Viikon osinko-osake: Aktian osake tarjoaa jäätävää osinkotuottoa

Viikon osinko-osake on tällä kertaa Aktia Pankki Oyj. Aktia on toimittanut kuluvana vuonna kaksi positiivista osavuositulosta, mutta silti osake ei ole kuronut osinkodippiä. Nykyisellä kurssitasolla osakkeen osinkotuotto on todella houkutteleva.

Juho Toratti
Juho Toratti

Viikon osinko-osake on tällä kertaa Aktia Pankki Oyj. Aktia on toimittanut kuluvana vuonna kaksi positiivista osavuositulosta, mutta silti osake ei ole kuronut osinkodippiä. Nykyisellä kurssitasolla osakkeen osinkotuotto on todella houkutteleva.

Aktia tunnetaan laadusta ja osingosta

Aktia on suomalainen varainhoitaja, pankki ja henkivakuuttaja, joka on luonut vaurautta ja hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Aktia Pankki Oyj toimii kattavasti ympäri Suomen, minkä lisäksi yhtiön palkitun varainhoidon rahastoja myydään kansainvälisesti. Johtavaksi varainhoitajapankiksi tähtäävä Aktia on tunnettu laadukkaana sijoituskohteena, joka jakaa osakkeenomistajilleen kilpailukykyistä osinkoa.

Sijoittajan näkökulmasta Aktian osake erottuu tällä hetkellä edukseen nimenomaan vahvalla osingollaan. Tästä syystä osake valittiin analyysin viimeisimmässä päivityksessä mukaan yhdeksi Suomen parhaaksi osinko-osakkeeksi.

Toisella neljänneksellä Aktia paransi tulostaan ja täsmensi ohjaustaan

Aktia jatkoi vahvaa suoriutumistaan vuoden 2024 toisella kvartaalilla. Varainhoitajapankin liiketoimintojen tuotot olivat 76,7 milj, euroa (ennusta 76,6 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liiketulos oli 30,8 milj. euroa (ennuste 33,5 milj. euroa).

Vuoden toisella neljänneksellä Aktian liiketoiminnan tuotot kasvoivat 11 prosenttia vertailukaudesta korkokatteen ja henkivakuutusneton hyvän kehityksen ajamana. Yhtiön vertailukelpoinen kulu-tuottosuhde vahvistui ja oli 0,57, mikä on parempi kuin Aktian pitkän aikavälin tavoite (alle 0,60). Myös vertailukelpoinen oman pääoman tuotto (ROE) pysyi hyvällä tasolla 14,9 prosentissa.

Aktia Pankki Oyj:n vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi Q2:lla yhteensä 21 prosenttia vertailukaudesta. Tulos parani kaikilla Aktian liiketoiminta-alueilla. Toisella neljänneksellä yhtiön luottotappiovaraukset kasvoivat hieman edellisvuodesta. Aktian johdon mukaan luottotappiovaraukset pysyivät kuitenkin maltillisina hyvän riskienhallinnan ja luottokannan laadun ansiosta.

Puolivuosikatsauksen yhteydessä Aktia päivitti näkymiään vuodelle 2024. Yhtiö täsmensi odottavansa sen vertailukelpoisen liikevoiton olevan korkeampi kuin edellisvuonna, kun vielä aiemmassa ohjeistuksessa liikevoiton odotettiin olevan jonkin verran korkeampi tai korkeampi.

Nykyisellä kurssilla Aktian osake tarjoaa todella houkuttelevaa osinkotuottoa

Aktian osinkopolitiikkana on tarjota omistajilleen kilpailukykyistä osinkotuottoa konsernin tuloskehityksen sallimissa rajoissa. Käytännössä yhtiö pyrkii jakamaan tilikauden voitostaan noin 60 prosenttia ulos osinkona. Koska vuosittain jaettava osinko on sidottu yhtiön taloudelliseen kehitykseen eikä Aktia ole linjannut osinkopolitiikassaan tavoittelevansa vuosittain kasvavaa osinkoa, on yhtiön osinkohistoria heilahdellut melko paljon. Osakekurssiinsa nähden Aktia on kuitenkin jakanut varsin vahvaa osinkoa jo vuodesta 2010.

Aktia Pankki osinko: Aktia Pankin osinkohistoria vuodesta 2018 sekä osinkoennuste kuluvalle tilikaudelle 2024.
Aktia Pankin osinkohistoria vuodesta 2018 sekä osinkoennuste kuluvalle tilikaudelle 2024.

Kuluva vuosi 2024 on ollut Aktialle suotuisa ja analyytikot odottavatkin yhtiön parantavan vertailukelpoista osakekohtaista tulostaan 1,34 euroon viime vuoden 1,19 eurosta. Yhtiön osinkopolitiikan mukaisesti tämä tarkoittaisi 0,80 euron osinkoa.

Vuoden ensimmäisen puoliskon tuloskehityksen sekä päivitettyjen näkymien perusteella tulos- ja osinkoennuste ovat erittäin mahdollisia. Kesäkuun loppuun mennessä Aktia nimittäin onnistui jo nostamaan vertailukelpoisen EPS:n 0,72 euroon, mikä vastaa jo noin 54 prosenttia analyytikoiden koko vuoden konsensustulosennusteesta. Myös yhtiön tase on vakavarainen, mikä osaltaan tukee odotettua osingon kasvua. Osinkoennusteen toteutuminen tarkoittaisi jopa 14,3 prosentin kasvua edellisvuodesta.

Vaikka Aktia Pankki on toimittanut tälle vuotta jo kaksi positiivista kvartaalitulosta, on yhtiön osakekurssi laskenut vuoden alusta. Osakekurssi on välissä hakenut suuntaa ylöspäin, mutta markkinoiden riskit ovat painaneet sitä jälleen alas. Aktian osake ei ole vieläkään kuronut huhtikuun alussa irronneen osingon aiheuttamaa kurssilaskua. Päinvastoin, osakkeen arvo on tällä hetkellä matalampi kuin heti osingon irtoamisen jälkeen. Tämänhetkisen matalan osakearvostuksen myötä Aktian osake tarjoaakin kuluvan tilikauden osinkoennusteella jäätävän vahvaa 8,8 prosentin osinkotuottoa.

Aktia osinko: Aktian osakekurssi vuodesta 2022.
Aktian osakekurssi Sijoittaja360-palvelussa.

Aktian osake Osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360-palvelun Osaketyökalussa Aktia Pankki saa tällä hetkellä todella vahvat 78 kokonaispistettä. Tämä sijoittaa Aktian koko Työkalun kuudenneksi parhaaksi osakkeeksi kokonaispisteillä mitattuna.

Aktian kokonaispisteitä nostaa erityisesti osinkopisteet. Yhtiö saa houkuttelevan osinkotuottoprosenttinsa johdosta täyden kympin osinkopisteet. Osingon ohella Aktia erottuu edukseen matalalla riskillää, sekä kiitettävillä laatu- ja arvopisteillä.

Aktia osinko: Aktian osakkeen saamat kokonaispisteet Osaketyökalussa
Aktian osakkeen saamat kokonaispisteet Sijoittaja360-palvelun Osaketyökalussa.

Vertaile parhaita osinkoyhtiöitä Osaketyökalussa

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osioon on kerätty useita valmiita listoja ja mallisalkkuja, ja myös parhaiden osinkoyhtiöiden lista löytyy sivuilta. Klikkaamalla ”Katso lista työkalussa” -painiketta saat kätevästi artikkelin osakkeet tarkasteluun Osaketyökalussa.

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja-Live: Markkinakatsaus ja kuumimmat tekoälyosakkeet
Mandatumin ensimmäinen pörssivuosi tulossa täyteen
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Sijoittajan valinnat