S&P 500 – maailman seuratuin osakeindeksi

S&P 500 on maailman tunnetuin ja seuratuin osakeindeksi. Mistä yhtiöistä indeksi koostuu, mikä on sen vuotuinen tuotto ja kuinka siihen voi sijoittaa?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

S&P 500 on maailman tunnetuin ja seuratuin osakeindeksi. Mistä yhtiöistä indeksi koostuu, mikä on sen vuotuinen tuotto ja kuinka siihen voi sijoittaa?

S&P 500 -indeksi

S&P 500 on varmasti maailman tunnetuin ja seuratuin osakeindeksi. Indeksi koostuu noin viidestäsadasta suuresta yhdysvaltalaisesta pörssiyhtiöstä. Päästäkseen listalle yhtiön osakkeiden tulee olla noteerattuna jossain merkittävässä yhdysvaltalaisessa pörssissä, kuten NYSEssä tai Nasdaqissa. S&P 500 -indeksi antaa kattavan kuvan Yhdysvaltojen osakemarkkinoista ja sen takia indeksiä käytetään usein markkina-alueen vertailuindeksinä.

Indeksin taustalla on yhdysvaltalainen rahoitus- ja liiketoiminnan palveluita tarjoava S&P (Standard & Poor’s) Global Inc. (SPGI). Nykyisellä nimellään S&P 500-indeksi julkaistiin jo vuonna 1957. Luonteeltaan S&P 500 on vapaa markkina-arvopainotettu indeksi (float-adjusted market cap weighted). Tämä tarkoittaa sitä, että indeksin jokaisen osakkeen paino määräytyy sen mukaan, mikä on yhtiön markkina-arvo suhteessa koko indeksiin.

Warren Buffettin lämpimästi suosittelema sijoituskohde

Warren Buffett on yhdysvaltalainen, maailman menestykkäimpänä sijoittajana pidetty liikemies. Buffett on tunnettu muun muassa sijoitusviisauksistaan, sekä sijoitusyhtiö on Berkshire Hathawayn perustajana. Jo yli 90 vuoden ajan markkinoita seuranneen Buffettin näkemyksiä pidetään sijoittajien keskuudessa kovassa arvossa ja hänen salkkuunsa tehtyjä muutoksia seurataan edelleen aktiivisesti. Maineensa myötä Buffettia on tituleerattu esimerkiksi ”Omahan oraakkeliksi”.

Jo vuosien ajan Warren Buffett on kehunut S&P 500 -indeksiä. Erityisesti kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä sijoitusviisauksissaan korostanut Buffett on kehunut S&P 500 -indeksin olevan verrattain hyvin hajautettu indeksi, joka on historiassa tehnyt todella vakuuttavaa tuottoa. Vuonna 2017 Buffett tiivisti näkemyksensä hyvin CNBC:lle (suorakäännös):

”Paras sijoituskeino ei ole löytää ja valita paras yhtiö. Paras keino on sen sijaan sijoittaa kaikkiin suurimpiin yhtiöihin S&P 500-indeksin kautta, tehdä se johdonmukaisesti ja erittäin matalin kustannuksin.”

Kun Berkshire Hathawayn vuoden 2020 yhtiökokouksessa kysyttiin tavalliselle amerikkalaiselle sopivasta sijoitusstrategiasta, Buffett vastasi, että useimmille paras strategia on omistaa S&P 500 -indeksiä seuraavaa rahastoa. Herra on myös itse toiminut ohjenuoransa mukaan, ja S&P 500 -indeksiin sijoittavat ETF-rahastot ovatkin olleet osa Berkshire Hathawayn sijoitusportfoliota jo vuosia. Warren Buffettin kerrotaan myös käskeneen luottamusmiehensä sijoittaa jopa 90 prosenttia liikemiehen varoista matalakustanteiseen S&P 500 -indeksiä seuraavan rahastoon Buffettin itsensä siirryttyä ajasta ikuisuuteen.

S&P 500 -indeksin osakkeet

Nimensä mukaisesti S&P 500 -indeksi koostuu viidestäsadasta yhdysvaltalaisen yhtiön osakkeesta, mutta indeksin osakkeiden määrä voi vaihdella hieman. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä indeksi koostuu 503 osakkeesta, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 50 497 858,84 dollaria.

Kaikki S&P 500 -indeksin osakkeet löytyvät Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvasta Kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalusta. Työkalusta löydät esimerkiksi yhtiöiden tärkeimmät tunnusluvut ja voit vertailla niitä näppärästi keskenään tai järjestää osakkeet tietyn ominaisuuden perusteella.

S&P 500 -indeksin osakkeet jakautuvat sektoreittain alla olevan kuvaajan mukaisesti. Eri osakesektoreiden osuudet on ilmoitettu indeksin painossa, eli kuvaaja ei kerro suoraan, kuinka suuri osa osakkeista kuuluu mihinkin sektoriin. Artikkelin kirjoitushetkellä S&P 500 -indeksin selvästi suurin paino on informaatioteknologiasektorin osakkeissa.

S&P 500 -indeksi: Indeksin osakkeiden painotusten jakauma sektoreittan
Kuva: S&P Global

Artikkelin kirjoitushetkellä S&P 500-indeksin painotukseltaan kymmenen suurinta osaketta ovat Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet (Google) A- ja C-osake, Berkshire Hathaway, Broadcom ja Tesla. Ajantasaiset sektoripainot sekä indeksin osakelista löytyvät S&P Globalin verkkosivuilta.

S&P 500 -indeksi: Indeksin kymmenen suurinta osaketta painotuksen perusteella
Kuva: S&P Global

S&P 500 kehitys

S&P 500 -indeksin historiallinen kehitys on todella vakuuttavaa katseltavaa. 1960 luvulta lähtien indeksin pisteluku on noussut noin 6 000 indeksipisteen tasolle, vaikka matkalle on mahtunut useampikin markkinoiden korjausliike. Tuo 6 000 pisteen raja rikottiin 11.11.2024

S&P 500 -indeksin historiallinen kehitys

S&P 500 vuosituotto

Kuten aiemmin mainittu, on S&P 500 -indeksi historiassa osoittautunut luotettavaksi tuoton lähteeksi. Indeksin keskimääräinen vuosituotto on ollut noin 10 prosenttia vuodesta 1957 alkaen. Viimeisen 10 vuoden aikana indeksin kokonaistuotto on ollut peräti 15 prosenttia. Vaikka historiallinen tuotto ei koskaan takaa tulevaa menestystä, indeksin historia hyvästä palautumisesta markkinanotkahduksien jälkeen antaa pitkäaikaisille sijoittajille varmuutta indeksin kestävyydestä ja jatkuvasta kasvupotentiaalista.

Kuinka sijoittaa S&P 500 -indeksiin?

Periaatteessa S&P 500-indeksiin tai sen mukaisesti voi sijoittaa itse rakentamalla salkkunsa indeksin painotusten mukaisesti. Koska pörssissä ei voi käydä kauppaa kuin kokonaisilla osakkeilla, tulee oman indeksin mukaisen salkun koostaminen ja ylläpitäminen vaatimaan sijoittajalta melko runsasta sijoituspääomaa. Ennen kaikkea vapaasti painotetun indeksin seuraaminen vaatisi sijoittajalta paljon aikaa.

Käytännössä paras tapa hakea hajautushyötyä maailman seuratuimmasta indeksistä, on sijoittaa sen kehitystä seuraavaan ETF:ään. Yhden ETF-osuuden hinta on verrattain edullinen ja sillä saa hajautuksen suoraan koko indeksiin. Sijoittaja säästää myös kaupankäyntikustannuksissa ja ennenkaikkea vaivassa.

S&P 500 indeksiä seuraavat ETF-rahastot

S&P 500 -indeksiä seuraavia ETF-rahastoja voi vertailla kätevästi Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen kuuluvan Sijoittaja360-palvelun ETF-työkalussa. Työkalusta löytää helposti rahastojen listauspaikan, minkä lisäksi työkalu pisteyttää ETF:t niiden tehokkuuden perusteella. ETF-työkalu on tehokas apuväline juuri sinulle sopivan ETF:n löytämisessä. Löydät S&P 500-indeksin mukaisesti sijoittavat ETF:t kirjoittamalla työkalun hakukenttään ”s&p 500”.

S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittavat ETF-rahastot Sijoittaja.fi:n ETF-työkalussa
Kuva: Sijoittaja360

Valinnanvaraa on enemmän kuin tarpeeksi

Ei liene mikään ihme, että maailman seuratuimman osakeindeksin mukaisesti sijoittavia ETF-rahastoja löytyy todella paljon. ETF-työkalussa indeksiä seuraavia tai osittainmukailevia ETF:iä löytyy yli 230 kappaletta. Valitettavasti näistä suurin osa on kuitenkin listattu Yhdysvaltoihin, eli ne eivät ole suomalaisen sijoittajan saatavilla.

Eurooppaan listautuista ETF-rahastoista löytyy kyllä tarpeeksi valinnanvaraa piensijoittajalle. Listalta löytyy suoraan S&P 500-indeksin tuottoa jäljittelevien ETF:ien lisäksi myös esimerkiksi sellaisia rahastoja, jotka sijoittavat indeksin yhtiöihin tietyllä teemalla screenatusti. Löytyy muun muassa S&P 500-indeksin energia-, rahoitus- tai teknologiasektorin osakkeisiin sijoittavia ETF:iä, indeksiin sijoittavia valuuttakurssisuojattuja ETF:iä sekä kestävän kehityksen tavoitteita ja ESG-pisteitä sijoituspäätöksissään painottavia rahastoja.

Täysin S&P 500-indeksin tuottoa seuraavia Eurooppa-listattuja ETF-rahastoja löytyy työkalusta useita, mutta tässä esimerkkinä kahdeksan hyvät tehokkuuspisteet saanutta ETF:ää. Vaikka kaikki saavat tehokkuuspisteytyksessä yli 80 pistettä, on esimerkiksi rahastojen hallinnointikustannuksissa selviä eroja. Vuotuiset hallinnointikustannukset vaihtelevat 0,03 prosentista aina 0,15 prosenttiin.

Kuva: Sijoittaja360

S&P 500 -rahastot Nordnetissä

Käytännössä S&P 500 -indeksiin voi hakea hajautusta esimerkiksi Pohjoismaisen Nordnetin sijoitusalustalla. Nordnetin tuoteportfoliosta löytyy laaja kattaus S&P 500 -indeksin mukaisesti sijoittavia Eurooppa-listattuja ETF-rahastoja. Alustalta löytyy esimerkiksi iSharesin, Vanguardin, Invescon, Xtrackersin sekä SPDR:n ETF:t.

Pörssinoteerattujen rahastojen lisäksi Nordnet on laskenut liikeelle oman S&P 500 -indeksin vastuullisuusseulotun perinteisen indeksirahaston, johon voi alustan kautta sijoittaa. Nordnet USA Indeksirahasto -nimellä kulkeva rahasto löytyy ilmaisesta Rahastotyökalustamme, jossa voit helposti vertailla sitä muihin kotimaisiin noteeraamattomiin rahastoihin.

S&P 500 -indeksi. Nordnetin liikkeelle laskema S&P 500-indeksistä vastuullisuuden perusteella seulottu perinteinen indeksirahasto löytyy Sijoittaja.fi:n ilmaisesta Rahastotyökalusta

S&P 500 -indeksiin sijoittavat ETF:t eTorossa

S&P 500 -indeksiä seuraaviin ETF-rahastoihin voi sijoittaa myös kansainvälisen eToron kaupankäyntialustalla. eTorosta löytyy esimerkiksi iSharesin ja SPDR:n Eurooppa-listatut UCITS-ETF:t, jotka sijoittavat S&P 500 -indeksin yhtiöihin.

eToron alustalla kaupankäynti on myös edullista, sillä ETF:ien ostamisesta eToro ei peri kaupankäyntipalkkiota.

Sijoittajan kannattaa olla tarkkana, jotta ostaa eTorossa aitoja ETF-rahastoja, eikä synteettisiä hinnanerosopimustuotteita (CFD Contract For Difference), sillä niistä aiheutuvia tappioita ei voi vähentää verotuksesta.

Varmista eTorossa, että ostat oikeaa ETF:ää

eTorossa on tarjolla myös CFD-tuotteita, joista mahdollisesti aiheutuvia tappioita ei voi vähentää verotuksessa.

Aidot ETF:t tunnistaa ETF:n nimessä olevasta UCITS merkinnästä eli Undertaking for Collective Investment Transferable Securities Directive. UCITS-merkitty sijoitusrahasto noudattaa Euroopan unionin sijoitusrahastodirektiiviä. Muut kuin UCITS merkityt ETF:t ovat euroopalaisille eToro sijoittajille aina CFD muodossa.

Alla olevat linkit johtavat aitojen ETF:ien sivuille eTorossa:

S&P 500 -indeksiin sijoittavat ETF:t eTorossa.

Mikäli eToro on vielä täysin tuntematon, suosittelemme lukemaan kokemuksia eToron kaupankäyntialustasta-artikkelin.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.

Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Tämä informaatio on tarkoitettu vain tiedon ja koulutuksen tarkoituksiin eikä sitä tulisi pitää sijoitusneuvontana tai sijoitussuosituksena. Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Rahastotyökalu
Sinua voisi kiinnostaa
Nämä osakkeet trendaavat juuri nyt
Sijoittaja 2024 tapahtuma messukeskuksessa
Sijoittamisen tulevaisuus ja trendit kartoitetaan Sijoittaja 2024 -tapahtumassa
Analyysi: Wetteri aloittaa jälleen osingon maksamisen
Sijoittajan valinnat