Tekoälyuutiset: Tekoälyn IQ-testejä

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

OpenAI:n uusi o1-mallin älykkyysosamäärä on 120

Maximum Truth -analyysisivuston mukaan OpenAI:n uusi tekoälymalli ”o1” on saavuttanut merkittävän läpimurron älykkyydessä. Norjan Mensa-älykkyystestissä o1 sai 25/35 pistettä, mikä viittaa noin 120 älykkyysosamäärään. Tämä on selvästi keskimääräistä ihmistä korkeampi tulos.

Artikkelin kirjoittaja analysoi o1:n vastauksia testin vaikeimpiin kysymyksiin. Tekoäly pystyi havaitsemaan monitahoisia loogisia kuvioita ja selittämään päättelyään. Se ei kuitenkaan ollut täydellinen, vaan teki myös joitain virheitä. Kirjoittaja suoritti lisätestejä varmistuakseen, etteivät kysymykset olleet tekoälyn koulutusaineistossa. Hän loi uusia offline-kysymyksiä, joita tekoälyt eivät olleet nähneet. o1 pärjäsi niissäkin ylivoimaisesti, mikä viittaa aitoon edistykseen päättelykyvyssä eikä vain koulutusaineiston toistamiseen.

Lisätutkimukset olisivat tarpeen tulosten tarkentamiseksi, mutta vaikuttaa siltä, että johtavien tekoälyjen älykkyysosamäärä on nyt jossain 100-120 välillä. Kirjoittaja ennustaa, että vuoteen 2026 mennessä tekoälyt voivat ylittää 140 pisteen rajan. Tulokset osoittavat, että tekoälyt kykenevät aitoon älylliseen päättelyyn eivätkä vain toista koulutusaineistoaan. Tämä merkittävä edistysaskel antaa vihjeitä myös ihmisälyn luonteesta.

Lue koko artikkeli esimerkkeineen, kuinka o1 päätteli vastaukset.

Lähde: TrackingAI.org/IQ

Tekoäly onnistui ihmisiä muuttamaan salaliittoteorioihin uskomista

DailyAI raportoi MIT:n ja Cornellin yliopiston tutkimuksesta, jossa tutkijat käyttivät OpenAI:n GPT-4 Turbo -tekoälybottia suostuttelemaan ihmisiä luopumaan salaliittoteorioihin uskomisesta. Tutkimuksessa 1000 osallistujaa kuvaili uskomansa salaliittoteorian ja sen tueksi kokemansa todisteet. Chatbotin kanssa keskusteltuaan osallistujien usko valitsemaansa salaliittoteoriaan väheni keskimäärin 21,43%. Vaikutus säilyi jopa kaksi kuukautta myöhemmin.

Tutkijat päättelivät, että monet salaliittoteoreetikoista, vahvastikin uskomuksiin sitoutuneista, muuttivat näkemyksiään kohdattuaan tekoälyn, joka argumentoi vakuuttavasti heidän kantaansa vastaan. Tekoälyä voitaisiin käyttää torjumaan salaliittoteorioita ja valeuutisia sosiaalisessa mediassa. Toisaalta tutkijat varoittavat, että ilman asianmukaisia suojatoimia tekoäly voisi myös suostutella ihmisiä omaksumaan kyseenalaisia uskomuksia tai toimia laajamittaisena suostuttelun välineenä.

Huolena on, että tekoäly ei sisäsyntyisesti tiedä, mikä on totta ja mikä ei, vaan se riippuu sen koulutusaineiston sisällöstä. Samat mallit, jotka voisivat vakuuttaa luopumaan uskomuksesta maan litteydestä, voisivat esimerkiksi lobbareiden käyttäminä suostutella uskomaan, että tupakoinnin vastaiset lait ovat huonoja tai ilmastonmuutosta ei tapahdu.

Tunnettu elokuvastudio solmi sopimuksen Runwayn kanssa

Wall Street Journalin mukaan Lionsgate, tunnettu elokuvastudio mm. John Wick -elokuvien takana, on solminut monivuotisen sopimuksen tekoäly-startup Runwayn kanssa. Sopimuksen tavoitteena on hyödyntää Runwayn tekoälytyökaluja Lionsgaten elokuvien ja TV-ohjelmien tuotannossa. Tekoälyä käytetään esimerkiksi käsikirjoitusten analysointiin, roolien täyttämiseen ja kuvakäsikirjoitusten luomiseen.

Lionsgate on ensimmäinen suuri Hollywood-studio, joka solmii tämän tyyppisen sopimuksen tekoäly-startupin kanssa. Sopimus heijastaa kasvavaa kiinnostusta tekoälyn hyödyntämiseen viihdealalla. Runwayn toimitusjohtaja Cristóbal Valenzuela uskoo, että tekoäly voi auttaa nopeuttamaan luovaa prosessia ja mahdollistaa sisällön tuottamisen aiempaa tehokkaammin ja edullisemmin.

Tekoälyn käyttö herättää kuitenkin myös huolia esimerkiksi työpaikkojen menettämisestä. Lionsgate ja Runway korostavat, että tekoäly on tarkoitettu täydentämään ihmisten luovaa työtä eikä korvaamaan sitä.

Sopimus on osa Lionsgaten strategiaa hyödyntää uutta teknologiaa ja dataa sisällöntuotannossa. Studio on aiemmin perustanut data-analytiikkaosaston ja investoinut interaktiiviseen tarinankerrontaan erikoistuneeseen yritykseen.

Kuva: Runway

Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa

Tekoälyllä tuotetut sijoituspalvelut ovat nostaneet suosiotaan Yhdysvalloissa. Edullisuus ja algoritmiin perustuvan päätöksenteon läpinäkyvyys ovat AI-sijoituspalveluiden valtteja. Palvelut ovat tulossa myös Euroopan markkinoille.

Topias Pätäri ja Sijoittaja.fi keräävät kyselyllä vastauksia suomalaisilta sijoittajilta. Vastausten perusteellä tuotetaan Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa kandidaatintutkielma, jossa selvitetään suomalaisten suhtautumista tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
NVIDIAn tulos analyysissa – jatkaako osakekurssi nousukiidossa
Markkina odottaa Nvidian Q3-tulosta
Analyysi: Ovaron tulos painui, mutta perusbisnes toimii
Sijoittajan valinnat