Tekoälyuutiset: Simuloitua maailmaa

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

Minimax – tekstistä videoksi -malli Kiinasta

Tom’s Guide raportoi uudesta tekstistä-videoksi -tekoälymallista, ”MiniMaxista”. Se pystyy tuottamaan realistisia videoita tekstipohjaisista kehotteista, ja toimii erityisen hyvin ihmisten ja käsien liikkeiden mallintamisessa. MiniMax lupaa päivityksiä malliin lähitulevaisuudessa, mm. pidempiä videoita, kuva-videomuunnoksia sekä teksti- ja kuva-videomuunnoksia. Sen kehitystä kannattaa siis pitää silmällä.

Tekoälyagenttien simuloitu maailma – Project Sid

Evolving.ai raportoi ”Project Sidistä” – tekoälykokeesta, jossa yli 1 000 täysin itsenäistä tekoälyagenttia päästettiin valloilleen Minecraft-pelimaailmassa. Ilman ihmisen puuttumista agentit loivat omat yhteiskuntansa, joilla oli omat talousjärjestelmänsä, kulttuurinsa, uskontonsa ja hallintonsa. Tämä simulaatio osoittaa tekoälyn potentiaalin oppia ja tehdä yhteistyötä ennennäkemättömässä mittakaavassa. Tulevaisuudessa tällaista tekoälyä voitaisiin käyttää tosielämän ongelmien ratkaisujen testaamiseen ennen niiden toteuttamista.

Nvidian tulos ei kelvannut markkinoille

Tekoäly-megatrendin kärkiyhtiö Nvidian tulosta odotettiin kuumeisesti ja markkinoiden yhä kovemmaksi käyviä odotuksia on yhä vaikeampi täyttää. Miksi Nvidian tulos ei kelvannut markkinoille, vaikka tulos oli ennusteita parempi?

Nvidia raportoi Q2/2025 tuloksen, joka ylitti Wall Streetin odotukset, ja antoi odotettua vahvemman ohjauksen kuluvalle neljännekselle. Nvidian osake laski seuraavana pörssipäivänä yli 6 prosenttia.

Kuuntele SijoittajaPodcast Nvidian tulosanalyysistä:

Lue Nvidian viimeisin tulosanalyysi.

Turvallisen tekoälyn kehitystä

Reutersin mukaan OpenAI:n perustajajäsen Dario Amodei on kerännyt 1 miljardin dollarin rahoituksen uudelle tekoälyturvallisuuteen keskittyvälle startup-yritykselleen Suvial Structured Intelligencelle (SSI). SSI:n tavoitteena on kehittää turvallisuuskeskeisiä tekoälyjärjestelmiä, jotka pystyvät itsenäiseen päättelyyn ja monimutkaisten ongelmien ratkaisuun. Yhtiö aikoo rakentaa tekoälyä, joka on sekä voimakas että turvallinen, ja joka voidaan skaalata laajasti.

Amodei oli aiemmin mukana kehittämässä OpenAI:n LLM-kielimalleja (large language models), kuten GPT-3:ta. Hän jätti OpenAI:n perustaakseen SSI:n, jonka missiona on tekoälyturvallisuuden edistäminen. Rahoituskierros osoittaa sijoittajien kasvavaa kiinnostusta tekoälyturvallisuuteen ja vastuulliseen tekoälyn kehitykseen. SSI:n tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta yhtiö uskoo pystyvänsä merkittäviin läpimurtoihin alalla. Tekoälyn nopea kehitys vaatii panostusta myös sen turvallisuuteen ja eettisyyteen. SSI pyrkii olemaan tässä edelläkävijä rakentamalla turvallista tekoälyä alusta alkaen.

Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa

Tekoälyllä tuotetut sijoituspalvelut ovat nostaneet suosiotaan Yhdysvalloissa. Edullisuus ja algoritmiin perustuvan päätöksenteon läpinäkyvyys ovat AI-sijoituspalveluiden valtteja. Palvelut ovat tulossa myös Euroopan markkinoille.

Topias Pätäri ja Sijoittaja.fi keräävät kyselyllä vastauksia suomalaisilta sijoittajilta. Vastausten perusteellä tuotetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kandidaatintutkielma, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Tekoälyuutiset: Tuoreita mansikoita ja omenia
Novo Nordisk on Tanskan pörssin parhaiten tuottaneita osakkeita
Sijoittajan valinnat