Volvo Groupin osake tarjoaa laatua matalalla arvostuksella

Markkinoilla riskit ovat nousseet, joten sijoittajan kannattaa olla tarkkana osakevalinnoissa. Syklisissä osakkeissa kannattaa panostaa arvoon ja laatuun. Perkasimme yhden esimerkkiosakkeen, joka täyttää molemmat kriteerit. Lue analyysi Volvo Groupin osakkeesta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinoilla riskit ovat nousseet, joten sijoittajan kannattaa olla tarkkana osakevalinnoissa. Syklisissä osakkeissa kannattaa panostaa arvoon ja laatuun. Perkasimme yhden esimerkkiosakkeen, joka täyttää molemmat kriteerit. Lue analyysi Volvo Groupin osakkeesta.

Osakemarkkinoilla riskit koholla

Osakemarkkinoiden riskit ovat elo-syyskuussa nousseet. Sijoittajien keskuudessa on alettu suunnata katsetta riskisimmistä osakkeista defensiivisiin, mikä näkyy muun muassa Markkinaympäristössä seurannassa olevien sektoreiden kehityksessä.

Yksi strategia selviytyä volatiileista markkina-ajoista on ostaa matalan arvostustason laatuosakkeita. Eli laadukkaita arvo-osakkeita. Toinen tapa on painottaa puhtaasti defensiivisiä sektoreita, kuten yhdyskuntapalveluita, terveydenhuoltoa ja päivittäiskulutusta. Monet näiden sektoreiden osakkeet ovat kuitenkin jo arvostuslukujen perusteella kalliita.

Siksi päätimme tehdä Osaketyökalulla haun matalan arvostustason laatuosakkeista. Haku:

  • Lisää hakuvaihtoehtoja
  • Sijoitustyyli Laatu ja Arvo
  • Suodatusmenetelmä (Ja)

Haulla löytyi pitkä lista mielenkiintoisia osakkeita. Yksi esille nousseista osakkeista on ruotsalainen Volvo Group.

Osaketyökalu haki

Volvo Group on pitkänlinjan teollisuusyritys

Volvo Group listautui Tukholman pörssiin (NASDAQ Stockholm) vuonna 1935. Volvo Group on ollut yksi Ruotsin merkittävimmistä teollisuusyrityksistä, eikä sitä pidä sekoittaa autovalmistaja Volvoon.

Ruotsin pörssissä on kaksi eri Volvoon liittyvää osaketta:

  1. Volvo Group (AB Volvo), joka on keskittynyt raskaisiin ajoneuvoihin, kuten kuorma-autoihin, busseihin, ja rakennuskoneisiin. Tämä on se osake, joka listautui vuonna 1935.
  2. Volvo Car AB (Volvo Cars), joka keskittyy henkilöautoihin. Volvo Cars oli aikaisemmin osa Volvo Groupia, mutta Ford osti Volvo Carsin vuonna 1999, ja myöhemmin kiinalainen Geely Holding osti sen vuonna 2010. Volvo Cars listautui Ruotsin pörssiin (Nasdaq Stockholm) vuonna 2021, jolloin siitä tuli erillinen pörssiyhtiö.

Volvo Group on maailmanlaajuinen johtaja kuljetus- ja infrastruktuuriratkaisujen alalla, tarjoten kuorma-autoja, busseja, rakennuskoneita sekä voimaratkaisuja. Yhtiö on investoinut merkittävästi kestäviin kuljetusratkaisuihin, mukaan lukien sähköajoneuvot (EV).

Volvon pitemmän aikavälin taloudellinen kehitys

Volvo Group on kokenut merkittävää taloudellista kasvua viime vuosina. Tässä on yhteenveto yhtiön liikevaihdosta ja oikaistusta liiketuloksesta vuosilta 2021-2023:

  • 2021: Volvo-konsernin liikevaihto oli 372,2 miljardia kruunua, ja oikaistu liiketulos 41 miljardia kruunua, mikä vastasi 11 % marginaalia
  • 2022: Liikevaihto kasvoi 473,5 miljardiin kruunuun, ja oikaistu liiketulos oli 50,5 miljardia kruunua, marginaalin ollessa 10,7 %
  • 2023: Liikevaihto nousi 552,8 miljardiin kruunuun, ja oikaistu liiketulos kasvoi 77,6 miljardiin kruunuun, marginaalin ollessa 14,0 %

Volvon jatkuva liikevaihdon ja marginaalien kasvu osoittaa yhtiön vahvan aseman markkinoilla sekä parantuneen kannattavuuden ja liiketoiminnan tehokkuuden viime vuosina.

Vuoden 2024 toisen kvartaalin tulos

Vuoden 2024 toisella neljänneksellä Volvon liikevaihto oli 140,2 miljardia Ruotsin kruunua, mikä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna, myös valuuttakurssimuutoksilla oikaistuna. Yhtiön oikaistu liikevoitto kuitenkin laski 19,4 miljardiin kruunuun (vuonna 2023: 21,9 miljardia), ja tämä johti 13,9 % liikevoittomarginaaliin, mikä oli pienempi kuin edellisen vuoden 15,4 %.

Kannattavuuteen vaikuttivat edellisen vuoden hinnankorotukset, mutta myyntivolyymien lasku ja tutkimus- ja kehitysinvestointien kasvu, erityisesti kestävään teknologiaan, painoivat tulosta alaspäin. Volvon huoltoliiketoiminta kasvoi valuuttakurssimuutoksilla oikaistuna 5 % ja tuotti 130,3 miljardia kruunua viimeisen 12 kuukauden aikana.

Yhtiö myös tarkensi myyntiennustettaan loppuvuodelle 2024 varovaisemmaksi, johtuen markkinakysynnän mahdollisesta heikkenemisestä, erityisesti Euroopassa, jossa sähköajoneuvojen kysynnän odotetaan hidastuvan.

Raportoitu tilikauden tulos kasvoi 20,3 miljardiin kruunuun verrattuna 14,6 miljardia edellisvuonna. Volvon raportoidun tuloksen nousu vuoden 2024 toisella neljänneksellä johtui osittain kertaluonteisista eristä. Näitä kertaluonteisia eriä oli yhteensä 893 miljoonaa kruunua, jotka kasvattivat raportoitua tulosta. Vuoden 2023 toisen neljänneksen tulosta painoivat puolestaan negatiiviset kertaluonteiset erät, joilla oli 7,27 miljardin kruunun negatiivinen vaikutus.

Osakkeen riskejä

Volvo Groupin osake on laadusta huolimatta syklinen. Volvo toimii raskaassa teollisuudessa, kuten kuorma-autojen ja rakentamiskoneiden valmistuksessa, jotka ovat alttiita talouden suhdanteille. Globaali talouden hidastuminen tai epävarmuus voi vähentää kysyntää Volvon tuotteille, mikä vaikuttaisi negatiivisesti yhtiön liikevaihtoon ja kannattavuuteen.

Sähköistymiseen liittyvät strategiat ja toimet ovat keskeinen osa Volvon pitkän aikavälin kehitystä ja riskienhallintaa. Yhtiö on ollut eturintamassa raskaan liikenteen sähköistämisessä ja investoinut merkittävästi uusiin teknologioihin vähentääkseen hiilijalanjälkeään ja vastatakseen tiukentuviin ympäristövaatimuksiin.

Volvon sähköistymiseen liittyy mahdollisuuksien lisäksi riskejä, kuten komponenttien, erityisesti akkujen, toimitusketjun häiriöt, jotka voivat viivästyttää tuotantoa. Lisäksi sähköajoneuvojen kehitykseen liittyvät korkeat kustannukset voivat heikentää kannattavuutta lyhyellä aikavälillä. Myös sähköajoneuvojen kysyntä vaihtelee eri markkinoilla, ja latausinfrastruktuurin kehittyminen on ratkaiseva tekijä raskaiden ajoneuvojen sähköistymisen onnistumisessa pitkällä aikavälillä.

Volvo Groupin osakkeen pisteet Osaketyökalussa

Volvo on yksi kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalun parhaita osakkeita pisteytyksen perusteella. Ainoastaan momentista ja kasvusta osake saa vähän heikommat pisteet. Momentti onkin tärkeä faktori, jota sijoittajan tulee seurata, kun miettii osakeostojen ajoitusta. Varmempi tapa on odottaa positiivista käännettä momentissa.

Volvo Groupin osakkeen vertailu kilpailijoihin

Osaketyökalulla on helppo vertailla Volvoa kilpailijoihin. Volvon onepagerilla Profiili-kortista löytyy suora linkki, jota klikkaamalla aukeaa kilpailijavertailu.

Volvo Groupin osakkeen vertailu kilpailijoihin

Volvo saa toimialansa osakkeista parhaat kokonaispisteet. Seuraavat ovat amerikkalaiset Cummins ja Paccar. Etenkin Paccar on Volvon lähin kilpailija ja molempien osakkeiden momentti on heikentynyt, joka kertoo markkinoiden huolesta kuorma-autojen hidastuneeseen kysyntään.

Volvo osake vertailu kilpailijat

Arvostuslukujen perusteella Volvo on edullinen. Kilpailijoihin nähden P/E-luvut ovat edullisemmat ja osinkotuotto-% korkeampi. Analyytikot ennustavat hienoista tuloskasvua vuodelle 2025.

Volvo osake arvostusluvut ja kilpailijat

Volvo Groupin osakekurssin kehitys

Volvo Groupin osake on kehittynyt pitemmällä aikavälillä mukavasti. Osaketyökalun mukaan osakkeen kolmen vuoden kokonaistuotto on 64,5 % ja viiden vuoden tuotto 159,9 %. Lyhyt trendi on laskeva, mikä tarjoaa hyvän ostopaikan, kun malttaa odottaa oikeaa hetkeä ja ajoittaa ostot useampaan erään. Ajoituksessa kannattaa seurata Volvo Groupin osakkeen momentin kehitystä Osaketyökalussa.

Volvo osakekurssi

Volvon osakkeen ostaminen

Volvon osaketta on helppo ostaa esimerkiksi Nordnetista tai eTorosta. Katso Volvon kurssi ja avainluvut alla olevan linkin kautta. Voit ostaa eTorosta Volvoa ja 52 muuta osaketta Tukholman pörssistä vain 1$ kaupankäyntipalkkiolla.

Katson Volvon kurssi ja tiedot*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Tekoälyuutiset: Tuoreita mansikoita ja omenia
Novo Nordisk on Tanskan pörssin parhaiten tuottaneita osakkeita
Sijoittajan valinnat