Tekoälyuutiset: Uusia tekoälysovelluksia

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Flux Pro-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Flux Pro

Googlen NotebookLM muuttaa tekstin podcastiksi

Google NotebookLM on työkalu, joka auttaa omaksumaan tietoa. Kun työkaluun lataa materiaaliksi tietolähteitä, esimerkiksi PDF-tiedostoja, siitä tulee välittömästi asiantuntija, joka perustaa vastauksensa materiaaliisi viittauksilla ja asiaankuuluvilla lainauksilla. Uusimmassa päivityksessä Google julkisti, että työkalu pystyy nyt luomaan jaettavia, tekoälypohjaisia keskusteluja (käytännössä podcasteja). Tämän lisäksi NotebookLM pystyy mm. tekemään tiivistelmiä YouTube-videoista. Voit kokeilla NotebookLM alla olevin ohjein – mutta muista, että koska kyseessä on tekoälytyökalu, täytyy tietoturva ja yksityisyys pitää mielessä.

Kokeile NotebookLM näin:

  1. Mene osoitteeseen NotebookLM
  2. Luo uusi muistikirja (Notebook)
  3. Lisää vähintään yksi lähde
  4. Paina ”Notebook guide” ja valitse ”Audio overview” luodaksesi audion (kuva).

Lähde: Google

Captions – anna tekoäly-influensserin mainostaa tuotettasi

Captions-sovelluksessa on valmiiksi luotuja tekoäly-influenssereita, jotka lukevat skriptisi ääneen. Influensserit ovat jo kohtuullisen realistisen oloisia. Katso videolta esimerkki:

Metan Ray-Ban lasit ja tekoäly ovat suureksi avuksi sokeille

Metan Ray-Ban laseissa olevan kameran ja Metan tekoälyn avulla käyttäjä pystyy esimerkiksi kysymään, mitä edessä on. Tämä on suureksi avuksi esimerkiksi sokeille kaupassakäynnin yhteydessä.

Tekoälyn käyttöaste kasvaa huomattavasti nopeammin verrattuna muihin mullistaviin teknologioihin

The Decoder raportoi, että uuden yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan generatiivisen tekoälyn, kuten ChatGPT:n, käyttöönotto etenee huomattavasti nopeammin kuin aiempien mullistavien teknologioiden, kuten tietokoneiden ja internetin.

Tutkimuksen mukaan:

  • Generatiivinen tekoäly on saavuttanut kahdessa vuodessa käyttöasteen, johon tietokoneilla ja internetillä meni yli viisi vuotta
  • 28% työntekijöistä käyttää generatiivista tekoälyä työssään, lähes neljäsosa viikoittain ja noin joka yhdeksäs päivittäin
  • Tekoälyn arvioidaan tukevan tällä hetkellä 0,5-3,5 prosenttia työtunneista, mikä voi lisätä työn tuottavuutta 0,1-0,9 prosenttiyksikköä
  • ChatGPT on ylivoimaisesti käytetyin generatiivisen tekoälyn työkalu
  • Tutkimus viittaa siihen, että generatiivinen tekoäly voi saavuttaa laajan käyttöönoton huomattavasti nopeammin kuin tietokoneet ja internet aikanaan. Tämä johtuu todennäköisesti olemassa olevasta digitaalisesta infrastruktuurista ja lisääntyneestä teknologisesta lukutaidosta. Tekoälyn käyttöä esiintyy laajasti eri aloilla, taitotasoilla ja työtehtävissä.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja.fi:n vinkit tekoälyn hyödyntämiseen sijoittamisessa
Google AI tekoäly
Googlelta uusia AI-ominaisuuksia
Näin sijoitat Kiinan osakemarkkinoille
Sijoittajan valinnat