Paras indeksirahasto – Mitä huomioida indeksirahastojen valinnassa?

Indeksirahastot ovat suosittuja ja kustannustehokkaita sijoituskohteita. Mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon indeksirahaston valinnassa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Indeksirahastot ovat suosittuja ja kustannustehokkaita sijoituskohteita. Mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon indeksirahaston valinnassa?

Indeksirahastot ovat suosittu sijoituskohde

Indeksirahastot ovat suosittu sijoituskohde niiden matalien kulujen ja helposti ymmärrettävän rakenteen vuoksi. Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka nimensä mukaisesti seuraa tietyn taloudellisen indeksin, kuten osake- tai joukkovelkakirjaindeksin, kehitystä.

Esimerkiksi Nordnet Suomi Indeksi on Nordnetin suosittu indeksirahasto, joka seuraa OMXH25 ESG Responsible Gross -indeksiä. Indeksi sisältää Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta, jotka täyttävät tietyt kestävän kehityksen kriteerit.

Indeksirahastot mielletään hyvin passiiviseksi sijoituskohteeksi. Indeksirahasto eivät pyri voittamaan markkinoita, vaan ne seuraavat mahdollisimman tarkasti rahaston kohdeindeksiä ilman salkunhoitajan tekemiä päätöksiä.

Koska indeksirahastot eivät vaadi salkunhoitajalta aktiivista näkemyksenottoa, ovat niiden kulut matalat. Tyypillinen hallinnointipalkkio on 0,1–0,5 % (joskus jopa 0,0 %). 

Matala kulurakenne onkin yksi indeksirahastojen valttikorteista. Rahastojen juoksevat kulut nousevat sitä merkittävämpään asemaan mitä pidemmästä sijoitusajasta on kyse. Esimerkiksi valitsemalla indeksirahaston, jolla on 2 %-yksikköä matalammat juoksevat kulut vastaavaan aktiiviseen rahastoon verrattuna sijoittaja tuplaa säästösumman 40 vuoden sijoitusajalla.

Miten löytää paras indeksirahasto?

Indeksirahastoja vertaillessa kannattaa aloittaa miettimällä, mille markkinoille haluat sijoittaa. Sijoituskohdetta kannattaa harkita esimerkiksi omaisuusluokkien ja maantieteellisten alueiden tuotto-odotuksen näkökulmasta.

Vaikka indeksirahasto on itsessään hajautettu sijoitustuote, kannattaa hajautusta jakaa useammille maantieteellisille alueille. Moni indeksirahasto voi sijoittaa esimerkiksi vain Suomen, Euroopan tai Yhdysvaltojen markkinoille.

Kun kiinnostavimmat markkinat on löydetty, tällä markkinalle sijoittavia indeksirahastoja voi lähteä vertailemaan ja etsimään hallinnointi- ja merkintäpalkkioiltaan edullisimmat vaihtoehdot. Historiallisia tuottoja kannattaa vertailla, mutta aikaisempaa hyvää tuottoa ei kannata pitää ainoana perusteena indeksirahaston valintaan. Historiallinen tuotto ei nimittäin ole tae tulevasta.

Indeksirahastojen valinnassa on myös hyvä suosia verotehokkaita kasvuosuuksia, jotka sijoittavat osingot uudelleen rahastoon ilman veroseuraamuksia. Rahaston kokoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Suuremmilla rahastoilla voi olla matalampi kulurakenne ja tyypillisesti niiden sijoitustoiminta on vakaampaa pienempiin rahastoihin verrattuna.

Rahastoja vertaillessa kannattaa myös huomioida, että vaikka kaksi eri indeksirahastoa sijoittaisi samalle markkinalle, esimerkiksi yhdysvaltalaisiin osakkeisiin, ne voivat seurata eri indeksejä, jotka voivat painottaa esimerkiksi eri sektoreita tai huomioida muita tekijöitä, kuten ESG-tekijöitä yhtiövalinnassaan. Näin ollen kahden indeksirahaston tuotot voivat erota toisistaan, vaikka ne vaikuttavat sijoittavan samoille markkinoille. Kannattaa siis tutustua alla olevan indeksin sijoitusperiaatteisiin ja sektoripainotuksiin.

Huomioi tuottoero indeksiin

Indeksirahastoja vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ovatko rahaston tuotot jääneet historiassa huomattavasti alla olevan indeksin tuotosta. Tuottoero (tracking difference) kertoo, miten paljon rahaston tuotto poikkeaa vertailuindeksin tuotosta. Pieni ero kertoo, että rahasto on onnistunut seuraamaan indeksiä erinomaisesti.

Muun muassa kallis palkkiorakenne ja korkeat kaupankäyntikulut sekä suuri käteisen määrä salkussa näkyvät suoraan tuottoeron suuruudessa. Usein suurimmat tuottoerot löytyvät epälikvideiltä markkina-alueilta kuten kehittyviltä markkinoilta, joille sijoittaessa kannattaa olla erityisen tarkkana rahastovaihtoehtoa valittaessa.

Lue lisää indeksirahastoista

Vertaile indeksirahastoja rahastotyökalun avulla

Sijoittaja.fi:n Rahastotyökalusta löytyy yli 260 rahastoa, ja joukosta voi myös etsiä indeksirahastoja vertailuun. Työkalun avulla on helppo vertailla esimerkiksi rahastojen historiallisia tuottoja, juoksevia kuluja, tai rahaston kokoa.

Indeksirahastoja voi hakea hakupalkkia hyödyntäen esimerkiksi kirjoittamalla ”inde”, jolloin saat tarkasteluun kaikki rahastot joiden nimessä on maininta indeksistä. Täysi termi ”indeksi” hakupalkissa jättäisi listalta pois esimerkiksi osan Nordnetin indeksirahastoista, kuten Nordnet Sverige Index.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Näin sijoitat Kiinan osakemarkkinoille
Kuparin hinta – Miten sijoittaa kupariin?
Korkosijoittaminen: tuotot, riskit ja sijoitusvaihtoehdot
Sijoittajan valinnat