Osinkosijoittajat innostuneet Telian osakkeesta

Telian osake on historiassa tarjonnut vahvaa osinkotuottoa. Osinkosijoittajat ovat viimeisen 12 kk aikana innostuneet osakkeesta ja se on noussut vahvasti. Miltä Telia näyttää pitkän aikavälin osinkosijoituksena?

Juho Toratti
Juho Toratti

Telian osake on historiassa tarjonnut vahvaa osinkotuottoa. Osinkosijoittajat ovat viimeisen 12 kk aikana innostuneet osakkeesta ja se on noussut vahvasti. Miltä Telia näyttää pitkän aikavälin osinkosijoituksena?

Telia on johtava telekommunikaatioyhtiö

Telia on monikansallinen teleoperaattori ja Pohjoismaiden sekä Baltian johtava telekommunikaatioyhtiö. Noin 170 vuoden päähän juureutuva Telia on saavuttanut nykyisen muotonsa vuonna 2002, kun ruotsalainen Telia fuusioitui suomalaiseen Soneraan. Tästä syystä nykyisen yhtiön osake on noteerattu Tukholman pörssin lisäksi Helsingin pörssissä.

Tänä päivänä Telian asema Baltiassa ja Pohjoismaissa on todella vakiintunut. Yhtiö tarjoaa digitaalisia palveluita sekä digitaalista infrastruktuuria Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Norjassa. Telekommunikaation lisäksi Telialla on tänä päivänä vahva positio ICT-alalla sekä mediassa. Yhtiö omistaa esimerkiksi CMoren sekä suomalaisen MTV:n.

Telian Q2-tulos yli ennusteiden

Kuluvan vuoden 2024 toisella neljänneksellä Telian liikevaihto oli 1 938 milj. euroa (ennuste 1 940 milj. euroa) ja oikaistu liiketulos 277 milj. euroa (ennuste 247 milj. euroa). Telian liikevaihdon kasvu teleoperaatiotoiminnoissa jatkui toisella neljänneksellä, ja asiakastyytyväisyys parani entisestään. TV- ja mediatoiminnan liikevaihto palasi kasvuun ja sekä saavutti positiivisen käyttökatteen. Kokonaisuudessaan toinen neljännes vastasi Telian johdon odotuksia, kun yhtiön palveluiden liikevaihto kasvoi 2,5 % ja oikaistu käyttökate kasvoi 5,3 % vertailukaudesta.

Telia säilytti ohjauksensa koko vuodelle 2024 ennallaan. Yhtiö odottaa sen palveluliikevaihdon sekä oikaistun käyttökatteen (EBITDA) kasvavan matalin yksinumeroisin luvuin vertailuvuoden tasosta. Vahvan vertailukauden takia Telian johto odottaa yhtiön käyttökatteen pysyvän edellisvuoden vastaavan ajanjakson tasolla vuoden kolmannella neljänneksellä. Neljännellä neljänneksellä kannattavuuden uskotaan kuitenkin parantuvan selvästi.

Telia Osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan kotimaisten osakkeiden Osaketyökalussa Telian osake saa keskimääräistä paremmat 69 pistettä. Osake erottuu tällä hetkellä edukseen erityisesti matalalla kokonaisriskillään sekä todella vahvalla momentilla. Näiden lisäksi Telia saa erinomaisest pisteet osingosta ja hyvät laadusta.

Telian osakekurssi

Telian osake on ollut heikko pitkän aikavälin sijoitus, mutta viimeisen 12 kk aikana Telia on tuottanut lähs 65 % ja kuluvana vuotenakin yli 36 prosenttia. Osaketyökalun antamat 10 pistettä momentista voi havaita, kun tutkii Telian osakekurssia. Yksi syy kurssinousun taustalla ovat laskeneet korot. Telian korkokulut laskevat tulevaisuudessa, mikä parantaa tulosta ja osakkeen tarjoama osinkotuotto suhteessa korkosijoituksiin on houkuttelevampi.

telia osake

Telia on viime vuosina jakanut vahvaa osinkoa suhteessa osakekurssiin

Vuoteen 2019 saakka Telian osingonjakopolitiikkana oli pyrkiä jakamaan vähintään 80 prosenttia operatiivisesta vapaasta kassavirrasta ulos osinkona. Vuonna 2020 yhtiö päivitti osinkopolitiikkaansa progressiivisemmaksi. Voimassa olevan osinkopolitiikan mukaan Telia pyrkii progressiiviseen osingonjakoon, jossa vuotuisena vähimmäistasona on kuitenkin 2,00 kruunua per osake (0,18 euroa). Tavoitteena yhtiöllä olisi kasvattaa osinkoa 0-5 prosenttia vuodessa.

Viime vuosina Telia on kuitenkin kärsinyt heikosta markkinatilanteesta ja yhtiön sisäisistä haasteista. Heikko tuloskehitys on näkynyt myös vuotuisessa osingossa, eikä Telia ole pystynyt kunnolla kasvattamaan osinkoaan 2020-luvulla. Sen sijaan 2,00 kruunun minimiosingosta yhtiö on pitänyt vakuuttavasti kiinni.

Kuluvalta tilikaudelta analyytikot kuitenkin odottavat Telian joutuvan tinkimään nykyisestä osinkopolitiikastaan.

Osaketyökalun osinkopisteet lasketaan kahdesta osinkofaktorista: Osingon vakaudesta ja kasvusta sekä osinkotuottoprosentista. Vaikka viimeisen kuuden vuoden tarkasteluperiodilla Telian osinko ei ole kasvanut, on yhtiö pitänyt osakekohtaisen osingon vakaasti yli kahdessa kruunussa. Osakkeen kurssiin suhteutettuna maksettu osinko on myös ollut melko vahvaa. Näistä syistä Telian osake saa kiitettävät osinkopisteet.

Vakaan osingon jakaminen on käynyt Telian taseelle raskaaksi

Kuten sanottu, on Telia kärvistellyt melko suurista haasteista viimeisen kuuden vuoden tarkastelujaksolla. Tämä näkyy erityisesti yhtiön osakekohtaisessa tuloksessa (EPS Total), joka on vuosina 2018-2023 ollut positiivinen vain kahdesti – vuosina 2019 ja 2021. Tällöinkin EPS oli vain 0,30 kruunun luokkaa.

Toisin sanoen tämä tarkoittaa sitä, ettei Telia ole pystynyt kattamaan vuotuista osinkoaan osakekohtaisella tuloksellaan kertaakaan viimeisen kuuden vuoden aikana. Jokainen osinko on siis maksettu yhtiön muusta vapaasta pääomasta. Vuosien saatossa tämä on syönyt yhtiön omia varoja ja kasvattanut yhtiön velkaantumisastetta. Tällä hetkellä Telian nettovelkaantumisaste on 167,8 prosenttia. Toisaalta Telian kassavirta on vahvistunut ja Q2-raportin mukaan nettovelka suhteessa käyttökatteeseen on 2,2, mikä ei ole huolestuttava luku.

Onko Telia varteenotettava osinko-osake?

Yhteenvetona Telian voisi sanoa olevan varteenotettava valinta lyhyen sijoitushorisontin osinko-osakesalkkuun. Etenkin, kun osakkeen momentti on vahva. Telian osake tarjoaa kurssinousun jälkeenkin analyytikoiden 1,90 kruunun osinkoennusteella keskimääräistä parempaa 5,6 prosentin osinkotuottoa. Osake voisi sopia sijoittajalle, joka uskoo yhtiön kykenevän maksamaan kuluvalta tilikaudelta yhtiön tavoitteen mukaista 2,00SEK osinkoa, joka siis ylittäisi analyytikoiden ennusteet.

Pitkäntähtäimen osinkosijoittajan näkökulmasta Telian pitäisi pystyä parantamaan tuloksentekokykyä, jotta näköpiirissä olisi kasvavaa osinkoa tulevina vuosina. Analyytikot ennakoivat edelleen koko vuoden osakekohtaisen tuloksen jäävän alle kahden kruunun (1,71 SEK). Myöskään vuodelle 2025 ei povata järin merkittävää tuloskasvua. Tulosnäkymiin saataneen vastauksia 26.9.2024 pidettävässä pääomamarkkinapäivässä.

Bowa näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittajan tehokkaimmat verosuunnitteluvinkit
Tekoälyuutiset: ChatGPT puhuu nyt kunnolla
Mikä on indeksi ja miten siihen voi sijoittaa?
Sijoittajan valinnat