Hopean hinta – miten sijoittaa hopeaan?

Tässä artikkelissa paneudumme hopeaan sijoituskohteena. Millainen sijoituskohde hopea on, mikä on hopean tämänhetkinen hinta ja miten hopeaan voi sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tässä artikkelissa paneudumme hopeaan sijoituskohteena. Millainen sijoituskohde hopea on, mikä on hopean tämänhetkinen hinta ja miten hopeaan voi sijoittaa?

Hopea oli rahapolitiikan kulmakivi tuhansia vuosia

Hopea on kiiltävä valkoinen metalli, jota ihminen on kullan ohella pitänyt arvokkaana jo useita tuhansia vuosia. Hopea on hieman kultaa kovempi, mutta selvästi kuparia pehmeämpi metalli, joten historiassa sen käyttö on keskittynyt koruesineisiin kulutusesineiden sijasta. Luonnossa hopeaa esiintyy harvoin puhtaina suonina, ja useimmiten se täytyy erotella malmista. Haastavamman saatavuuden takia hopea on ihmisen historian alkuvaiheessa ollut jopa kulta arvokkaampaa.

Uusien hopealöydösten ja kehittyvien erottelutapojen ansiosta hopean tarjonta lähti kuitenkin nousuun, mikä aiheutti arvometallin arvostuksen laskun suhteessa kultaan. Hopeasta kuitenkin muodostui keskeinen osa vaihdantataloutta, kun sitä alettiin hyödyntää vaihdonvälineenä. Hopea toimi rahapolitiikan kulmakivenä useassa kulttuurissa aina antiikin ajasta 1700-luvulle saakka. Vasta tämän jälkeen kultakanta alkoi yleistyä valuuttojen arvonmäärittäjänä. Hopea on kuitenkin säilyttänyt maineensa arvonsäilyttäjänä tähän päivään saakka.

Hopealla on näyttävän ulkonäkönsä lisäksi erittäin hyvät tekniset ominaisuudet; hopean lämmön- ja sähkönjohtokyky on metallien parhaimpia. Tämä tekee kiiltävästä jalometallista houkuttelevan raaka-aineen koruteollisuuden lisäksi myös muulle teollisuudelle. Nykyään hopea onkin kriittinen materiaali monille teollisuuden aloille ja sitä käytetään niin puhelimissa kuin ydinreaktoreissa. Vahvistunut teollisuuden kysyntä onkin vaikuttanut hopean ominaisuuksiin sijoituskohteena.

Hopean hinta

Hopean hinta muodostuu muiden jalometallien tavoin sen kysynnän ja tarjonnan perusteella. Hopean kysyntään vaikuttavat teollisuuden kysyntä sekä sijoituskysyntä. Tarjonta muodostuu puolestaan hopean kaivostuotannosta ja kierrätyksestä. Kaivostuotannossa hopeaa saadaan usein muiden metallien, kuten kuparin louhimisen sivutuotteena.

Markkinoilla hopean viitehintana käytetään kullan tavoin London Bullion Market Associationin (LBMA) hopean hintaa. Viitehinnan laskee jokaisena kaupankäyntipäivänä LBMAn alla toimivan ICE Benchmark Administration (IBA). Hinta määritetään IBAn järjestämässä julkisessa huutokaupassa, jossa markkinoiden suuret toimijat asettavat osto- ja myyntitoimeksiantoja dollareissa per troy-unssi hopeaa (31,1 g). Huutokaupan lähtöhinta on lähellä hopean sen hetkistä spot hintaa. Viitehinta löytyy puolestaan toimeksiantojen tasapainopisteestä. Hinnan määrittelyprosessi on läpinäkyvä ja noudattaa kansainvälisiä rahoitusvertailuarvojen periaatteita.

Hopean hinta noteerataan Yhdysvaltain dollareissa. Valuuttakurssien kehityksellä on siis kullan tavoin vaikutus myös hopean hintakehitykseen. Varsinkin dollarin heikentyessä hopeaa saa suhteellisesti enemmän, jolloin sen kysyntä kasvaa.

Hopean hinnan kehitys

LBMA hopean hinta on nimensä mukaan viitehinta, jota käytetään lähinnä suurissa kaupoissa tai käydessä kauppaa fyysisellä hopealla. Markkinoilla sen sijaan seurataan aktiivisesti hopean spot hintaa, joka seuraa ajantasaisesti hopean kysyntää ja tarjontaa.

Viime vuosina hopean hinta on ollut hyvässä nosteessa. Erityisesti kuluvana vuonna hinta on noussut reippaasti, ylittäen jopa 30 euron rajatason ensikertaa sitten vuoden 2012.

Millainen hopea on sijoituskohteena?

Teollinen käyttö: Hopealla on sekä sijoitus- että teollista arvoa, toisin kuin kullalla, jota pidetään pääasiassa sijoitustarkoituksessa. Hopeaa käytetään laajalti elektroniikassa, aurinkopaneeleissa ja lääketeollisuudessa. Tämä tekee hopean hinnasta riippuvaisemman talouden suhdanteista kuin kullan hinnan.

Hintavaihtelu (volatiliteetti): Hopean hinta on yleensä paljon volatiilimpi kuin kullan hinta, mikä voi tarjota treidaajalle lyhyen aikavälin hyötyjä, mutta se myös lisää riskiä. Volatiliteetin vuoksi hopean hinta saattaa nousta tai laskea voimakkaammin verrattuna kultaan, mikä tekee siitä kiinnostavan kohteen aktiivisille kaupankävijöille.

Suhteellinen edullisuus: Hopea on suhteellisesti edullisempi kuin kulta. Tämä tekee siitä helpommin saavutettavan piensijoittajille​. Toisaalta, jos sijoittaa hopeaan ETP:eiden tai johdannaisten avulla hopean yksikköhinnalla ei ole merkitystä piensijoittajalle.

Inflaatiosuoja: Kuten kultaa, myös hopeaa pidetään usein turvasatamana taloudellisissa epävarmuuksissa ja inflaation kiihtyessä. Hopea reagoi kuitenkin vahvemmin talouden kasvuun, koska sen teollinen kysyntä kasvaa noususuhdanteissa, mikä saattaa tehdä siitä dynaamisemman kuin kulta näissä olosuhteissa​.

Korrelaatiot kahden jalometallin hintojen välillä ovat korkeat. Hopean hinta on historiassa seurannut kullan hintaa. Kun toinen metalli on poikkeuksellisen edullinen suhteessa toiseen, voi sijoittaja odottaa hintojen lähestyvän toisiaan tulevaisuudessa. Hopea on teollisempi metalli, joten se on volatiilimpi ja pärjää yleensä paremmin osakemarkkinan noustessa ja kulta osakemarkkinan laskiessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että hopea voi tarjota merkittävää hajautushyötyä sijoitussalkkuun, mutta sen volatiliteetti ja teollisuussidonnaisuus tekevät siitä riskialttiimman sijoituskohteen kuin kulta.

Miten sijoittaa hopeaan?

Hopeaan voi sijoittaa perinteisesti ostamalla fyysistä hopeaa. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi hankkimalla jälleenmyyjältä hopeakolikoita tai hopeaharkkoja. On tärkeää varmistaa, että kyseisillä kohteilla on aitoustodistus ja jälleenmyyjä on luotettava. Hopealle tulee olla turvallinen säilytysratkaisu, joka lisää kustannuksia.

Fyysistä hopeaa ostettaessa on lisäksi huomioitava, että osto- ja myyntihinnan välinen spread on korkea, koska välitysliike ottaa oman katteensa välityspalkkiona. Helpompi turvallisempi ja todennäköisesti kustannustehokkaampi tapa sijoittaa hopeaan on ostaa sitä välillisesti

Hopeaan sijoittaminen johdannaisilla

Kuten´ moniin muihinkin omaisuusluokkiin, voi myös hopeaan sijoittaa johdannaistuotteilla. Sijoittajalle on tarjolla muun muassa hopeasertifikaatteja, futuureita tai CFD-sopimuksia. Johdannaisissa on hyvä huomata, että niiden arvo perustuu kohde-etuuden hintakehitykseen, eivätkä ne anna sijoittajalle omistusoikeutta esimerkiksi kohde-etuutena olevaan hopeaan.

Monissa johdannaistuotteissa voi olla sisällytettynä myös vipuvaikutusta, joten säästyäkseen ikäviltä yllätyksiltä sijoittajan kannattaa perustua kuhunkin tuotteeseen tarkoin. Viputuotteisiin sijoittaessa kannattaa varautua siihen, että menettää sijoitetun summan kokonaan. Tästä syystä tuotteet soveltuvat käytännössä vain lyhyen aikavälin spekulaatioon ja näkemyksenottoon.

Mikäli hopean hintakehityksellä haluaa treidausmielessä spekuloida, löytyy eTorosta hopean spot-hintaa seuraava CFD-sopimus. Spot CFD -tuotteeseen on mahdollista lisätä vipuvaikutusta ja sen voi myydä lyhyeksi. Huom! CFD-sopimuksilla tehtyjä tappioita ei voi Suomessa vähentää verotuksessa. Tutustu tuotteeseen ja sen kustannuksiin huolella ennen sijoituspäätöstä.

TUTUSTU HOPEAN SPOT CFD-TUOTTEESEEN ETOROSSA*  >

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Hopeaan sijoittaminen ETF:llä

Piensijoittajan kannalta järkevä tapa sijoittaa hopeaan on ostaa hopean hintaa seuraavaa spot ETC (Exchange Traded Commodity) -instrumenttia. Euroopassa UCITS III -rahastodirektiivi vaatii rahastolle tietyn minimihajautuksen. Tästä syystä sen alle ei voi kuulua esimerkiksi yksittäisiin raaka-aineisiin sidottuja instrumentteja. Tämänkaltaiset tuotteet menevät kategorian ETC alle.

Hopea Spot ETC seuraa hopean spot-hintaa ja sen osuuksilla käydään pörssissä kauppaa osakkeen tavoin. ETC-instrumentit ovat teknisesti liikkeeseenlaskijan velkasitoumuksia.

Mikäli hopeaan haluaa sijoittaa ETF:llä, tulee ostaa hopeantuottajien osakkeisiin sijoittavaa ETF-rahastoa. Tässä tärkeää on huomata, ettei ETF:n hinta seuraa suoraan hopean hintaa, vaan hopeantuottajien osakkeiden kurssikehitystä.

Löydä hopeaan sijoittavat kohteet ETF-työkalusta

Hopea ETF:iä ja ETC:eitä voi etsiä ja vertailla Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360 -palvelun ETF-työkalulla. Sijoitustuotteet löytyvät näppärästi, kun kirjoitat työkalun hakukenttään ”silver”.

Lisätiedot-välilehdeltä kannattaa tarkistaa, ettei ETF-rahasto ole listattu Yhdysvaltoihin, sillä eurooppalaiset yksityissijoittajat eivät pysty lainsäädännön vuoksi sijoittamaan Yhdysvaltoihin listattuihin ETF-rahastoihin. Samaiselta välilehdeltä löytyy Saksa-listauksen ticker, jonka avulla on helppo löytää kyseinen sijoitustuote oman välittäjän kautta.

hopea ETF:T

Hopea ETF ja ETC eTorossa

eToron kaupankäyntialustalla on tarjolla yksi ”aito” Eurooppa-listattu hopeaan sijoittava ETC-instrumentti, Xtrackers Physical Silver ETC (XAD6.DE)*.

Tämän lisäksi hopeaan voi hakea kevyttä hajautusta VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF:llä (G2X.DE)*, joka sijoittaa sekä kultaa että hopeaa kaivavien yhtiöiden osakkeisiin. ETF-rahaston tarkoituksena on kuitenkin hakea pääsääntöisesti hajautushyötyä kultaan, joten hopean volatililteettia kaipaavalle sijoittajalle tämä rahasto voi olla huono valinta. Rahaston omistuksista voi kuitenkin hakea ideoita, mikäli haluaa sijoittaa suoraan hopean kaivajien osakkeisiin.

Hopean hinta: Hopeaan voi sijoittaa ETC -tuotteilla esimerkiksi eTorossa

Hopeaan sijoittaminen eToron kautta

eToron kaupankäyntialustalla hopeaan voi sijoittaa helposti CFD-sopimuksilla tai ostamalla ETF:iä ja ETC:tä. Alustalla kaupankäynti on myös edullista, sillä ETF:ien ostamisesta eToro ei peri kaupankäyntipalkkiota. CFD-kaupankäynnistä peritään välityspalkkio, joka kannattaa tarkistaa eToron hinnastosta ennen ostoa.

Mikäli eToro on vielä täysin tuntematon, suosittelemme lukemaan kokemuksia eToron kaupankäyntialustasta-artikkelin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Elisa osake: Elisan kannattavuus pysyi vakaana – liikevaihto painui laskuun
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Nordea osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat