Yhdysvaltoihin odotettua vähemmän työpaikkoja elokuussa

Yhdysvaltojen talouteen lisättiin elokuussa 142 000 uutta työpaikkaa. Työttömyysaste laski pykälän edelliskuusta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen talouteen lisättiin elokuussa 142 000 uutta työpaikkaa. Työttömyysaste laski pykälän edelliskuusta.

Odotettu työllisyysraportti julki

Yhdysvalloissa maatalouden ulkopuolisia työpaikkoja lisääntyi elokuussa 142 000 kappaletta. Työpaikkojen lisäys jäi alle ekonomistien ennustaman 160 000 työpaikan lisäyksen tason. Luku on suurempi kuin alaspäin korjattu heinäkuun 89 000 työpaikan lisäys.

Työttömyysaste laski 4,2 %:iin ennusteiden mukaisesti. Työttömyysaste on Yhdysvalloissa ollut kasvussa vuoden 2024 aikana, ja heinäkuussa lukema oli 4,3 %:ssa.

Markkinoiden alkureaktio työllisyysraporttiin oli melko neutraali. Yhdysvaltojen osakeindeksien futuurit olivat lievässä nousussa raportin julkaisun jälkeen. Työllisyyskehitys on viime kuukausien aikana ollut laskussa.

Myöhemmin perjantaina markkinat kuitenkin kääntyivät selvään laskuun. S&P 500 laski perjantain aikana noin 1,7 % ja päätti heikoimman viikkonsa sitten maaliskuun 2023. Indeksi laski viikon aikana noin 4,3 %.

Yhdysvaltojen työllisyyskehityksen 4kk liukuva keskiarvo

Perjantain työllisyysraportti oli yksi tämän kuun tärkeistä makroluvuista. Sijoittajia on huolestuttanut korkean korkotason vaikutus Yhdysvaltojen työllisyyteen ja talouteen. Seuraava tärkeä makroluku saadaan 11.9. kun julkaistaan Yhdysvaltojen elokuun inflaatio.

Fed päättää ohjauskorkojen mahdollisesta leikkauksesta 18.9. kokouksessa. Odotuksissa on vähintään 0,25 %-yksikön leikkaus ohjauskorkoon. Markkinoiden odotukset jopa 0,50 %-yksikön leikkaukseen syyskuun kokouksessa kerkesivät olla syksyn aikana nousussa.

Odotukset ovat perjantain jälkeen jälleen muuttuneet, ja tällä hetkellä markkinat antavat 0,25 %-yksikön koronlaskulle noin 73 % todennäköisyyden. Kuitenkin odotukset 0,50 %-yksikön leikkauksista myöhemmin tänä vuonna ovat kasvaneet.

Artikkelia päivitetty 9.9.2024 markkinareaktion ja muuttuneiden koronleikkausodotusten osalta.

Sinua voisi kiinnostaa
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio alitti ennustetun tason
Euriborkorot romahtivat – jopa tuhansien eurojen vuosisäästö asuntovelallisille
Sijoittajan valinnat