Sijoittaminen vuonna 2025

Lue mitä sijoittaminen on ollut vuonna 2024 ja miltä vuosi 2025 vaikuttaa. Onko Helsingin pörssi toipunut vuoden 2023 pohjista? Jatkavatko tekoälyosakkeet nousuaan? Nähdäänkö keskuspankeilta lisää koronlaskuja? Millaisia mahdollisuuksia sijoittaminen tarjoaa vuonna 2025?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Lue mitä sijoittaminen on ollut vuonna 2024 ja miltä vuosi 2025 vaikuttaa. Onko Helsingin pörssi toipunut vuoden 2023 pohjista? Jatkavatko tekoälyosakkeet nousuaan? Nähdäänkö keskuspankeilta lisää koronlaskuja? Millaisia mahdollisuuksia sijoittaminen tarjoaa vuonna 2025?

Markkinakatsaus: lokakuu 2024

Vuoden 2024 loppua kohti mentäessä, osakemarkkinat ovat polarisoituneet. S&P 500 -indeksin 10 suurimman osakkeen paino on jo lähes 35 prosenttia ja tämä on seurausta suurimpien teknologiaosakkeiden vahvasta noususta. Polarisoituminen edellyttää sijoittajalta normaalia laajempaa hajautusta vuodelle 2025.

Vuonna 2024 amerikkalaiset S&P 500 ja Nasdaq 100 -indeksit ovat tuottaneet parhaiten. Helsinki on heikon alkuvuoden jälkeen ponnistanut plussalle ja ottanut tuotossa kiinni laajasti eurooppalaisten osakkeiden menestystä kuvaavaa Stoxx Europe 600 -indeksiä.

osakeindeksien tuotto 2024

Sijoittaminen laajasti eri omaisuusluokkiin ja hajautus omaisuusluokkien sisällä on nyt erityisen tärkeää. Tulevina vuosina on odotettavissa, että osakemarkkinoiden tuotto laajentuu myös muille sektoreille. Korkojen laskun pitäisi tukea erityisesti syklisiä osakesektoreita. Lisäksi korkosijoituksia pidetään houkuttelevina sijoituskohteina, sillä markkinakorkojen odotetaan edelleen laskevan, mikä nostaa korkosijoitusten arvoja.

Talouden hidastuttua globaalisti keskuspankit ovat jo aloittaneet ohjauskorkojen laskut ja siirtyneet näin ollen kiristävästä rahapolitiikasta elvyttävään. Markkinatilanne vaikuttaa osakkeille myönteiseltä, mutta talouden ennakoitua nopeampi hidastuminen on yksi riskeistä. Markkinoilla voidaankin seuraavan kuuden kuukauden aikana nähdä volatiliteettiä. Tällaisessa markkinatilanteessa aktiivisella sijoitustyylillä voi pyrkiä hyötymään markkinoiden nousuista ja laskuista.

Todennäköisimmat korkojen laskusta hyötyvät sijoituskohteet ja omaisuusluokat ovat:

  • Korkosijoitukset
  • Pitkän duraation osakesijoitukset (kasvu- ja teknologiaosakkeet)
  • Sykliset osakkeet, joita ovat mm. pienyhtiöt ja REIT:it

Sijoittaminen vuonna 2025 tarjoaa sijoitusmahdollisuuksia, joiden tunnistamiseen kannattaa hyödyntää Sijoittaja360° -palvelun työkaluja, kuten Markkinaympäristö -osiossa olevaa nopeusmittaria. Se kertoo onko oikea aika ostaa vai myydä.

Nopeusmittari reagoi nopeasti markkinatilanteen muutoksiin, ja sijoittaja voi käyttää sitä apunaan arvioidessaan onko nyt hyvä aika suosia osakkeita vai kannattaako nyt pyrkiä välttelemään riskisempiä sijoituksia.

Sijoittaminen helpottuu kun ajoitus on kohdallaan
Kuva Sijoittaja360 -palvelun nopeusmittari 26.9.2024, joka kertoo onko oikea aika ostaa. Katso reaaliaikainen tilanne markkinaympäristöstä.

Mitä tarkoittaa osakemarkkinoiden polarisoituminen?

Osakemarkkinoiden polarisoituminen tarkoittaa tilannetta, jossa markkinat jakautuvat selkeästi voittajiin ja häviäjäiin. Se voi aiheuttaa haasteita sijoittajille, koska riskit ja tuotto-odotukset jakautuvat epätasaisesti eri sektorien tai yritysten välillä.

Vuosina 2023-2024 osakemarkkinoiden tuotto on keskittynyt niin sanotuille Magnificent Seven -osakkeille. Osakemarkkinat ovat painottuneet näiden muutaman jätin suuntaan. Vastaavasti arvo-osakkeet ja monet pienemmät kasvuosakkeet ovat markkinoilla alipainossa.

Sijoittaminen korkosijoituksiin

Sijoittaminen korkosijoituksiin on yksi pää sijoitusteemoista vuonna 2024 ja 2025. Korkosijoitukset hyötyvät markkinakorkojen laskusta ja keskuspankkien ohjauskorkojen leikkauksista. Korkosijoitusten arvo nousee korkojen laskiessa. Suuret investointipankit ovatkin yksimielisiä siitä, että markkinakorot jatkavat laskussa. Samoin keskuspankit ennakoivat jatkavansa ohjauskorkojen leikkauksia.

Sijoittajan kannattaa ensisijaisesti suosia eurooppalaisia korkosijoituksia, sillä tällöin sijoituksissa ei ole valuuttakurssiriskiä. Sijoittaessa USA:laisiin korkoihin USA:n dollarin heikkeneminen vaikuttaa tuottoihin negatiivisesti.

Korkosijoitusten herkkyyttä korkotason muutoksiin mitataan duraatiolla. Se ilmaisee ajan, joka kuluu sijoituksen odotetun kassavirran takaisinmaksuun. Duraatio auttaa sijoittajia arvioimaan sijoituksen hintaherkkyyttä korkomuutoksiin: mitä pidempi duraatio, sitä suurempi vaikutus korkomuutoksilla on sijoituksen arvoon.

Lue lisää aiheesta

Viisi ETF-rahastoa, jotka sijoittavat korkoihin

Sijoittaminen korkosijoituksiin onnistuu myös helposti ETF-rahastoilla. Korko-ETF:iä voi etsiä ETF-työkalullamme. Korkosalkku kannattaa rakentaa useammasta korko-ETF:stä, jotta riskit ovat hallinassa.

Tässä on viisi korko-ETF:ää, joihin voi tutustua tarkemmin:

  • LYXOR EURO GOVERNMENT BOND 15+Y (yield 3,3 %, duraatio 17,4)
  • Lyxor Euro Government Bond 7-10Y (yield 2,7 %, duraatio 7,6)
  • LYXOR EURO GOVERNMENT BOND 1-3Y (2,4 %, duraatio 1,8)
  • Xtrackers II EUR Corporate Bond (yield 3,2 %, duraatio 4,4)
  • Xtrackers II EUR High Yield Corporate Bond UCITS ETF (yield 5,9 %, duraatio 2,6)

Sijoittaminen osakkeisiin

Pitkän duraation osakesijoitukset hyötyvät korkojen laskusta ja niillä tarkoitetaan osakkeita, joiden takaisinmaksuaika tuloksella tai kassavirralla laskettuna on pitkä. Näitä ovat kasvuosakkeet ja teknologiaosakkeet.

Paljon puhuttu tekoäly jatkaa tärkeimpänä sijoittamisen megatrendinä. Teknologiaosakkeita on sen vuoksi hyvä pitää edelleen omassa salkussa. Myös teknologiaosakkeita, jotka ovat jääneet jälkeen tuottokehityksessä on hyvä tutkia, sillä sieltä voi löytyä jatkossa parempaa tuottoa kuin Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla) -osakkeista.

Nyt jos koskaan taitavalla osakepoimijalla on erinomaiset mahdollisuudet päihittää indeksit.

Sijoittaja.fi:n analyysissa 15 kuuminta tekoälyosaketta.

Sijoittaminen ETF-rahastoihin

ETF on rahasto, jonka voi ostaa ja myydä pörssissä samalla tavalla kuin osakkeen. ETF-rahastot ovat nousseet ammattisijoittajien suosituimmaksi sijoitusmuodoksi niiden alhaisten kulujen ja monipuolisen valikoiman vuoksi. Tähän sijoitustrendiin ei ole tulossa muutosta vuonna 2025.

Sijoittaminen teknologiaosakkeisiin on mahdollista esimerkiksi Nasdaq 100 -indeksiin sijoittavalla ETF:llä. Sijoittaminen pienyhtiöihin vastaavasti Russel 2000 -indeksiin sijoittavalla ETF:llä. ETF:iä on tuhansia, joten vaihtoehtoja salkkujen rakentamiseen riittää.

  • iShares NASDAQ 100 (SXRV.DE)
  • SPDR Russell 2000 U.S. Small Cap (ZPRR.DE)
Vertaile tuhansia ETF-rahastoja
  • Vertaile ETF:iä esimerkiksi hallinnointikulujen tai tehokkuuden perusteella.
  • Monipuoliset haku- ja vertailuominaisuudet, joiden avulla löydät edullisimmat ja verotehokkaimmat ETF-rahastot omaan sijoitusstrategiaasi.
  • Pääset työkalusta suoraan ETF:n tietosivulle, josta löytyvät rahaston tarkemmat tiedot ja tuottokuvaajat.
  • Mukana yli 3000 ETF-rahastoa

Miten eri sijoitustyylit ovat tuottaneet vuonna 2024?

Kasvu- ja laatuosakkeet ovat tuottaneet sijoitustyyleistä parhaiten myös vuonna 2024. Osinko- ja arvo-osakkeiden heikossa tuotossa näkyy sijoitusmarkkinoiden jako voittajiin ja häviäjiin.

Parhaat osakkeet vuodelle 2025

Ylläpidämme Sijoittaja.fi:ssä useita TOP-listoja eri sijoitustyyleistä. Sijoittaminen oman sijoitustyylin mukaisesti on helppoa hyödyntämällä valmiita listoja, joissa yhdistämme algoritmien voiman ja analyytikkotiimimme näkemyksen.

TOP-listoja löytyy esimerkiksi kasvu- laatu- ja osinko-osakkeista sekä Suomesta että maailmalta.

Tuoreimpiin listoihin voi tutustua joko artikkeleista tai Sijoittaja360:ssä, jossa listat löytyvät helposti Sijoitusideoita-osiosta.

Ajantasaiset TOP-listat sijoitustyyleittäin

Millaisella sijoitusstrategialla sijoittaminen on kannattanut vuonna 2024?

Vuonna 2024 voittava sijoitussalkku on sisältänyt:

  • puolijohdeosakkeita
  • Magnificent 7 -osakkeita
  • puolustusteollisuuden osakkeita
  • defensiivisempiä päivittäiskulutus- ja yhdyskuntapalvelutosakkeita

Myös kiinalaiset osakkeet ovat tuottaneet vahvasti loppuvuonna. Korot ovat vielä jääneet tuotoissa osakkeiden taakse. Lyhyet korot ovat olleet pitkiä korkoja varmempi valinta.

Sijoittaminen 2025
  • Markkinakorot laskevat
  • Keskuspankit jatkavat ohjauskorkojen laskuja
  • Talous elpyy
  • Osakkeiden nousu laajentuu

Tee parempia sijoituspäätöksiä

Sijoittaja.fi tarjoaa kaiken tarvittavan markkinoiden seuraamiseen ja parempien sijoituspäätösten tekemiseen. Säästät aikaa ja ajoitat ostosi paremmin.

Sijoittaja360°:n markkinaympäristöstä löytyy markkinoiden nopeusmittari, joka kertoo, ollaanko nyt ”vältä osakkeita” vai ”suosi osakkeita” -tilassa. Nopeusmittarin taustalla on Sijoittaja.fi:n kehittämä algoritmi, joka reagoi nopeasti osakemarkkinoiden muutoksiin huomioiden muun muassa nousuputken pituuden, volatiliteetin ja muutoksen volatiliteetissä.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,6 %
Viikon tulosanalyysit: Elisa, Nokia ja Nordea
Tekoälyuutiset: Musiikkia kuvien pohjalta
Sijoittajan valinnat