Kansainväliset rahoitussektorin yhtiöt luottavat kryptovaluuttoihin – Millainen on suhtautuminen Suomessa?

Kansainvälisten rahoitussektorin yhtiöiden kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Millainen on alan yhtiöiden suhtautuminen kryptoihin Suomessa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kansainvälisten rahoitussektorin yhtiöiden kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Millainen on alan yhtiöiden suhtautuminen kryptoihin Suomessa?

Kryptovaluutat ovat vahvistaneet asemaansa omaisuusluokkana

Viimeisen noin viiden vuoden aikana suhtautuminen kryptovaluuttoihin on käynyt läpi selvän muutoksen. Uskollisimpia virtuaalivaluuttojen seuraajia lukuun ottamatta yleinen suhtautuminen kryptoihin oli vielä pitkälle 2010-lukua varautunut. Ensimmäinen todellinen kryptohype nähtiin vuonna 2017, kun Bitcoinin arvo lähti reippaaseen nousuun. Nopea arvonmuutos toi Bitcoinin ja kryptovaluutat suuren yleisön tietoisuuteen ja alkoi muuttaa kryptovaluuttojen roolia maksuvälineestä sijoituskohteeksi.

Volatiilin kurssivaihtelun vuoksi uutisointi Bitcoinista keskittyi kuitenkin joko hurjiin arvonnousuihin ja satumaisiin voittoihin tai vivutettujen sijoitusten ja vielä varsin tuntemattoman kohteen nimissä tehtyjen huijausten aiheuttamiin tappioihin. Tavallisen sijoittajan mielessä kryptovaluutat saattoivat näyttäytyä erittäin riskisinä, jopa uhkapelaamiseen verrattavina sijoituskohteina.

2020-luvulle tultaessa suhtautuminen on kuitenkin muuttunut. Valtiot ovat työstäneet kryptovaluuttoja koskevaa sääntelyä, markkinoille on perustettu useita luotettavia kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita tarjoavia yhtiöitä ja kryptoista on saatavilla enemmän tutkimusta ja tietoa kuin koskaan ennen. Parin viimeisen vuoden aikana myös maailman institutionaalisten sijoittajien ja muiden rahoitussektorin yhtiöiden kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan on kasvanut. Tämä on auttanut poistamaan kryptoihin liittyvän stigmaa ja nostanut kryptovaluutat omaksi varteenotettavaksi omaisuusluokaksi.

BlackRock toiminut suunnannäyttäjänä

Globaaleista rahoitusmarkkinoiden jättiläisistä BlackRock on osoittanut ensimmäisten joukossa kiinnostusta kryptovaluuttoihin. Maailman suurin varainhoitaja alkoi tarjota kryptovaluuttapalveluita yhteistyössä yhdysvaltalaisen kryptovaluuttapörssi Coinbasen kanssa vuonna 2022. Tämän jälkeen yhtiö on hiljalleen kasvattanut kryptopalvelutarjontaansa. Kuluvan vuoden tammikuussa BlackRock sai kymmenen muun varainhoitajan rinnalla luvan perustaa oma Bitcoinin spot-hintaa seuraavan ETF-rahaston. Tänä päivänä BlackRockin iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT) on hallinnoitavilta varoiltaan suurin bitcoinin spot ETF.

Vuoden toiselle puoliskolla BlackRock on pitänyt kiinni kryptoedelläkävijän asemastaan. Heinäkuun lopulla varainhoitaja nimittäin julkaisi ensimmäisten joukossa toiseksi suurimman kryptovaluutan Ethereumin hintaa seuraavan spot ETF-rahaston. Elokuussa BlackRock puolestaan haki yhdessä Nasdaqin kanssa lupaa listata Bitcoin spot ETF:n optioita pörssilistalle. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC hyväksyi hakemuksen syyskuun lopussa. Northcrypton asiantuntijoiden mukaan Bitcoin ETF-optioiden hyväksyminen on jälleen positiivinen kehitysaskel, joka lisää sijoittajien mahdollisuuksia sijoittaa epäsuorasti maailman suurimpaan kryptovaluuttaan.

BlackRock nousi vielä toistamiseen syyskuussa kryptomaailman huulille, kun varainhoitaja julkaisi Bitcoinia käsittelevän raportin. Hyvin kryptovaluuttamyönteinen raportti oli otsikoitu vapaasti käännettynä: Bitcoin: ainutlaatuinen hajauttaja. BlackRockin asiantuntijat toteavat raportissa, että Bitcoin voi osoittautua ainutlaatuiseksi vaihtoehtoiseksi omaisuusluokaksi erilaisten talouden epävarmuustekijöiden lisääntyessä.

Eurooppalaiset pankit alkaneet omaksua kryptovaluuttapalveluja

Varainhoitajien lisäksi myös monet kansainväliset pankit ovat viimeisen muutaman vuoden aikana alkaneet osoittaa kasvavaa kiinnostusta kryptovaluuttoja kohtaan. Luonnollisesti kiinnostus on lähtenyt liikkeelle Yhdysvalloista, mutta viimeisen reilun vuoden aikana myös eurooppalaiset pankit ovat enenevissä määrin alkaneet tarjota esimerkiksi kryptovaluuttojen säilytyspalveluja. Syynä kiinnostuksen kasvuun Euroopassa voi olla viime vuonna hyväksytty MiCA -kryptolainsäädäntö, joka selkeyttää kryptovarallisuuden markkinasääntöjä Euroalueella.

Viimeksi syyskuussa kaksi merkittävää eurooppalaista pankkia ilmoittivat aloittavansa kryptovaluuttapalveluiden tarjoamisen. Kuun alussa Sveitsin neljänneksi suurin pankki Zürcher Kantonalbank (ZKB) ilmoitti aloittavansa kryptojen kaupankäynti- ja säilytyspalveluiden tarjoamisen henkilöasiakkaille ja muille pankeille. Syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla Saksan suurimpiin pankkeihin kuuluva Commerzbank alkoi tarjota niin ikään kryptojen kaupankäynti- ja säilytyspalveluita, mutta vain yritysasiakkaille. Toistaiseksi molempien pankkien palvelut koskevat vain kahta suosituinta kryptovaluuttaa, Bitcoinia ja Ethereumia.

Suomessa suhtautuminen kryptovaluuttoihin on pysynyt vaisuna

Vuosi vuodelta kryptovaluuttojen suosio on kasvanut myös suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Kuluvana vuonna konsulttiyhtiö EY:n ja kryptoja tutkivan K33 Researchin julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan jopa arviolta 300 000 suomalaista omistaa jotain virtuaalivaluuttaa. Kiinnostusta kryptosijoittamiseen voi löytyä vielä useammaltakin.

Suomalaisten rahoitussektorin yhtiöiden suhtautuminen kryptovaluuttoihin on kuitenkin ollut vaisu verrattuna eurooppalaisiin toimijoihin. Northcrypton asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei ole toistaiseksi havaittu ollenkaan merkkejä vastaavan trendin alkamisesta.

Tämä on aihe, jossa Suomessa tullaan ehdottomasti vuosia perässä moniin muihin maihin nähden. Suomessa varsinkin useimmat pankit suhtautuvat edelleen todella nihkeästi kryptovaluuttoihin. Tänä päivänä on yhä valitettavan yleistä, että suomalaiset pankit voivat kieltäytyä avaamasta tiliä kryptovaluuttoihin sijoittaville henkilöille ja estävät rahansiirrot tileiltä kryptovaluuttojen kauppapaikkoihin. On siis sanomattakin selvää, että Suomessa ollaan vielä kaukana tilanteesta, jossa esimerkiksi pankit tarjoavat asiakkailleen kryptovaluuttoja muiden sijoitustuotteiden rinnalla. Tämä on erittäin valitettavaa, sillä kansainvälinen trendi on hyvin toisenlainen ja tätä menoa Suomessa jäädään pahasti kansainvälisestä kehityksestä jälkeen. En myöskään näe, että tilanne olisi ainakaan lähiaikoina pankkien osalta muuttumassa.

Mikko Soon, Head of Northcrypto Private

Northcrypton Mikko Soon arvioi, että kryptovaluuttapalvelut voisivat tulla varainhoitajien asiakkaiden saataville ennen pankkeja. Kehitys on kuitenkin hidasta myös varainhoitajien puolella, eikä niitä odotellessa kannata pidätellä hengitystä.

Varainhoitajien kohdalla uskoisin, että suhtautuminen kryptovaluuttoihin muuttuu myönteisemmäksi pankkeja nopeammin. Uskonkin, että varainhoitajat ottavat kryptopalvelut perinteisiä pankkeja nopeammin valikoimiinsa. Tällä hetkellä meillä ei ole kuitenkaan tiedossa, että mikään pankki tai suurempi varainhoitaja Suomessa tarjoaisi asiakkailleen itse kryptopalveluja tai olisi lähiaikoina sellaisia tarjoamassa.

Kuinka sijoittaa kryptovaluuttoihin?

Vaikka kotimaiset rahoitussektorin yhtiöt eivät tarjoa kryptovaluuttoihin liittyviä palveluita, on suomalaisella sijoittajalla muutama eri mahdollisuus hajauttaa kryptovaluuttoihin.

Suoraviivaisin tapa hakea hajautushyötyä kryptoista, on sijoittaa niihin suoraan. Suoria kryptosijoituksia voi tehdä tietyillä kansainvälisillä sijoitusalustoilla tai virtuaalivaluuttoja tarjoavien yhtiöiden, eli kryptovaluuttapörssien kautta. Suomalaiselle sijoittajalle todennäköisesti helpoin tapa sijoittaa kryptovaluuttoihin on kotimaisen kryptopörssin, kuten Northcrypton avulla. Northcrypto tarjoaa suomenkielisen käyttöliittymän sekä asiakaspalvelun. Myös verotuksen näkökulmasta Northcrypto on kansainvälisiä toimijoita houkuttelevampi, sillä sen alusta kerää suoraan tiedot kaikista transaktioista ladattavalle CSV-tiedostolle, josta data on kätevä siirtää Verohallinnon vaatimalle veroilmoituslomakkeelle.

Tutustu Northcryptoon!

Kryptovaluuttojen hajautushyötyä voi hakea salkkuun myös epäsuorasti. Epäsuorasti kryptoihin voi sijoittaa ostamalla joko lohkoketjuteknologian ja virtuaalivaluuttojen parissa toimivien yhtiöiden osakkeita tai alaan sijoittavia ETF-rahastoja. Epäsuorissa sijoituksissa tulee kuitenkin pitää mielessä, etteivät ne seuraa suoraan kryptomarkkinan kehitystä ja eri yhtiöihin ja rahastoihin kohdistuu myös muuta hintavaihtelua.

Luonnollisesti parhaimman korrelaation kryptomarkkinaan voisi epäsuorasti saada sijoittamalla Bitcoinin tai Ethereumin spot ETF:iin. Valitettavasti nämä rahastot ovat ainakin toistaiseksi listattuina vain Yhdysvaltoihin, joten ne ovat suomalaisen sijoittajan ulottumattomissa. Kryptovaluuttojen taustalla olevan lohkoketjuteknologian parissa työskentelevien yhtiöiden osakkeista koostuvia ETF-rahastoja on kuitenkin listattuna myös Eurooppaan. Voit vertailla kyseisiä ETF:iä esimerkiksi Sijoittaja360 -palvelun ETF-työkalussa. Rahastot löydät hakusanoilla ”crypto” ja ”blockchain”.

Kryptovaluuttoihin välillisesti sijoittavat ETF-rahastot löytyvät Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360-palvelun ETF-työkalusta
Kuva: Sijoittaja360

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Northcrypton kanssa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Nokian osake analyysissä
Nokia osake: Nokian liikevaihto laskussa ja näkymät heikentyneet
Nordea osake: analyysissa tuorein tulos
UPM-Kymmene osake analyysissä
UPM-Kymmene osake: UPM antoi tulosvaroituksen ja laski näkymiään
Sijoittajan valinnat