Analyysi: sijoitusasuntojen paras ostohetki on käsillä

Asuntomarkkinoilla on vielä ostajan markkinat. Tilanne voi muuttua nopeasti, kun uudet asunnot loppuvat markkinoilta. Markkinatilanne on jo parantunut korkotason laskettua 1,5 prosenttiyksikköä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Asuntomarkkinoilla on vielä ostajan markkinat. Tilanne voi muuttua nopeasti, kun uudet asunnot loppuvat markkinoilta. Markkinatilanne on jo parantunut korkotason laskettua 1,5 prosenttiyksikköä.

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Rakennustehon kanssa.

Asuntomarkkinatilanne

Korot nousivat vuonna 2022 nopeasti ja asuntomarkkinat jarruttivat voimakkaasti. Vuosi 2023 oli erityisen hiljainen ja heikko tilanne jatkui vuoden 2024 ensimmäisen puoliskon. Tilanne on nyt pikkuhiljaa paranemassa asuntolainojen viitekorkojen laskettua lähes 1,5 prosenttiyksikköä.

Vanhojen asuntojen kauppa on vilkastunut, mutta uudisrakentaminen on edelleen yhtä alhaista kuin 1990-luvun lamassa. Samanaikaisesti kotitalouksien lainanottohalukkuus on noussut nopeasti.

Aloitettu asuntotuotanto

Nämä tekijät yhdessä saavat aikaan sen, että asuntokauppa kiihtyy vuoden 2025 aikana. Riskinä on, että korot tai inflaatio lähtisivät uudelleen nousuun tai taloustilanne heikentyisi merkittävästi.

Oulussa uudet asunnot voivat loppua kesken

Sijoittajan näkökulmasta kasvukeskuksista tilanne on erityisen mielenkiintoinen Oulussa. Vuonna 2021 Oulussa oli rakenteilla 2 566 uutta kerros- ja rivitaloasuntoa. Vuoden 2023 lopussa rakenteilla oli enää 285 asuntoa, eikä uusia hankkeita ole aloitettu.

sijoitusasunnot Oulussa
Oulussa uudisrakentaminen on supistunut muutamassa vuodessa kymmenekseen.

Etuoven asuntoilmoituksia analysoidessa voidaan havaita, kuinka vähän Oulussa on, erityisesti keskustan alueella, uusia kerros- ja rivitalojen myynti-ilmoituksia. Tämä on herättänyt myös sijoittajat, jotka ovat alkaneet hankkia sijoitusasuntoja ennen kuin ne loppuvat markkinoilta.

Erityisen houkuttelevan tilanteesta tekee sijoittajan näkökulmasta sen, että rakentajat ovat laskeneet uusien asuntojen hintoja jopa yli 10 prosenttia. Alennetut hinnat ja yhtiölainojen rahoitusvastiketta alentavat matalammat korot tekevät markkinatilanteesta houkuttelevan asuntosijoittajalle juuri nyt. Tilanne voi olla toinen vuoden 2025 loppupuolella, kun alennuksia ei enää ole tarjolla ja uudiskohteet loppuvat markkinoilta.

Lataa analyysi sähköpostiisi

Lataa analyysimme sijoitusasuntojen markkinatilanteesta ja mielenkiintoisesta sijoituskohteesta Oulussa. Saat sähköpostiisi analyysin.

  • Markkinakatsaus Oulun asuntomarkkinaan
  • Esittelyssä sijoitus-case Oulusta
  • Hintavertailu Oulun alueen myytävistä kohteista
  • Sijoittajan näkökulma

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Rakennustehon kanssa.

Northcrypto
Sijoittajan valinnat