Kuparin hinta – Miten sijoittaa kupariin?

Tässä artikkelissa paneudumme kupariin sijoituskohteena. Millainen sijoituskohde kupari on, mikä on kuparin tämänhetkinen hinta ja miten kupariin voi sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tässä artikkelissa paneudumme kupariin sijoituskohteena. Millainen sijoituskohde kupari on, mikä on kuparin tämänhetkinen hinta ja miten kupariin voi sijoittaa?

Kupari on keskeinen raaka-aine elektroniikkateollisuudessa

Kupari on kullan ohella yksi vanhimmista ihmisen tuntemista metalleista. Punaruskeaa, verrattain pehmeää jalometallia on työstetty jo tuhansia vuosia. Kuparia on käytetty puhtaasti sellaisenaan tai sitä on vahvistettu lisäämällä siihen tinaa. Kuparin ja tinan seosta kutsutaan pronssiksi. Kuparista ja pronssista on valmistettu niin koruja kuin työkaluja ja aseita.

Tänä päivänä kuparia käytetään paljon teollisuudessa, erityisesti elektroniikkateollisuudessa. Kupari on helposti muokattava raaka-aine, joka johtaa erinomaisesti lämpöä ja sähköä sekä kestää hyvin korroosiota. Tästä syystä punaruskeaa metallia käytetään paljon esimerkiksi puolijohdeteollisuudessa, sähköjohtimissa, teollisuuslaitteissa ja akkuteollisuudessa. Kuparilla ja siitä valmistetuilla eri seoksilla on myös monia muita käyttötarkoituksia muun muassa rakennusteollisuudessa, arkkitehtuurissa sekä uusiutuvan energian tuotannossa.

Yksityissijoittajien silmissä kupari on jäänyt selvästi kullan varjoon. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kupari olisi jotenkin heikompi sijoituskohde kuin vaikkapa kulta. Päinvastoin kupari on varteenotettava sijoituskohde, jonka markkinaominaisuudet eroavat kullasta ja täten se tarjoaa hajautushyötyä myös suhteessa kultaan.

Kuparin hinta

Kuparin hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jalometallin kysyntään vaikuttaa erityisesti teollisuuden tarpeet. Kuparin tarjontaan puolestaan vaikuttavat sen kaivostuotanto sekä maailmanlaajuiset varastotasot. Kuten kullan, myös kuparin hinta noteerataan usein Yhdysvaltain dollarissa. Dollarin arvostuksella on siis vaikutusta myös kuparin hintakehitykseen. Dollarin arvon laskiessa kuparia saa suhteessa enemmän, jolloin jalometallin kysyntä voi lähteä nousuun.

Kaupankäynti kuparilla tapahtuu pääsääntöisesti Lontoon metallipörssissä (London Metal Exchange, LME), New Yorkin hyödykefutuuripörssissä (New York Mercantile Exchange, COMEX) ja Shanghain futuuripörssissä (Shanghai Futures Exchange). Näiden kaupankäyntipaikkojen futuurihinnat määrittävät kuparin viitehinnan markkinoilla.

LME tarjoaa myös reaaliaikaisen spot hinnan fyysiselle kuparille. Fyysinen kupari ei kuitenkaan ole pörssikaupankäynnin kohteena, minkä takia markkinat seuraavat kuparin futuuriviitehintaa.

Kuparin hintakehitys

Kuluvana vuonna kuparifutuurien hinnat ovat olleet melko nousujohteisessa trendissä. Toukokuussa markkinoiden odotukset taloustilanteen parantumisesta kävivät korkeilla ja kuparifutuurit tekivät kaikkien aikojen hintaennätyksensä noin 5,09 dollarissa per pauna (n. 0,45 kg).

Kesän myötä talousnäkymät ottivat hieman takapakkia, mikä sai myös kuparin hinnan laskemaan huipustaan. Syyskuussa keskuspankkien siirryttyä elvyttävälle linjalle ja korkokehityksen käännyttyä laskuun, myös kuparin futuurihinnat lähtivät nousuun.

Kuparin hinta: Kuparifutuurien hintakehitys viimeisen vuoden ajalta
Kuparifutuurien hintakehitys viimeisen vuoden ajalta. Lähde: TradingView

Minkälainen kupari on sijoituskohteena?

Kupari tarjoaa hieman inflaatiosuojaa, mutta sijoittajien keskuudessa kuparia ei tunneta turvasatamana, kuten kultaa. Syy tähän löytyy metallien käyttötarkoituksista. Siinä missä kultaa on vuosituhansien ajan pidetty arvometallina, on huomattavasti edullisempaa kuparia käytetty käyttöesineiden kuten työkalujen ja laitteiden valmistuksessa. Tänä päivänä kuparin merkitys teollisuudelle on niin merkittävä, että jalometallin hintakehitys korreloi hyvinkin suoraan teollisuuden aktiviteetin kanssa. Kun teollisuus piristyy, tarvitaan kuparia enemmän, jolloin myös kuparin kysyntä ja hinta lähtevät nousuun. Vastaavasti teollisuussektorin sakatessa myös kuparin hinta on historiassa painunut laskuun.

Koska kupari korreloi syklisen teollisuussektorin kanssa, on se myös altis talouden suhdannevaihteluille. Kuparista ei siis ole turvasatamaksi, joka säilyttäisi arvonsa markkinoiden myllerryksessä. Sen sijaan kupari on saanut maineen ”Dr. Copperina”, eli talouskehitystä ennakoivana indikaattorina. Kuparin kysyntä ja hinta voivat ennakoida teollisuuden aktiviteettia, mikä puolestaan heijastelee maailmantalouden kehitystä.

Miten sijoittaa kupariin?

Myös kupariin voi periaatteessa sijoittaa ostamalla itse fyysistä jalometallia. Fyysiseen metalliin sijoittaminen on kuitenkin kömpelöä, sillä sijoittajan täytyy huolehtia metallivarojen säilytyksestä, mikä joko lisää sijoituksen riskiä tai kustannuksia riippuen missä varat säilöö. Kultaan verrattuna fyysiseen kupariin sijoittaminen vielä korostaa ongelmaa, sillä samalla summalla sijoittaja voi ostaa moninkertaisesti enemmän kuparia kuin kultaa.

Jälleen huomattavasti tehokkaampi keino sijoittaa kupariin, on tehdä se välillisesti. Koska kuparin suosio sijoittajien keskuudessa ei ole niin suuri kuin kullalla, on myös välillisiä sijoitusinstrumentteja vähemmän tarjolla. Suomalaiselle sijoittajalle kupariin sijoittamisen vaihtoehdot rajautuvat johdannaistuotteisiin, kuparia kaivavien yhtiöiden osakkeisiin tai näistä toiseen sijoittaviin ETF-rahastoihin ja ETC-instrumentteihin.

Kuparifutuureihin sijoittaminen johdannaistuotteilla

Fyysisen metallin sijasta treidaajat käyvät yleensä kauppaa kuparin futuurisopimuksilla. Futuurit ovat johdannaissopimuksia, joissa myyjä ja ostaja sopivat tekevänsä kaupan sovitulla kohde-etuudella sovittuun aikaan ja hintaan. Yksityissijoittaja voi käydä kauppaa joko suoraan kuparifutuureilla tai ostaa niiden hintakehitystä seuraavia johdannaistuotteita, kuten CFD-sopimuksia. Johdannaistuotteissa on hyvä huomata, että niiden arvo perustuu kohde-etuuden hintakehitykseen, eivätkä ne anna sijoittajalle omistusoikeutta esimerkiksi kohde-etuutena oleviin kuparin futuurisopimuksiin.

Monissa johdannaistuotteissa voi olla sisällytettynä myös vipuvaikutusta, joten säästyäkseen ikäviltä yllätyksiltä sijoittajan kannattaa perustua kuhunkin tuotteeseen tarkoin. Viputuotteisiin sijoittaessa kannattaa varautua siihen, että menettää sijoitetun summan kokonaan. Tästä syystä tuotteet soveltuvat käytännössä vain lyhyen aikavälin spekulaatioon ja näkemyksenottoon.

Mikäli kuparin lähitulevaisuuden hintakehityksellä haluaa spekuloida ja hakea treidausmielessä näkemystä, löytyy eTorosta erääntyvien kuparifutuureiden hintaa seuraava CFD-tuote. eToron kupari-CFD-tuotteeseen on mahdollista lisätä vipuvaikutusta ja sen voi myydä lyhyeksi. Huom! CFD-sopimuksilla tehtyjä tappioita ei voi Suomessa vähentää verotuksessa. Tutustu tuotteeseen ja sen kustannuksiin huolella ennen sijoituspäätöstä.

TUTUSTU KUPARIN FUTUURI-CFD-TUOTTEESEEN ETOROSSA*  >

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Kupariin sijoittaminen ETF:llä

Kupariin voi sijoittaa myös pörssilistatuilla tuotteilla, kuten ETF-rahastoilla tai ETC-instrumenteilla. Suomalaiselle sijoittajalle tarjolla on kuparifutuurien hintaa seuraavia ETC-instrumentteja ja kuparin tuottajien osakkeisiin sijoittavia ETF-rahastoja.

Tyypillisesti kupari ETC:t (Exchange Traded Commodity) pyrkivät seuraamaan kuparifutuurien tuottoa tietyn taustalla olevan indeksin mukaisesti. Tuotteen liikkeellelaskija ei osta itse futuureita, vaan takaa instrumentin tuoton esimerkiksi swap-sopimuksilla. Näin toimii muun muassa WisdomTree Copper ETC (OD7C.DE)*, joka on Eurooppaan listattu ja näin suomalaisen sijoittajan saatavilla.

Hieman ETC-tuotteita parempaan tuotto-odotukseen pääsee kuparia kaivavien yhtiöiden osakkeisiin sijoittavilla ETF-rahastoilla. ETF:t tarjoavat laajaa hajautusta kupariosakkeisiin. Kuparintuottajiin sijoittavista ETF-rahastoista suomalaisen sijoittajan saatavilla on esimerkiksi iShares Copper Miners UCITS ETF (CEBS.DE). Kyseinen ETF sijoittaa maailman merkittävimpiin kuparin louhinnan alalla toimiviin yhtiöihin.

Kupari ETF:t ja ETC:t löytyvät ETF-työkalusta

Kupariyhtiöihin sijoittavia ETF:iä ja kuparifutuureja seuraavia ETC:tä voit etsiä ja vertailla Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360 -palvelun ETF-työkalulla. Sijoitustuotteet löytyvät näppärästi, kun kirjoitat työkalun hakukenttään ”copper”.

Lisätiedot-välilehdeltä kannattaa tarkistaa, ettei ETF-rahasto ole listattu Yhdysvaltoihin, sillä eurooppalaiset yksityissijoittajat eivät pysty lainsäädännön vuoksi sijoittamaan Yhdysvaltoihin listattuihin ETF-rahastoihin. Yksityissijoittajat pääsevät kuitenkin käsiksi Yhdysvaltoihin sijoittaviin ETF:iin, jotka ovat listattuna mm. Irlantiin ja Saksaan.

Kuparin hinta: Kupariin sijoittavat ETF:t löytyvät ETF-työkalusta

Sijoittaminen kuparin tuottajiin

Hajautushyötyä kupariin voi myös hakea sijoittamalla suoraan pörssiyhtiöihin, joiden liiketoiminta keskittyy kuparin tuotantoon ja kaivamiseen. Kuparia tuottavat yhtiöt ovat olennaisessa roolissa punaruskean jalometallin tarjonnassa, joten niiden osakkeiden tuotto on historiassa korreloinut kuparin hintakehityksen kanssa.

Suorien osakesijoitusten etuna suhteessa kuparifutuureihin sijoittaviin tuotteisiin on se, että kupariyhtiöt voivat jakaa osinkoa. Osakkeilla on korkeampi tuotto-odotus, minkä lisäksi osinkovirta voi tuoda tasaista lisätuottoa sijoitukselle. Vastaavasti kuparinkaivajien liiketoimintaan voivat vaikuttaa myös muut tekijät, kuten kaivostoiminnan tehokkuus ja tuotantokustannukset. Tästä syystä myös kupariosakkeisiin sijoittamisen riski on korkeampi, kuin ETF- ja ETC-tuotteilla.

Sijoitusideoita kuparin tuotantosektorilta voi hakea tutkimalla alaan sijoittavia ETF-rahastoja. ETF:ien suurimmat omistukset löytyvät usein eriteltyinä ETF:n avaintietolomakkeesta. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on iShares Copper Miners UCITS ETF:n kymmenen suurinta omistusta. Yhtiöistä kaksi on australialaisia, kaksi meksikolaisia, kaksi on kanadalaisia ja loput neljä ovat Yhdysvalloista, Sveitsistä, Chilestä ja Indonesiasta.

Kuparin hinta: iShares Copper Miners ETF:n kymmenen suurinta omistusta
Lähde: BlackRock

iSharesin ETF:n kymmenestä suurimmasta omistuksesta BHP Groupin*, Freeport McMoranin*, Antofagastan*, Southern Copperin*, Rio Tinton* ja Glencoren* osakkeet löytyvät aitoina osakkeina eTorosta.

Kuparin hinta: Kuparia tuottavan Glencoren osake eTorossa

Kupariin sijoittaminen eToron kautta

Kupariin voi sijoittaa eToron kaupankäyntialustalla helposti myös CFD-sopimuksilla tai ostamalla aitoja osakkeita ja ETC-tuotteita. Alustalla kaupankäynti on myös edullista, sillä ETC:den ostamisesta eToro ei peri kaupankäyntipalkkiota ja osakkeiden kohdalla kaupankäynnin kustannus on vain yksi dollari per kauppa.

Mikäli eToro on vielä täysin tuntematon, suosittelemme lukemaan kokemuksia eToron kaupankäyntialustasta-artikkelin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja.fi:n vinkit tekoälyn hyödyntämiseen sijoittamisessa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälysovelluksia
Google AI tekoäly
Googlelta uusia AI-ominaisuuksia
Sijoittajan valinnat