Musti Group osake: Heikko kuluttajaluottamus hidastaa Mustin kasvua

Musti Group on kasvanut viime vuosien aikana vakaasti Pohjoismaisilla markkinoilla, mutta kulunut tilikausi on sujunut haastavammissa merkeissä. Yhtiön johto näkee Mustin kuitenkin asemoituneen hyvin talousnäkymien ja kuluttajien luottamuksen tulevaan parantumiseen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Musti Group on kasvanut viime vuosien aikana vakaasti Pohjoismaisilla markkinoilla, mutta kulunut tilikausi on sujunut haastavammissa merkeissä. Yhtiön johto näkee Mustin kuitenkin asemoituneen hyvin talousnäkymien ja kuluttajien luottamuksen tulevaan parantumiseen.

Musti Group

Musti Group on Pohjoismaiden johtava lemmikkieläintarvikeyhtiö. Yhtiö toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Musti on keskittynyt tarjoamaan laajan valikoiman tuotteita ja palveluita lemmikeille ja niiden omistajille, mukaan lukien ruoka, tarvikkeet, hygieniatuotteet ja hoitopalvelut.

Ruoka ja kulutustuotteet ovat yhtiön merkittävin myynnin tukijalka, ja ne muodostivat noin 70 % yhtiön myynnistä tilikauden 2023 aikana. Mustin monikanavaisessa liiketoimintamallissa yhdistyvät myymälät ja verkkokauppa. Yhtiön tuoteportfolio kattaa sekä kansainvälisesti tunnettuja brändejä että omia tuotemerkkejä.

Yhtiö toimii markkinoilla, joilla kuluttajat arvostavat laatua ja palvelua. Yhtiö mukaan niin sanottu ”Pet Parenting” -trendi, joka viittaa ihmisten taipumukseen kohdella lemmikkejään kuin perheenjäseniä, on auttanut kasvattamaan premium-ruokien ja monipuolisemman tuote- ja palveluvalikoiman kysyntää.

Musti Group on kasvanut vakaasti

Musti Group on kasvanut viime vuosien aikana tasaisesti. Yhtiön liikevaihdon keskimääräinen kasvutahti on ollut noin 15 % vuositasolla. Kannattavuus on ollut myös hyvällä tasolla. Tilikaudella 2023 yhtiön liikevaihto kasvoi 9 % ja oikaistu EBITA-marginaali oli 10,0 %.

Tilikausi 2024 on kuitenkin sujunut haastavammissa merkeissä. Kuluvaa tilikautta ovat leimanneet kuluttajien heikko luottamus ja inflaation vaikutukset myyntiin ja kannattavuuteen. Liikevaihdon kasvu on ollut maltillista, mutta verkkokauppa on kasvanut tasaisesti ja sen merkitys yhtiön liiketoiminnalle on korostunut. Verkkokauppamyynnin osuus on noin neljännes yhtiön kokonaisliikevaihdosta.

Tilikauden 2024 kolmannella neljänneksellä Mustin liikevaihto kasvoi 0,7 % vertailukaudesta ja oikaistu EBITA-marginaali laski 3,7 (9,2) prosenttiin. Tuloslaskuun vaikutti pääosin myyntikatteen paineet, mikä johtui heikosta kuluttajakysynnästä.

Kuluttajien heikko luottamus on vähentänyt halukkuutta uusien koiran- tai kissanpentujen hankintaan, mutta yhtiön johdon mukaan markkinat ovat palautumassa pitkän aikavälin trendin tasolle. Musti on kuitenkin markkinajohtaja rakenteellisesti kasvavilla markkinoilla, ja yhtiön toimitusjohtaja David Rönnberg näkee Mustin olevan asemoitunut hyvin talousnäkymien ja kuluttajien luottamuksen parantumiseen.

Musti panostaa edelleen kasvuun tilapäisesti heikentyneillä markkinoilla. Huhtikuussa 2024 Musti päätti luopua aikaisemmista taloudellisista tavoitteista ja samalla Musti luopui osingonmaksusta. Jatkossa yhtiön tulos tullaan käyttämään investointien ja kasvun rahoittamiseen.

Musti Group osake

Listautumisensa jälkeen keväällä 2020 Musti Groupin osake oli vahvassa nousussa vuoden 2021 puoleenväliin saakka. Musti oli yksi korona-ajan hyötyjistä, kun lemmikkien lukumäärä ja koiranpentujen rekisteröinti kasvoivat Mustin markkinoilla. Vahvan nousun jälkeen osake oli laskussa loppuvuodesta 2021 vuoden 2022 loppuun saakka.

Vuoden 2023 lopulla Musti Group oli ostotarjouksen kohteena, mikä nostatti osakkeen 26 euron tasoille. Portugalilaisen Sonaen johtama ostokonsortio ei saanut tavoittelemaansa 90 % osuutta Mustista, mutta tällä hetkellä sillä on kuitenkin yhteensä noin 81 % osuus koko Mustin osakekannasta. Ostotarjousprosessin päättymisen jälkeen Mustin osake on liikkunut melko vakaasti 24–27 euron haarukassa.

Mustin osakekurssi. Kuva: Sijoittaja360

Musti Groupin osake Osaketyökalussa

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalussa Musti Groupin osake saa tällä hetkellä keskimääräiset kokonaispisteet (53). Parhaat pisteet osake saa kasvusta, muiden faktoreiden pisteet ovat keskimääräiset. Yhtiön laatupisteet ovat laskeneet kuluneen tilikauden aikana.

Arvosta osake tosin saa heikot pisteet. Mustin arvostus on keskimääräistä korkeampi, tilikauden 2024 tulosennusteella mitattuna osakkeen P/E-luku on noin 31.

Osaketyökalusta voit tutkia tarkemmin Musti Groupin osakkeen pisteytystä ja tunnuslukuja. Työkalusta näet helposti myös analyytikoiden ennusteet. Työkalun avulla osaketta on helppo vertailla Helsingin pörssin muihin osakkeisiin.

Bowa näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittajan tehokkaimmat verosuunnitteluvinkit
Tekoälyuutiset: ChatGPT puhuu nyt kunnolla
Mikä on indeksi ja miten siihen voi sijoittaa?
Sijoittajan valinnat