Pörssin kiertokulku – Mitä sijoittajan tulisi oppia historiasta?

Sijoittamisessa historian tuntemus on tärkeämpää kuin melkein millään muulla alueella. Pörssin kiertokulun ymmärtäminen auttaa välttämään virheitä, joihin moni sijoittaja sortuu aina uudestaan.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Sijoittamisessa historian tuntemus on tärkeämpää kuin melkein millään muulla alueella. Pörssin kiertokulun ymmärtäminen auttaa välttämään virheitä, joihin moni sijoittaja sortuu aina uudestaan.

”Sijoitusmaailmassa ei ole mitään uutta, vain historia, jota et tunne”, kuuluu yhdysvaltalaisen sijoituskirjailijan Larry Swedroen suosikkifraasi. Hän ei voisi olla enempää oikeassa.

Sijoittamisessa historian tuntemus on tärkeämpää kuin melkein millään muulla alueella. Voit olla erinomainen lääkäri, kirjanpitäjä tai insinööri, vaikka et tuntisi lainkaan alasi historiallista kehitystä. Sijoittajana on kuitenkin lähes mahdoton menestyä ilman, että on perehtynyt osakemarkkinoihin vuosikymmenien ajalta.

Vaikka historia ei ole tae tulevasta, sen tarjoamat oppitunnit ovat kultaakin arvokkaampia. Historian tuntemus auttaa välttämään virheitä, joihin niin moni on sortunut.

Pörssin kiertokulun viisi vaihetta

Historian yksi tärkeimmistä oppitunneista liittyy pörssin kiertokulkuun. Vaikka maailma ympärillä muuttuu, pörssisyklin eri vaiheet näyttävät toistavan itseään. Nousua seuraa aina lasku ja laskua uusi nousu. Vaikka osakekurssien pitkän aikavälin trendi on talouskasvun myötä nouseva, sijoittajien käyttäytyminen johtaa kurssien aaltoiluun trendin molemmin puolin. Syntyy pörssikuplia ja -romahduksia.

Yhdysvaltalainen ekonomisti Hyman Minsky on jakanut pörssikuplan synnyn ja puhkeamista seuraavan romahduksen viiteen vaiheeseen:

  1. siirtymä
  2. nousu
  3. euforia
  4. voittojen kotiuttaminen
  5. paniikki

Minskyn jaottelusta inspiroituneena kuvaan pörssin vaiheet seuraavassa omin kokemuksin höystettynä.

Pörssin kiertokulun ensimmäisessä vaiheessa sijoittajien suhtautuminen osakkeisiin alkaa muuttua aiempaa positiivisemmaksi. Syynä on usein jokin uusi teknologia tai innovaatio, josta sijoittajat innostuvat. Osakekurssit alkavat nousta maltillisesti. Ollaan siirtymävaiheessa.

Nousu ruokkii nousua ja spekulantit astuvat markkinoille. Sana helposta rahantekomahdollisuudesta leviää ja pörssiin tulvii uutta rahaa pikavoittojen toivossa. Ollaan nousuvaiheessa.

Pörssi-innostus voimistuu osakekurssien jatkaessa matkaansa kohti taivasta. Pörssi muuttuu peliksi, josta haetaan mukavaa ajanvietettä ja jännitystä elämään. Aina löytyy uusia sijoittajia, jotka ovat valmiit maksamaan osakkeista aiempaa enemmän. Moni alkaa kuvitella, ettei osakkeilla voi hävitä ja puheet tuttavien nopeasta rikastumisesta leviävät. Ollaan euforiavaiheessa.

Osakekurssien ikuinen yhtämittainen nousu on liian hyvää ollakseen totta. Lopulta väistämätön tapahtuu ja kupla puhkeaa. Koko matkan, syklin alusta kuplan huipulle, kyydissä olleet ja ensimmäisten joukossa voittojaan kotiuttaneet sijoittajat ikuistetaan lehtien kansiin. Valitettavasti suurin osa sijoittajista missaa oikean myyntihetken ja jää happanevan salkkunsa vangiksi. Ollaan voittojen kotiuttamisvaiheessa.

Kurssilasku jatkuu kiihtyvällä tahdilla. Nousuhuumassa pörssipelin aloittaneet ja salkkunsa vangiksi jääneet spekulantit valtaa paniikki. Kun laskua on jatkunut riittävän kauan, viimeistenkin hermo pettää. Osakkeista halutaan eroon hinnalla millä hyvänsä. Sijoituskeskustelu hiljenee ja ne harvat, jotka vielä sijoittavat, eivät kehtaa myöntää sitä. Ollaan paniikkivaiheessa.

Aika kuluu ja mennyt alkaa pikkuhiljaa unohtua. Jossain puhutaan uudesta teknologiasta. Sijoittajat valpastuvat. Pörssisykli alkaa alusta.

Oletko sijoittaja vai spekulantti?

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Miksi pörssi pyörii samaa oravanpyörää kerta toisensa jälkeen? Miksi osa sijoittajista ajaa kuplaan ja menettää rahansa yhä uudestaan? Eivätkö kaikki tunne historiaa?

Ongelma on siinä, ettei pelkkä historian tuntemus riitä suojautumaan sijoittamisen vaaroilta. Pörssisyklin eri vaiheiden tunteminen on välttämätöntä, mutta sen lisäksi sijoittaminen vaatii mielen lujuutta. Toisin kuin monet luulevat, sijoitusmenestys on enemmän kiinni psykologisesta silmästä kuin matemaattisista kyvyistä ja laskentatehosta.

Koska kyse on psykologiasta, pörssi tulee aaltoilemaan jatkossakin. Ihmisen käyttäytymismallit ovat juurtuneet syvälle, eikä niitä ole helppo muuttaa. Ahneuden ja pelon tunteet tulevat aina olemaan osa sijoittajien mielenmaisemaa. Äkkirikastumisen tavoittelijat eivät maailmasta lopu.

Mikä siis neuvoksi, jos haluaa itse välttää murheellisen kohtalon?

Omaa psyykettään voi kehittää.

Yleensä se onnistuu helpommin niiltä, jotka mieltävät sijoittamisen pitkäjänteiseksi toiminnaksi: Sijoittaja on omistaja, joka vaurastuu yrityksen kannattavasti kasvavan liiketoiminnan kautta.

Lyhyen aikavälin kurssimuutoksilla spekulointi ei ole sijoittamista, vaan keinottelua. Kun ymmärtää sijoittamisen ja keinottelun eron, pörssin aaltoliikkeeseen osaa suhtautua oikealla tavalla.

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett on kiteyttänyt historian opit osuvasti: ”Osta kun veri virtaa kaduilla, myy fanfaarien soidessa”. Mutta ei hätää, vaikket olisikaan Warren Buffett ja epäilisit kykyäsi tunnistaa pörssin kiertokulun vaiheet tarkasti.

Noudata sijoitussuunnitelmaa

Täydellinen markkinoiden ajoittaminen tuskin onnistuu keneltäkään, eikä siihen edes ole syytä pyrkiä. Tärkeämpää on noudattaa omaa yksinkertaistakin sijoitussuunnitelmaa niin nousuissa kuin laskuissa. Kun muistaa riittävän hajautuksen ja uskaltaa olla markkinoilla jatkuvasti mukana, paniikkimyynnit välttäen, pörssissä vaurastuu pitkällä aikavälillä pomminvarmasti.

Jarkko Aho sijoittaja

Kirjoittaja on yksityissijoittaja ja sijoitusvalmentaja Jarkko Aho

Ylituottoa osakepoiminnalla -webinaari ti 15.10. klo 18.30

Oletko kiinnostunut sijoittamisesta suoriin osakkeisiin? Haluatko oppia lisää siitä, miten parempia sijoituspäätöksiä voidaan tehdä? Nina Nordlund ja Jarkko Aho tarjoavat maksuttoman webinaarin tiistaina 15.10.2024 klo 18.30 – 20.00. Webinaarin on maksuton.

Webinaarissa esitellään konkreettinen prosessi, jonka avulla voit löytää potentiaaliset sijoituskohteet ja pyrkiä saavuttamaan ylituottoa.

Webinaarissa kuulet muun muassa näistä teemoista:

  1. Sijoitusideoiden seulonta
  2. Liiketoiminnan analyysi
  3. Osakkeen arvonmääritys
  4. Salkun rakentaminen
  5. Salkun seuraaminen

Nina Nordlund

Nina Nordlund on sijoittaja ja talousvalmentaja, joka on kirjoittanut Alma Talentille teoksen Lapset ja raha sekä Aika Median julkaiseman Raamattu ja raha. Hän on auttanut yksityishenkilöitä, yrittäjiä, nuoria, perheitä, naisia ja miehiä henkilökohtaisen talouden saralla.

Nina on sijoittanut osakkeisiin vuodesta 1998 ja asuntoihin vuodesta 2003. Hänen tavoitteenaan on taloudellinen riippumattomuus, ja hän haluaa auttaa muita saavuttamaan saman tavoitteen.

Jarkko Aho

Jarkko Aho innostui sijoittamisesta vuosituhannen vaihteessa. Hänen ensimmäiset sijoituskohteensa olivat indeksirahastoja, ja muutamaa vuotta myöhemmin mukaan tulivat suorat osakesijoitukset. Jarkko on pitkäjänteinen omistaja, jonka arvostrategiassa korostuu yrityksen liiketoiminnan laatu.

Jarkko toimii muun muassa kouluttajana, kolumnistina ja tietokirjailijana. Hänellä on vuosien kokemus kouluttajan ja opettajan tehtävistä liiketoiminnan eri osa-alueilta. Tuotantotalouden diplomi-insinöörinä Jarkko tarkastelee liiketoimintaa laajasti teknisenä, taloudellisena ja sosiaalisena kokonaisuutena, mikä tukee hyvin myös valmennusta sijoittamisen parissa. Hänen valmennuksissaan korostuvat käytännönläheisyys ja konkreettiset esimerkit.

Webinaari näkyvyys

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,6 %
Viikon tulosanalyysit: Elisa, Nokia ja Nordea
EKP:ltä kolmas ohjauskoron lasku
Sijoittajan valinnat