Tekoälyuutiset: Tuoreita mansikoita ja omenia

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

OpenAI:n ”Strawberry”-malli on täällä

OpenAI esitteli uuden laajan kielimallin nimeltä o1, joka on merkittävä edistysaskel tekoälyn kehityksessä. o1 pystyy monipuolisiin tehtäviin, kuten keskusteluun, koodin kirjoittamiseen, analysointiin ja luovaan kirjoittamiseen. Se on ensimmäinen sarja OpenAI:n ”päättely-malleja”, jotka on koulutettu vastaamaan monimutkaiseempiin, päättelyä vaativiin kysymyksiin. o1-käyttöliittymä on suunniteltu jäljittelemään ihmisen ajatteluprosesseja näyttämällä päättelyvaiheet ja käyttämällä ilmaisuja kuten ”Olen utelias” tai ”Mietin läpi”. OpenAI kuitenkin korostaa, että malli ei oikeasti ajattele kuten ihminen.

Open AI:n mukaan o1 on turvallisempi, luotettavampi ja skaalautuvampi kuin aiemmat mallit. Se on koulutettu noudattamaan tiukkoja turvallisuusperiaatteita ja välttämään haitallisia toimintoja. o1 myös myöntää virheensä ja rajoitteensa rehellisesti.

o1 on saatavilla rajoitetusti tutkijoille ja kehittäjille API:n kautta. OpenAI korostaa, että vaikka o1 on iso edistysaskel, se on vielä kaukana ihmistason yleisälystä. Kehitystyö jatkuu kohti entistä kyvykkäämpiä, turvallisempia ja hyödyllisempiä tekoälymalleja. o1-mallilta puuttuu ainakin vielä joitakin GPT-4o:n ominaisuuksia, kuten tosiasiallinen tieto, verkon selaus ja tiedostojen ja kuvien käsittely.

Lähde: OpenAI

TIME – 100 vaikutusvaltaisinta ihmistä tekoälyn saralla

TIME-lehti on julkaissut listan 100 vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä tekoälyn alalla vuonna 2024. Lista on jaettu neljään kategoriaan: johtajat, innovoijat, ajattelijat ja muokkaajat.

Johtajien kategoriassa on tunnettuja teknologiayritysten johtajia, kuten Googlen Sundar Pichai, Microsoftin Satya Nadella, OpenAI:n Sam Altman ja Metan Mark Zuckerberg. Innovoijien joukossa on muun muassa AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su, Synthesian toimitusjohtaja Victor Riparbelli ja OpenAI:n teknologiajohtaja Mira Murati.

Ajattelijoiden kategoriassa on tekoälytutkijoita ja -asiantuntijoita, kuten Googlen Ray Kurzweil, Anthropicin Amanda Askell ja Jan Leike sekä tekoälyn turvallisuuteen keskittyvä Geoffrey Irving.

Muokkaajien joukossa on poliitikkoja, virkamiehiä ja aktivisteja, jotka pyrkivät muokkaamaan tekoälyn kehitystä ja sääntelyä. Mukana ovat muun muassa YK:n teknologialähettiläs Amandeep Singh Gill, Euroopan komission sisämarkkinoista vastaava komissaari Thierry Breton ja Yhdysvaltain kauppaministeri Gina Raimondo.

Listalla on myös tunnettuja näyttelijöitä, kuten Scarlett Johansson ja Anil Kapoor, jotka ovat olleet mukana tekoälyyn liittyvissä projekteissa tai keskusteluissa.

Applen Intelligence julkaistaan USA:ssa lokakuussa

Apple julkisti ”Apple Eventissään” 9. syyskuuta, että se tuo lokakuussa Yhdysvalloissa markkinoille uuden Apple Intelligence -tekoälyjärjestelmän, joka tulee saataville iOS 18.1, iPadOS 18.1 ja macOS Sequoia 15.1 -käyttöjärjestelmäpäivitysten myötä. Apple julkisti tapahtumassa myös uuden iPhone 16 -malliston, joka on suunniteltu erityisesti Apple Intelligenceä varten.

Apple Intelligence yhdistää generatiivisten mallien voiman käyttäjien henkilökohtaiseen kontekstiin tuottaakseen hyödyllistä ja relevanttia tekoälyä. Monet Apple Intelligencea käyttävät mallit toimivat kokonaan laitteella, ja Private Cloud Compute mahdollistaa laskentatehon skaalauksen paikallisen prosessoinnin ja suurempien, Applen omilla palvelimilla toimivien mallien välillä.

Ensimmäiset Apple Intelligence -ominaisuudet ovat saatavilla lokakuussa Yhdysvalloissa. Näitä ovat mm. kirjoitustyökalut tekstin uudelleenkirjoittamiseen, oikolukuun ja tiivistämiseen, Kuvat-sovelluksessa muistot-toiminnon parannukset ja häiriötekijöiden poistaminen taustalta, äänen tallennus, litterointi ja yhteenveto Muistiinpanot- ja Puhelin-sovelluksissa, ilmoitusten tiivistäminen, sähköpostien priorisointi sekä luonnollisempi ja joustavampi Siri-äänentunnistus.

Myöhemmin julkaistavia ominaisuuksia ovat mm. Image Playground hauskojen kuvien luomiseen, Image Wand muistiinpanojen visuaaliseen tehostamiseen, Genmoji-emojeilla omien emojen luominen, Sirin henkilökohtainen konteksti ja satojen uusien toimintojen suorittaminen eri sovelluksissa sekä pääsy ChatGPT:n tietoihin suoraan iOS:stä, iPadOS:stä ja macOS:stä.

Apple korostaa Apple Intelligencen yksityisyydensuojaa. Applen mukaan käyttäjien tietoja ei koskaan tallenneta tai jaeta Applelle, ja riippumattomat asiantuntijat voivat tarkastaa Applen palvelimilla toimivan koodin varmistaakseen tämän. Myös ChatGPT:n käytössä Sirin tai kirjoitustyökalujen kautta on sisäänrakennettua yksityisyydensuojaa.

Apple Intelligence on saatavilla ilmaisena ohjelmistopäivityksenä tietyille iPhone-, iPad- ja Mac-malleille, joissa on M1-siru tai uudempi. Aluksi se on saatavilla Yhdysvalloissa englanniksi, mutta tuki laajenee muihin englanninkielisiin maihin joulukuussa ja muihin kieliin ensi vuonna. EU:ssa Apple Intelligence on saatavilla Mac-tietokoneille, mutta ei tällä hetkellä iPhonelle ja iPadille.

Kuva: Apple

Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa

Tekoälyllä tuotetut sijoituspalvelut ovat nostaneet suosiotaan Yhdysvalloissa. Edullisuus ja algoritmiin perustuvan päätöksenteon läpinäkyvyys ovat AI-sijoituspalveluiden valtteja. Palvelut ovat tulossa myös Euroopan markkinoille.

Topias Pätäri ja Sijoittaja.fi keräävät kyselyllä vastauksia suomalaisilta sijoittajilta. Vastausten perusteellä tuotetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kandidaatintutkielma, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Sähkön hinta pysynee korkealla syyskuun loppuun
Tuore pörssilistautuja Canatu tavoittelee vahvan kasvun jatkumista
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Sijoittajan valinnat