Syyskuu on historiallisen heikko kuukausi osakemarkkinoilla – mitä odottaa nyt

Osakkeet palautuivat elokuun lopussa. Edessä on historiallisen heikko kuukausi osakemarkkinoille ja monta markkinoita liikuttavaa tapahtumaa. Lue markkina-analyysi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakkeet palautuivat elokuun lopussa. Edessä on historiallisen heikko kuukausi osakemarkkinoille ja monta markkinoita liikuttavaa tapahtumaa. Lue markkina-analyysi.

Syyskuu on historiallisen heikko

Yli 300 vuoden pörssihistoriaa kahlanneessa tutkimuspaperissa ”Are Monthly Seasonals Real? A Three Century Perspective” tutkittiin osakemarkkinoiden anomalioita. Vuosina 1693-2009 Iso-Britannian pörssin osakkeiden keskimääräinen tuotto (ilman osinkoja) marras-huhtikuussa oli 2,42 % (0,40 % per kk) ja touko-lokakuussa miinusmerkkinen -0,96 % (-0,16 % per kk).

Yksi merkittävä aiheuttaja toukokuuilmiölle vaikuttaisi olevan kesä- ja syyskuukausien heikot tuotot. Tuoreista romahduksista esimerkiksi vuoden 2009 finanssikriisin pahin romahdus ajoittui juuri syyskuulle. Samoin Kreikan ja Euroopan velkakriisiä puitiin kesinä 2010, 2011, 2012 ja 2015. Brexit osui kesäkuulle 2016. Myös vuosien 2018 ja 2022 kurssilaskuissa kesä- ja syyskuukausina oli vaikeita kuukausia.

Myös Helsingin pörssissä syyskuu on ollut historiassa heikko. Kalenterianomalioiden perusteella sijoittajan kannattaakin olla syys-lokakuussa varuillaan. Elokuun alun kurssilaskua oli esimakua siitä, mitä voi olla tulossa, jos sijoittajien mielialat muuttuvat.

Nvidian tulos oli ensimmäinen testi markkinoille

Nvidian tulosta odotettiin kuin kuuta nousevaa. Nvidian tulos ylitti Wall Streetin odotukset, ja yhtiö antoi odotettua vahvemman ohjauksen kuluvalle neljännekselle. Nvidian osake kuitenkin laski seuraavana pörssipäivänä yli 6 prosenttia. Odotukset ovat Nvidian osalta karanneet liian korkealle, eikä pieniäkään pettymyksiä saa tulla. Nyt pettymystä aiheuttivat bruttokatemarginaalin lasku ja viiveet Blackwell-sirun toimituksissa.

Toinen markkinoita liikuttava tekijä oli USA:n BKT:n kasvu, joka julkistettiin elokuun lopulla. BKT:n kasvu oli Q2:lla yllättävän vahvaa ollen kolme prosenttia analyytikoiden ennustaessa 2,8 prosenttia. Myös inflaatiota ennakoiva Core PCE oli odotuksien mukainen (0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta), mikä nostaa odotuksia Fedin ensimmäisestä ohjauskoron leikkauksesta syyskuun kokouksessa.

Mitkä tekijät liikuttavat markkinoita syyskuussa?

Ensimmäin tärkein makroluku syyskuussa on työllisyysraportti, joka julkaistaan perjantaina 6.9.. Yhdysvaltojen työtilastoviraston alustavan vertailutarkistuksen mukaan Yhdysvaltojen talous olisi lisännyt jopa 818 000 työpaikkaa vähemmän kuin mitä aikaisemmin on ilmoitettu maaliskuussa 2024 päättyneen 12 kuukauden aikana. Uusien lisättyjen työpaikkojen osalta kasvu olisi lähes 30 % heikompaa kuin mitä alun perin oli raportoitu.

Tästä näkökulmasta julkistettaviin lukuihin pitää suhtautua pienellä varauksella. Joka tapauksessa työmarkkinat ovat tärkein tekijä, jota Fed seuraa päättäessä ohjauskoron laskusta.

Vielä työmarkkinaakin tärkeämpi makroluku on todennäköisesti Yhdysvaltain inflaatioluvut, jotka julkaistaan 11.9.. Inflaatio on ollut laskussa ja se on nostanut odotuksia ohjauskoron laskusta.

Odotettu Fedin kokous on 18.9.. Tämä päivämäärä kannattaa merkitä kalenteriin, sillä se liikuttaa markkinoita. Markkinat odottavat Fediltä ensimmäistä ohjauskoron leikkausta.

Tällä hetkellä odotuksissa on 0,25 prosenttiyksikön leikkaus. Todennäköisyys 0,50 prosenttiyksikön ohjauskoron laskulle on 30 prosenttia. Se on epätodennäköinen ja edellyttäisi alhaista inflaatiolukemaa ja heikkoa työllisyysraporttia. Tätä sijoittajien ei kannata toivoa, sillä vahva talous on kuitenkin osakkeille parempi kuin se skenaario, jossa Fed joutuu alkaa elvyttää taloutta ennakoitua voimakkaammin.

Seuraa markkinoita markkinaympäristössä

Seuraa markkinoita liikuttavia tapahtumia ja sijoittajan tärkeimpiä indikaattoreita Sijoittaja360:n markkinaympäristössä.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja-Live: Markkinakatsaus ja kuumimmat tekoälyosakkeet
Mandatumin ensimmäinen pörssivuosi tulossa täyteen
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Sijoittajan valinnat