Mandatumin ensimmäinen pörssivuosi tulossa täyteen

Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Sampo-konserni eriytti Mandatumin itsenäiseksi pörssiyhtiöksi. Miltä ensimmäinen pörssivuosi on Mandatumin osalta näyttänyt?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Sampo-konserni eriytti Mandatumin itsenäiseksi pörssiyhtiöksi. Miltä ensimmäinen pörssivuosi on Mandatumin osalta näyttänyt?

Mandatumilla pian vuosi täyteen pörssissä

Pian alkaa olla kulunut vuosi viime vuoden suurimmasta listautumistapahtumasta Helsingin pörssissä, kun Mandatum eriytettiin Sampo-konsernista, ja kaupankäynti Mandatumin osakkeilla alkoi lokakuun alussa 2023.

Tapahtumasta teki mielenkiintoisen se, että Sampo on yksi Helsingin pörssin omistetuimpia yhtiöitä, ja jakautumisen yhteydessä jokaisesta Sammon omistajasta tuli automaattisesti myös Mandatumin omistaja, eli Mandatum nousi saman tien yhdeksi omistetuimmaksi yhtiöksi.

Kiinnostus Mandatumin osaketta kohtaan oli kaupankäynnin alettua suurta, ja Mandatum keräsi ensimmäisen pörssikuukautensa aikana nettomääräisesti tuhansia uusia omistajia Sammolta saatujen omistajien lisäksi. Mandatum nousi nopeasti Sammon ohi Helsingin pörssin kolmanneksi omistetuimmaksi yhtiöksi.

Omistajien nettomäärässä ei ole tämän jälkeen tapahtunut suurta muutosta. Elokuun 2024 lopussa Mandatumilla oli noin 219 000 omistajaa Euroclear Finlandin tilastojen mukaan ja on Helsingin pörssin neljänneksi omistetuin yhtiö Nordean, Nokian ja Fortumin jälkeen.

Mandatumilta vahvaa tuloskehitystä

Kuluva vuosi 2024 on käynnistynyt itsenäisen Mandatumin osalta varsin mallikkaasti. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla tulos ennen veroja nousi 53 prosenttia 122,7 milj. euroon. Palkkiotulot kasvoivat Varainhoito-segmentin hyvän kehityksen siivittämänä. Myös Sijoitustoiminnan tulos oli selvässä kasvussa.

Ensimmäinen vuosipuolisko sijoitusmarkkinoilla oli Mandatumin mukaan vahva, ja sekä osake- että yrityslainamarkkinat tuottivat hyvin. Kuluvalle vuodelle Mandatum odottaa palkkiotuloksen kasvavan edellisvuodesta ja laskuperustekorkoisen kannan supistuvan.

Mandatumin osakkeen kehitys

Mandatumin osakkeella käytiin vilkkaasti kauppaa sen ensimmäisinä pörssipäivinä. Osake aloitti kaupankäynnin alle 4 eurossa ja ensimmäisten päivien aikana osake valahti noin 3,3 euron tasoille. Näiltä tasoilta osake kuitenkin korjasi nopeasti ylöspäin ja kuluneen vuoden aikana osake on kivunnut 4,2 euron päälle.

Pelkän kurssikehityksen kautta Mandatumin osake on tuottanut ensimmäisestä pörssipäivästä saakka noin 15 %. Mandatumilla on kuitenkin korkea osinkotuotto, ja osingot huomioituna osake on tuottanut yhteensä noin 25 %. Kuluvana vuonna kokonaistuottoa on syntynyt noin 12,5 %.

Mandatumin osakekurssi. Kuva: Sijoittaja360

Tutki Mandatumin osaketta Osaketyökalussa

Mandatumin kokonaistuottolukuja, sekä tunnuslukuja ja osakkeen pisteytystä voi tarkastella helposti Sijoittaja.fi:n Osaketyökalun avulla. Työkalu pisteyttää osakkeet kuuden pääfaktorin mukaan (momentti, kokonaisriski, laatu, arvo, kasvu ja osinko) ja muodostaa näiden pohjalta osakkeen kokonaispisteet, mikä kertoo osakkeen houkuttelevuudesta. Työkalun avulla Mandatumin osaketta on helppo vertailla Helsingin pörssin muihin osakkeisiin.

Sinua voisi kiinnostaa
kone osake
KONE osake: KONE julkaisi uuden strategian vuosille 2025-2030
Fediltä historiallinen 0,50 prosenttiyksikön ohjauskoronlasku – mitä tarkoittaa markkinoille
Kiinteistöosakkeet nousseet sijoittajien suosioon – treidi-ideana VICI Properties
Sijoittajan valinnat