitys ulottuu sen teknisistä kyvykkyyksistä pidemmälle. Se nähdään mahdollisena läpimurtona kohti yleistettyä tekoälyä (AGI), joka kykenisi ymmärtämään, oppimaan ja soveltamaan tietoa laajasti eri tehtävissä, samaan tapaan kuin ihmisen kognitiiviset kyvyt. Tämä herättää kuitenkin myös huolta tekoälyn hallitsemattomasta kehityksestä ja mahdollisista riskeistä.

OpenAI:n odotetaan julkaisevan Strawberry-mallin syksyllä 2024. Tämä julkaisu voi asettaa OpenAI:n merkittävästi kilpailijoitaan edelle tekoälyteknologian kehityksessä. Samalla se todennäköisesti kiihdyttää keskustelua tekoälyn eettisistä ja turvallisuusnäkökohdista, sekä AGI:n mahdollisista vaikutuksista yhteiskuntaan.

Strawberry-mallin kehitys ja tuleva julkaisu osoittavat, kuinka nopeasti tekoälyteknologia kehittyy ja kuinka se jatkaa rajojen työntämistä siinä, mitä tekoäly voi saavuttaa. Samalla se korostaa tarvetta jatkuvalle keskustelulle ja harkinnalle tekoälyn vastuullisesta kehittämisestä ja käytöstä.

Googlen GameNGen osaa ennustaa, mitä peleissä tapahtuu

Google esittelee GameNGenin, ensimmäisen täysin neuroverkkomallilla toimivan pelimoottorin, joka mahdollistaa reaaliaikaisen vuorovaikutuksen monimutkaisessa ympäristössä. Eli sama suomeksi: malli ennustaa, mitä pelissä tapahtuu, samalla tavalla kun ChatGPT ennustaa seuraavan sanan lauseessa – nykyinen pelitilanne (eli viimeisimmät kuvaruudut) määrittävät, mitä pelissä, kuten Doomissa seuraavaksi tapahtuu. GameNGen pystyy simuloimaan klassista DOOM-peliä interaktiivisesti yli 20 kuvaa sekunnissa yhdellä TPU:lla (tensorisuoritin, jota käytetään mm. tekoälysovelluksissa).

Tekoäly koulutettiin kahdessa vaiheessa:

  1. Mallo oppi pelaamaan DOOMia seuraamalla tekoälyagentin pelaamista.
  2. Sitten malli oppi luomaan pelin visuaalisen sisällön.

Tämän ansiosta on mahdollista olla vuorovaikutuksessa peliympäristön kanssa aivan kuten alkuperäisessä pelissä, mutta ilman perinteistä pelimoottoria taustalla. Innovaatio on merkittävä askel peliteknologiassa, sillä se osoittaa, että tekoäly voi simuloida monimutkaista peliympäristöä reaaliajassa ilman perinteistä pelimoottoria. Tämä voi avata uusia mahdollisuuksia pelinkehityksessä ja interaktiivisen sisällön luomisessa tulevaisuudessa.

Mikrorobotit tappavat syöpäsoluja

Delawaren yliopiston apulaisprofessori Sambeeta Das on kehittänyt innovatiivisia mikrorobotteja syövän tutkimukseen ja hoitoon. Hänen työnsä edustaa merkittävää edistysaskelta syövän täsmähoidossa.

Dasin kehittämät mikrorobotit ovat kooltaan noin 20 mikronia, eli yksittäisen bakteerisolun kokoisia. Niitä voidaan ohjata magneettikentän avulla kehon sisällä, mikä mahdollistaa lääkkeiden kuljetuksen tai syöpäsolujen tuhoamisen erittäin tarkasti. Yksi merkittävimmistä saavutuksista on kyky kohdentaa toiminta jopa yksittäiseen soluun.

Tämän teknologian ainutlaatuisuus piilee sen automaattisessa ja erittäin tarkassa kohdentamisessa. Lisäksi Das on kehittänyt kannettavan all-in-one-laitteen, joka on helppokäyttöinen ja soveltuu käytettäväksi myös haastavemmissa olosuhteissa. Tämä tekee teknologiasta erityisen lupaavan globaalin terveydenhuollon näkökulmasta.

Dasin työ mikrorobottien parissa avaa uusia mahdollisuuksia syövän täsmähoitoon, tarjoten keinon kohdentaa hoito tarkasti syöpäsoluihin vahingoittamatta ympäröiviä terveitä soluja. Tämä voisi merkittävästi parantaa syöpähoitojen tehokkuutta ja vähentää sivuvaikutuksia tulevaisuudessa.

Kuva: Delawaren yliopisto

Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa

Tekoälyllä tuotetut sijoituspalvelut ovat nostaneet suosiotaan Yhdysvalloissa. Edullisuus ja algoritmiin perustuvan päätöksenteon läpinäkyvyys ovat AI-sijoituspalveluiden valtteja. Palvelut ovat tulossa myös Euroopan markkinoille.

Topias Pätäri ja Sijoittaja.fi keräävät kyselyllä vastauksia suomalaisilta sijoittajilta. Vastausten perusteellä tuotetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kandidaatintutkielma, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Aktian osake tarjoaa jäätävää osinkotuottoa
Fed yhdysvaltain keskuspankki
Osakemarkkinat odottavat Fedin korkopäätöstä lähes ennätystasoilla
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittajan valinnat