Tuore pörssilistautuja Canatu tavoittelee vahvan kasvun jatkumista

Teknologiayhtiö Canatu yhdistyi Lifeline SPAC I:n kanssa, ja kaupankäynti Canatu Oyj:n osakkeilla alkoi First North -listalla. Minkälainen yhtiö tuore pörssitulokas on?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Teknologiayhtiö Canatu yhdistyi Lifeline SPAC I:n kanssa, ja kaupankäynti Canatu Oyj:n osakkeilla alkoi First North -listalla. Minkälainen yhtiö tuore pörssitulokas on?

Canatun osake First North -listalle

Helsingin pörssi sai tänään uuden tulokkaan, kun teknologiayhtiö Canatu yhdistyi spac-yhtiö Lifeline SPAC I:n kanssa. Lifeline Spac tiedotti heinäkuun alussa osakevaihtosopimuksesta, jolla kuoriyhtiö hankkii kaikki Canatun osakkeet, optio-oikeudet ja muut Canatun osakkeisiin oikeuttavat erityiset oikeudet.

Canatun osalta listautuminen mahdollistaa yhtiölle paremmat mahdollisuudet kasvattaa pääomaa ja vahvistaa asemaansa markkinoilla. Kaupankäynti tuoreilla Canatu Oyj:n osakkeilla alkoi Helsingin pörssin First North -markkinapaikalla. Osake oli pörssin avautuessa muutaman prosentin nousussa. Vaihto on osakkeella melko vähäistä.

Tavoitteena 100 miljoonan euron liikevaihto

Canatu on suomalainen yhtiö, joka on erikoistunut hiilinanoputkitekniikkaan. Yrityksen ratkaisuja käytetään pääasiassa puolijohde- ja autoteollisuudessa, kuten kuljettajaa avustavissa järjestelmissä ja ultraviolettilitografiassa, joka on keskeinen teknologia edistyneiden mikroprosessorien valmistuksessa. Canatu on myös laajentamassa sovelluksiaan lääketieteellisiin diagnostiikkalaitteisiin, kuten bioantureihin.

Canatu on kasvanut viime vuosien aikana nopeaa tahtia. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli noin 5,5 milj. euroa, ja vuonna 2023 liikevaihto saavutti jo 13,6 milj. euron tason. Kasvulle odotetaan jatkoa, ja yhtiö ennakoi vuoden 2024 liikevaihdon olevan noin 20–25 milj. euroa.

Puolijohdemarkkinat ovat Canatun merkittävin kasvualue, sillä se on keskeinen tekoälyn ja mikrosirujen kehityksen vuoksi. Suurin osa yhtiön myynnistä tulee puolijohdeteollisuudesta. Yhtiön mukaan noin 80 prosenttia sen liikevaihdosta vuonna 2023 oli peräisin tältä segmentiltä ja noin 20 prosenttia autoteollisuuden asiakkailta.  

Canatu on toistaiseksi tappiollinen yhtiö. Vuoden 2023 liiketappio oli noin 0,6 milj. euroa ja tilikauden tappio 1,3 milj. euroa. Yhtiöllä on tuleville vuosille vahvat kasvutavoitteet ja myös tulos aiotaan kääntää voitolliseksi. Taloudellisena tavoitteena Canatu tavoittelee yli 100 milj. euron liikevaihtoa vuonna 2027 ja yli 30 % liikevoittomarginaalia.

Canatu sijoituskohteena

Canatu tarjoaa mielenkiintoisen sijoitusmahdollisuuden kasvuyhtiöistä kiinnostuneille sijoittajille. Canatu toimii nopeasti kehittyvillä ja teknologisesti edistyneillä aloilla, kuten puolijohteissa, autoteollisuudessa ja diagnostiikassa. Canatu on osoittanut viime vuosien aikana vahvaa kasvupotentiaali, ja yhtiöllä on myös jatkossa kunnianhimoiset tavoitteet kasvun osalta. Vuoden 2027 tavoite 100 milj. euron liikevaihdosta tarkoittaisi vuositasolla keskimäärin 65 % vuotuista kasvutahtia.

Yhdistyminen Lifeline Spacin kanssa tuo Canatulle lisäpääomaa ja paremmat mahdollisuudet houkutella osaavia työntekijöitä. Canatun mukaan muita yhdistymisen hyötyjä ovat esimerkiksi kasvava uskottavuus asiakkaiden ja sidosryhmien keskuudessa sekä hyötyminen Lifeline Spacin kokemuksesta teknologiayritysten rahoittamisessa ja kehittämisessä. Canatun teknologisen osaamisen yhdistettynä Lifeline Spacin verkostoihin voi nopeuttaa yhtiön kansainvälistä laajenemista ja liiketoiminnan kasvua.

Riskinä Canatun osakkeen kohdalla on nopeasti kohoavat kasvuodotukset, jotka nostaisivat yhtiön arvostusta. Vahvat kasvuodotukset myös vaativat vahvan kasvun toteutumista, ja kasvun hyytyminen tyypillisesti laskee osakkeiden kursseja arvostuksen laskiessa. Canatun liiketoiminta on esimerkiksi keskittynyt etenkin puolijohdeteollisuuden asiakkaisiin, ja mikäli kysyntä tällä asiakassegmentillä vähenisi voisi se näkyä nopeasti myös Canatun kasvussa.

Sinua voisi kiinnostaa
kone osake
KONE osake: KONE julkaisi uuden strategian vuosille 2025-2030
Fediltä historiallinen 0,50 prosenttiyksikön ohjauskoronlasku – mitä tarkoittaa markkinoille
Kiinteistöosakkeet nousseet sijoittajien suosioon – treidi-ideana VICI Properties
Sijoittajan valinnat